Home Vijesti Novosti s 4. sjednice Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

Novosti s 4. sjednice Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

0
Novosti s 4. sjednice Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

U Izvještaju o radu Turističke zajednice Grada Raba za razdoblje od siječnja do rujna ove godine, direktor Ureda TZG Nedjeljko Mikelić je, među ostalim, spomenuo i to da se turistička 2015. i na Rabu može smatrati rekordnom poslijeratnom turističkom godinom. U tom je razdoblju na čitavom otoku, dakle na području obiju turističkih zajednica, ostvareno gotovo 1 milijun i 900 tisuća turističkih noćenja, što znači da se u ovoj godini Rab najviše približio dvomilijuntnom turističkom noćenju, odnosno ostvarenjima iz rekordnih prijeratnih 1989. i 1990.

Nijemci najbrojniji gosti Raba

Nijemci su s udjelom od 40% ostali i u 2015. i nadalje najbrojniji gosti Raba. Ostvarenju ovog broja noćenja, bez obzira na lipanj koji je podbacio u odnosu na prošlu godinu, doprinijeli su ponajviše odlični rezultati tijekom srpnja i kolovoza. Za toliki broj noćenja zaslužno je 162 tisuće gostiju koliko ih je ove sezone boravilo na otoku Rabu (3% više nego lani). 

Rab danas oglas

Zahvaljujući tome, rekao je Mikelić, Turistička je zajednica Grada Raba do rujna ostvarila prihod u visini 5 milijuna 263 tisuće kuna, a do kraja godine ostvarit će oko 6 milijuna i 180 tisuća kuna, što će biti povećanje prihoda u odnosu na plan za čak 9%.

U skladu s tim povećanjem prihoda predložen je, i na kraju, zajedno s Izvješćem, jednoglasno prihvaćen, predloženi rebalans Financijskog plana za 2015. godinu.

Prijedlog Programa rada i financijskog plana TZG Raba za 2016., kojeg je također vrlo iscrpno obrazložio direktor Ureda Turističke zajednice Nedjeljko Mikelić, kako smo već u uvodu napisali, izazvao je i određenu raspravu.

Vodeći računa da je 2015. godina, u kojoj su tijekom glavne turističke sezone vladali idealni vremenski uvjeti, bila rekordna, u planiranje 2016. krenulo se nešto opreznije pa su tako prihodi Turističke zajednice Grada Raba za 2016. planirani s iznosom od 5 milijuna i 818 tisuća kuna. Taj je iznos u odnosu na rebalansirani plan u 2015., manji za 6% i istovremeno za 2% veći u odnosu na planirani iznos u prošloj 2014. godini.

15. jubilarna Rabska fjera s kostimiranim Knezom?

Veći dio izlaganja Mikelića odnosio se na događanja koja će tijekom turističke sezone 2016. godine obogatiti boravak gostiju na otoku. Najavio je određene novosti za jubilarnu 15. Rabsku fjeru, manifestaciju koja je prije nekoliko dana u sklopu 17. poslovne turističke burze PUT, održane u hotelu “Trakošćan” u Zagrebu nagrađena posebnom nagradom za njegovanje lokalnih običaja i tradicija – jadranska Hrvatska. Predložit će se da Fjera starta pola sata ranije, dakle u 21 sat, a prijam visokih gostiju i uzvanika odvijao bi se u sklopu same svečanosti otvaranja Fjere na Trgu sv. Kristofora, a ne kao do sad pred Uredom TZG Raba na Trgu Municipium Arba. Knez rabski bit će kostimiran, makar za tu ulogu morao bio angažiran i glumac. Predlaže se i tiskanje vrijednosnog zlatnog paprira ili novčića – medaljice čijom bi kupnjom posjetitelj Fjere ostarivao određene pogodnosti tijekom boravka na Rabu, u dane Fjere, ali i u pred i posezoni.

Travanjska utrka 4 Islands MTB Stage Race 

Također u tijeku su dogovori oko organizacije nove međunarodne MTB utrke 4 dana, 4 otoka – 4 Islands MTB Stage Race, jedinstvene utrke u svijetu brdskog biciklizma, s intencijom da ovoga puta start i cilj rapske etape budu u gradu Rabu. Za ovu utrku koja će se održati od 13. do 16. travnja na stazama 4 kvarnerska otoka; Krka, Raba, Cresa i Lošinja, do sada se prijavilo preko 250 natjecatelja, što već sada premašuje prošlogodišnju brojku. O međunarodnom i promidžbenom značaju ove utrke dovoljno govori podatak da će se na startu naći natjecatelji iz najmanje 22 države svijeta.

Happy Island Festival za mlade

Direktor Ureda je, uz ostalo, spomenuo potrebu organiziranja značajnijih manifestacije tijekom predsezone, koje bi na otok trebala privući više gostiju. U tom kontekstu spomenuta je manifestacija trenutno pod radnim nazivom HAPPY ISLAND FESTIVAL. Riječ je o potpuno novom događaju, glazbeno-scenskoj manifestaciji po uzoru Rab rocks festival. Ovaj bi događaj bio namijenjen mlađim uzrastima u trajanju od maksimalno tri do pet dana, s intencijom prelaska u tradicijski, a planira se pozicionirati krajem svibnja, početkom lipnja.

Cilj ovog projekta je da u terminu izvan špice turističke sezone na Rab privuče 800 do 1500 gostiju na 2 do 5 dana. Također važno je ovom novom ponudom postići onu razinu kvalitete koja će kod mladih potaknuti želju za povratkom na Rab.

U lipnju novi festival “Rab grad mjuzikla”

U tom predsezonskom razdoblju, tijekom lipnja dogovorena je realizacija manifestacije RAB – GRAD MJUZIKLA u suradnji sa Brodway ansamblom iz Zagreba. To će ujedno biti i prvi Festival mjuzikla u Hrvatskoj koji bi trebao trajati više tjedana. Na repertoaru ovog festivala bit će najveći hitovi, pjesme iz svjetskih mjuzikla poput; Phantom from the Opera, Cabaret, Chicago, Dreamgirls itd.

Prije nego je predloženi Plan jednoglasno usvojen, u raspravi su sudjelovali pomorski kapetan i direktor ACI marine u rapskoj luci Branko Pahljina, direktor hotela „Eve“ na Suhoj Punti Marinko Štokić i predsjednik Skupštine Turističke zajednice Grada te ujedno, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime