Home Vijesti Javna tribina – stručni skup na temu „Kampor – polje sjećanja“

Javna tribina – stručni skup na temu „Kampor – polje sjećanja“

0
Javna tribina – stručni skup na temu „Kampor – polje sjećanja“

Foto: RabDanas

 

Sve ostaje na obećanjima

Lupić je kazao da su na tribinu pozvani članovi Udruge, ali i svi ostali zainteresirani da svojim prijedlozima, razmišljanjima i idejama pomognu viziji budućnosti spomeničkog kompleksa groblja žrtava fašizma u Kamporu. Tribina „Kampor – polje sjećanja“, zamišljena je na način da kroz kraća uvodna predavanja upozna sve zainteresirane sa sadašnjim stanjem Spomen groblja kojem je neophodno uređenje i obnova te, što je najvažnije, kvalitetno promišljanje o tome što bi spomenički kompleks u Kamporu trebao biti u budućnosti i kako doći do toga.

Rab danas oglas

Spomenuo je Lupić i neke od dosadašnjih aktivnosti vezanih uz redovito održavanje Spomen groblja. Uzimajući u obzir da glavnu ulogu o brizi za ovaj kompleks ima Grad Raba, podsjetio je na više održanih razgovora članova Udruge s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem.

– „Rezultat tih razgovora bio je dogovor o pokretanju postupka izrade Projekta saniranja, uređenja i održavanja spomeničkog kompleksa. Također, razgovaralo se i sa županijskim i republičkim SAB-om, uspostavljeni su kontakti s Ministarstvom kulture RH, kao i s određenim institucijama Slovenije, međutim stoji se na mjestu i za sada sve ostaje na obećanjima“, poručio je Lupić.

 

Nakon Lupića o projektu „Kampor – polje sjećanja“, govorio je nekadašnji gradonačelnik Raba i saborski zastupnik Zdenko Antešić koji je podsjetio da je Grad Rab 2010. godine projekt prijavio prema EU fondovima i za njega dobio odobrenje iz Fonda Europa za građane, mjera 4: Aktivno europsko sjećanje. Partneri na tom projektu vrijednom 19.219 eura, uz Udrugu antifašista Raba, bili su još;  Matica Hrvatska – ogranak Rab, Grad Čabar, Grad Kastav, Općina Čavle, Grad Delnice, Općina Kočevje (Slo), Zveza borcev za vrednote NOB-a Slovenije, „Tenda per la Pace e i Diritti“, Straranzano (Italija), Židovska općina Zagreb i Talijanska unija iz Rijeke.

– „Grad Rab bio je tada jedini grad iz Hrvatske kojemu su bila odobrena sredstva iz spomenutog fonda, a u sklopu projekta organizirano je nekoliko vrlo značajnih skupova, poput stručnog skupa održanog 30. rujna 2011. na kojem se pojavilo četrdesetak eminentnih sudionika iz Hrvatske i inozemstva, među kojima su, uz tadašnjeg predsjednika RH Ivu Josipovića, bili akademici, povjesničari, sveučilišni profesori, publicisti, i drugi. Međutim“, zaključio je Antešić, „nakon izbora 2017. projekt je od strane nove lokalne vlasti potpuno zanemaren i bojim se da je njegova budućnost vrlo neizvjesna.“

 

O tome, gdje bi trebao biti i kako bi trebao izgledati Memorijalni centar, koji bi bio konačni produkt spomenutog projekta iz 2010. godine, opširnije je govorio dr. sc. Vanja Seršić. Prema njemu, trebala bi to biti jedna zgrada na Spomen groblju, koja bi bila u obliku velike sale – amfiteatra, uz koju bi trebao biti izgrađen muzej. Seršić predlaže da se izgradi u tri etape.

 

Spomen groblje žrtvama fašističkog terora u Kamporu zavrijedilo je više pažnje

Na kraju je o projektu „Kampor – polje sjećanja“ ukratko govorio i prof. Ivo Barić, vjerojatno jedan od najboljih poznavatelja tužne priče o kamporskom koncentracijskom logoru.

„U Kamporu je riječ o groblju“, rekao je Barić, „koje je ujedno spomenik, ali o groblju koje je – za razliku od ostalih groblja, završeni objekt. Zavrijedilo je Spomen groblje žrtvama fašističkog terora u Kamporu više pažnje, a rastužuje i podatak da je do sada o ovom logoru i strašnoj sudbini njegovih stradalnika, napisan tek jedan doktorski rad“, zaključio je Barić.

 

Jedan od sudionika tribine, rapski turistički djelatnik Eros Grubišić, pripisujući to nebrizi, spomenuo je i slabu informiranost o postojanju nekada strašnog fašističkog logora na ovom otoku, kao i o postojanju Spomen groblja kojeg je projektirao svjetski poznati arhitekt – umjetnik Edvard Ravnikar, a za govornicom tribine pojavili su se još i pozdravili rad skupa Josip Travaš i Marijan Strunje.              

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime