logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 28 Siječanj 2020 07:52

Dan branitelja Općine Lopar - Sjećanje na preminule suborce i promocija knjige vukovarskog branitelja Vilima Karlovića

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Dan branitelja Općine Lopar - Sjećanje na preminule suborce i promocija knjige vukovarskog branitelja Vilima Karlovića Foto: Ivica Hodak

Jučer su povodom Dana branitelja Općine Lopar uz središnji križ na općinskom groblju vijence položile delegacije Općine Lopar i loparske Udruge veterana Domovinskog rata predvođene načelnikom općine Josipom Borićem, te delegacije HVIDR-e Vukovarsko Srijemske županije i Grada Vukovara u kojoj su nalazili i Stipo Šeremet predsjednik Županijske i Slavko Jurić predsjednik HVIDR-e Grada Vukovara.  To isto učinile su i delegacije 9. Gardijske brigade „Vukovi“ iz Gospića i Udruge veterana Domovinskog rata iz Raba.

 

Osim uz središnji križ, loparski su branitelji, zajedno s rodbinom 11 preminulih branitelja Domovinskog rata, svijeće zapalili i na njihovim grobovima, a nakon komemoracije na groblju, u prostoru župne crkve sv. Ivana Krstitelja održana je i sveta misa koju je predvodio župnik Lopara vlč. Franjo Brozić.

 

U nastavku programa obilježavanja Dana branitelja Općine Lopar, u dobro popunjenom prostoru zgrade Područne škole Ivana Rabljanina, održana je promocija knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ hrvatskog branitelja Vilima Karlovića, rođenog Zagrepčanina, i jednog od doista rijetkih koji su preživjeli pad Vukovara i pokolj na Ovčari i Veleprometu..

 

Uvodnu riječ na predstavljanju knjige održao je predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Lopara Ivan Pičuljan, koji je, nakon što je pozdravio sve prisutne, a posebno goste iz Vukovara i Gospića te autora knjige Vilima Karlovića, kazao kako je Lopar, relativno malen brojem stanovnika (1.263), sa svojih oko 200 branitelja dao veliki doprinos u Domovinskom ratu.

 

UVDR Lopar osnovana je 27. siječnja 2007., nedugo nakon utemeljenja Općine Lopar, a od prihvaćanja Odluke Općinskog vijeća Lopara iz veljače 2013., svakog 27. siječnja, dana kada je na ličko ratište 1992. godine otišao najveći broj Loparana, posebno se obilježava i Dan branitelja Općine Lopar.

 

Okupljeni su zatim s velikom pažnjom poslušali obraćanje autora knjige Vilima Karlovića, vukovarskog branitelja koji je preživio bitku za Vukovar i zarobljavanje u Vukovarskoj bolnici, strijeljanje na Ovčari, gdje se spasio kao jedan od sedam preživjelih, te mučenje na Veleprometu i u logoru Sremska Mitrovica. 

Ispričao je na koji je način, zahvaljujući ponajviše milosti božjoj i vapaju Isusu Kristu, preživio svoje „putovanje“ iz Vukovarske bolnice do Ovčare, kao i kasnije dane zarobljeništva.

 

Svečani ton promociji izvedbama dviju skladbi dale su članice loparske ženske klape Užanca, a na samom kraju Karlović se posebno zahvalio članovima Udruge branitelja veterana Domovinskog rata Lopara kao i načelniku Općine Lopar Josipu Boriću, na organizaciji i potpori prigodom predstavljanja njegove knjige koja, kako je sam autor kazao, ne poziva na osvetu, već na praštanje. 

Pročitano 2309 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1