logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 09 Travanj 2020 10:17

Različiti pogledi i reakcije Rabljana na situaciju izazvanu širenjem koronavirusa

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Rabljani za sada uspješno odolijevaju koronavirusu. Na otoku još nije zabilježen niti jedan slučaj oboljenja COVIDom-19, a otočani svoju svakodnevicu, uz poštivanje odluka Nacionalnog i dvaju lokalnih stožera CZ, uspješno prilagođavaju novonastalim okolnostima. Maksimalan broj ljudi u samoizolaciji na području Grada Raba bio je 220, ali i taj se broj početkom Velikog tjedna spustio na nekih pedesetak.

 

Ipak teško je ne primijetiti na otoku velik broj automobila s registracijskim oznakama koje nisu riječke, pa je i Stožer CZ Grada Raba, u namjeri da smanji pritisak nepotrebnih dolazaka na otok u ovo vrijeme kada je rizik od prijenosa zaraze još uvijek izrazito velik, dodatno pojasnio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, posebno istaknuvši kako svatko tko namjerava doći na otok, da bi uopće mogao kupiti kartu za trajekt, treba imati propusnicu izdanu od strane stožera civilne zaštite nadležnog za mjesto planiranog odredišta na otoku.

 

 

U međuvremenu, uzimajući u obzir dosadašnja postupanja u zdravstvenom sustavu na otoku Rabu u situaciji izvanrednih okolnosti pandemije COVIDom-19, ravnatelj Doma zdravlja Rab dr. Zvornimir Španjol-Pandelo, spec. internist, posebno je istaknuo zajedništvo i solidarnost u svim poduzetim radnjama, odazivanje svih potrebnih i želju za aktivnim sudjelovanjem u sprječavanju infekcije koronavirusom.

- "Svi otočani i drugi koji imaju simptome upale dišnih puteva, povišenu tjelesnu temperaturu, tegobe probavnog sustava moraju/trebaju najprije telefonski kontaktirati liječnike obiteljske medicine ili hitne ili epidemiologa, i tek se onda, prema dogovoru, ponašati u skladu s preporukama liječnika. Također je važno naglasiti da svi koji su boravili izvan Raba moraju kontaktirati epidemiologa, dr. Danijelu Glažar - Ivče i potom postupiti prema njezinoj preporuci. Sustav funkcionira u cijelosti primjereno okolnostima; ambulante obiteljske medicine, specijalističke ambulante, patronažna služba, röentgen, stomatološke ambulante, hitna pomoć, epidemološka služba. Sva medicinska stanja na otoku Rabu se zbrinjavaju na primjeren način prema svim zakonima i smjernicama struke", kazao je dr. Španjol-Pandelo.

 

 

I rapski ugostitelj Goran Ćuk, vlasnik Caffe bara "Moderato" smještenog u samom centru povijesne gradske jezgre, morao se snalaziti u kolopletu novonastalih okolnosti, i brzo reagirati osluškujući Vladine odluke i sve mjere koje su se donosile i s protokom vremena mijenjale.

- "Prije svega upućujem velike pohvale Stožeru civilne zaštite koji za sada odrađuje vrhunski posao. Što se tiče ugostitelja i do sada su za nas bila teška vremena, a sada nam čini se slijedi kataklizma. Prosječnom ugostitelju na Rabu ovo je inače "kraj godine" i baš u trenutku kada smo se trebali početi spremati za sezonu dogodio se koronavirus. Prva rješenja koja su se ponudila od strane Vlade nisu nimalo pomogla nama obrtnicima. Odgoda plaćanja obveza za radnike (uz nikakav prihod) školski je primjer kako se nebi smjelo raditi u ekonomiji. Dosta mojih kolega iz tog se razloga odlučilo zahvaliti svojim radnicima poslavši ih na biro. Nekakvo podizanje kredita preko Hamag-a i HBOR-a uz kamatu od 0,5% do 1% prihvatljivo je, međutim za realizaciju takvih kredita potrebno je jako puno papirologije. U ovom trenutku treba djelovati promptno!, hitno!, uz krajnje pojednostavljivanje svih administrativnih procedura. Kada ovo sve završi nadam se da će poduzetnici skupiti glave te napokon početi raditi za sebe, a ne samo za namete i državu", zaključio je Ćuk.

 

 

Od ponoći 19. ožujka 2020., kada su u Hrvatskoj stupile na snagu mjere Nacionalnog stožera CZ u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, rapski pomorac Hrvoje Vrtodušić zatekao se na katamaranu „Adriatic Express“ koji povezuje otoke Žirje i Kaprije sa Šibenikom. Odlukom istog Stožera, dva dana kasnije, 21. ožujka, stupila je na snagu zabrana održavanja svih redovnih brzobrodskih linija u obalnom linijskom prometu koja je katamaran i posadu, od toga dana pa sve do daljnjega, vezala u Šibeniku.

- "Iz perspektive pomorca koji trenutno plovi u nacionalnoj plovidbi, mišljenja sam da je ova odluka o ukidanju brzobrodskih te ograničavanju broja ostalih brodskih i trajektnih linija bila jako dobra, ali mogla se uvesti i barem tjedan dana ranije vodeći se logikom da su otoci sami po sebi određena vrsta „karantene“ u kojoj je bilo moguće sačuvati otočane od ove nevolje koju su na kraju, nažalost, na neke otoke doveli „furešti“.

Ovim putem pohvalio bih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je uslijed ove izvanredne situacije nastale zbog pandemije COVIDa-19 donijelo odluku o usvajanju mjera za pomorce kojima su pomorcima produljene valjanosti osobnih dokumenata do tri mjeseca.

Što se tiče repatrijacije pomoraca, mi koji smo u Hrvatskoj za sada nemamo nikakvih problema. Uz propusnice koje izdaju poslodavci, odnosno kompanije, smjene su redovite. Što se pak tiče kolega u međunarodnoj plovidbi koliko čujem situacija i nije baš dobra, ponajviše zbog redukcije zrakoplovnih linija i zatvorenih granica, pa im ovim putem šaljem poruku podrške jer njima sada nije nimalo lako. Mnogi od njih već su do sada odradili višemjesečne ugovore i umjesto da su u ovim teškim trenucima sa svojim obiteljima, oni žive u neizvjesnosti", kazao nam je Vrtodušić.

 

 

I Sanjin Debelić, vlasnik Autoservisa Nane d.o.o., prilagodio je svoje poslovanje novonastalim okolnostima:

- U situaciji u koju je naše sugrađane i nas uvukao COVID-19 pokušali smo djelovati brzo i racionalno imajući na umu zdravlje naših djelatnika kao i korisnika naših usluga. Od 18. ožujka započeli smo s drugačijim načinom rada koji omogućava što manje kontakata djelatnika i korisnika. Servise i popravke dogovaramo s našim korisnicima putem telefona ili maila. Naši djelatnici odlaze po vozila, obavljaju dezinfekciju vozila i odvoze ih u radionicu. Nakon obavljenog posla također ih odvozimo do korisnika.

Smatramo da je ovo najbolji način da se osobni kontakti svedu na minimum i da svi korisnici ostanu doma, a svoje limene ljubimce održavaju bez straha od infekcije. Na ovaj način također nastojimo očuvati radna mjesta naših djelatnika i brinuti za njihovu zdravstvenu sigurnost, a svim korisnicima naših usluga, kao i našim djelatnicima želimo dobro zdravlje te da predstojeći blagdan Uskrsa provedu u zajedništvu s najmilijima i u sigurnosti svojih domova, poručio je Debelić.

 

 

Pročitano 5291 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1