logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 02 Travanj 2020 08:20

Patronažne medicinske sestre - briga za bolesnike, starije, novorođenčad, majke i trudnice u novim okolnostima

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Patronažne medicinske sestre - briga za bolesnike, starije, novorođenčad, majke i trudnice u novim okolnostima Foto: Hrvoje Hodak

S obzirom da im je glavna zadaća zaštita i unapređenje zdravlja ljudi, Patronažna zdravstvena zaštita prilagodila je svoj način rada prema smjernicama kojima bi borba protiv virusa bila što uspješnija, a da pritom pružanje zdravstvene usluge bude jednako kvalitetno kao i prije. Kako suočavanje s bolešću nije ništa nepoznato medicinskim sestrama, već spada u njihovu svakodnevicu, one naoružane znanjem i vještinama educiraju stanovnike otoka Raba o mjerama sprječavanja i širenja virusa SARS CoV-2.

 

U cilju prevencije i zaštite zdravlja naših stanovnika i Patronažna zdravstvena zaštita otoka Raba stavila se u funkciju borbe protiv širenja koronavirusa. Za portal Rab Danas pitali smo patronažne sestre Marijanu Jureša mag. med. techn. i Luciju Gvačić bacc. med. techn. kakva su njihova iskustva rada u novonastalim okolnostima.

 

- Primarno mjesto rada patronažne medicinske sestre je ujedno i sam dom bolesnika te smo zbog povećanih socijalnih kontakata dodatno izložene riziku zaraze bolešću COVID-19. Kako bi uspješno spriječili širenje virusa, socijalni kontakti su smanjeni na minimum. Briga o bolesnicima koji boluju od kroničnih bolesti i onima starije životne dobi, provodi se i putem telefonskih poziva, tako da se patronažne medicinske sestre svakodnevno čuju sa svojim pacijentima kako bi provjerile da li se pridržavaju mjera izolacije i da li imaju dovoljnu količinu lijekova i ostalih kućnih potrepština, nakon čega procjenjuju da li će obaviti posjetu.

Kako nisu samo kronični bolesnici i stariji žitelji pod nadzorom patronažne zdravstvene zaštite nego i zdrava populacija, patronažne medicinske sestre posjećuju i novorođenu djecu kao i njihove majke. To je svjetliji dio posla gdje se susrećete s novim životom i gdje vidite nadu da će sve biti dobro. Radujemo se skupa s roditeljima novom životu i borbi čovjeka za opstanak u ovoj nelagodnoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Također vrijedi posebno spomenuti naše trudnice kojima također nastojimo biti maksimalna podrška u pripremama za porod. Posjete novorođenčadi obavljaju se putem videopoziva, tijekom kojih dajemo smjernice roditeljima u zbrinjavanju novorođenčeta.  Ako procijenimo da se roditelji ne snalaze ipak posjećujemo obitelj pridržavajući se strogo smjernica kojima bi spriječili širenje virusa SARS CoV-2, kazala nam je Marijana Jureša.

 

- Prema našem iskustvu u ovom trenutku skrb i zdravstvena zaštita na otoku funkcioniraju dobro i vjerujemo da će se tako i nastaviti. Nadamo se da će se naši mještani i dalje pridržavati uputa Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa te da će se nastaviti brinuti za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, poručuju nam rapske patronažne medicinske sestre Marijana Jureša i Lucija Gvačić.

Pročitano 1778 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia