logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 01 Travanj 2020 20:00

Vatrogasci DVD-a Rab i DVD-a Lopar u funkciji operativnih snaga za provođenje mjera suzbijanja širenja virusa SARS CoV-2

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Vatrogasci DVD-a Rab i DVD-a Lopar u funkciji operativnih snaga za provođenje mjera suzbijanja širenja virusa SARS CoV-2 Foto: Hrvoje Hodak

Kako na nivou cijele Republike Hrvatske tako i na otoku Rabu, vatrogasci su se spremno stavili u funkciju operativnih snaga koje provode mjere suzbijanja širenja virusa SARS CoV-2. Prvenstveno su propisali sve mjere postupanja, utvrdili procedure i s provedbom istih zadužili sve zapovjednike smjena u obje rapske vatrogasne postrojbe (DVD Rab i DVD Lopar), kazao nam je zapovjednik Područne vatrogasne zajednice otoka Raba, Milivoj Ličina.

 

 

- "U dogovorima sa Stožerima CZ Grada Raba i Općine Lopar odredili smo pričuvne lokacije za izmiještanje postrojbe ukoliko do toga dođe. Također smo operativne vatrogasce odvojili u dvije operativne grupe i kroz zapovijed izdali zabranu međusobnog kontakta. Na polovici smo operativnog dežurstva prve operativne grupe. Što se tiče angažmana te grupe, u DVD-u Rab su ustrojene 4 smjene koje vrše dežurstva po principu 24 - 72 (prema uputi Glavnog vatrogasnog zapovjednika). Smjena se sastoji od 5 vatrogasaca od kojih su po dvojica svakodnevno raspoređena da zajedno s djelatnicima policije vrše provedbu i kontrolu provedbe propisanih mjera izdanih od Stožera CZ-a RH u cilju sprječavanja širenja virusa SARS CoV-2. Druga trojica su na izlazu za sve druge vatrogasne operativne poslove, prvenstveno intervencije, koje nažalost nisu stale", kazao nam je Ličina.

 

Zadaća vatrogasaca je prvenstveno provođenje vatrogasne djelatnosti i sva organizacija se ponajviše podredila tome, a da bi ostali u treningu i za vrijeme trajanja epidemije/pandemije, svaka dežurna smjena u dogovoru sa svojim zapovjednikom provodi i održavanje operativne gotovosti postrojbe kroz vježbe, pregled i provjeru opreme te njezino redovno održavanje. Također, izuzetno odgovorno prihvaćena je provedba mjera čišćenja i dezinfekcije vozila i opreme pa službujuća smjena svakodnevno dio svojih aktivnosti podređuje tome.

 

Unatoč uvedenoj zabrani loženja na otvorenom prostoru bilo je požara

"Uveli smo zabranu loženja vatre na otvorenom prostoru kako bi izbjegli nastanak požara otvorenog prostora veće površine koje bi eventualno zahtijevao angažman, a time i kontakt većeg broja vatrogasaca. Nažalost, unatoč toj odredbi, i dalje bilježimo požare na otvorenom prostoru i još jednom pozivam ljude na pridržavanje odredbe i dodatnu pažnju", poručuje Ličina.

 

Vatrogasna postrojba DVD-a Lopar je po istom principu i zapovijedi odredila i rasporedila operativne vatrogasce u dvije grupe operativne grupe koje u dogovoru s djelatnicima policije također provode i kontroliraju provedbu propisanih mjera izdanih od Stožera CZ-a RH. Isto tako, ostatak operativne grupe i jedne i druge postrojbe je u pripravnosti za međusobnu ispomoć oko izvršavanja složenih intervencija, a Područna vatrogasna zajednica otoka Raba odredila je i dio svojih snaga koje će, u slučaju potrebe, slati na ispomoć i izvan otoka (tzv. dislokaciju) ne umanjujući pritom sigurnost prvenstveno naših građana i njihove imovine. Sukladno potrebama, rapski vatrogasci će se uključivati i u druge aktivnosti koje Stožer CZ Grada Raba i Općine Lopar bude smatrao potrebnim.

Pročitano 2578 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1