logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 01 Svibanj 2020 10:13

Pregled uputa za otvaranje osnovnih škola za učenike nižih razreda

Napisao/la Anamari Šarin, prof.
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Pregled uputa za otvaranje osnovnih škola za učenike nižih razreda Foto: Hrvoje Hodak

Deset dana prije nego što bi se ponovno trebale otvoriti osnovne škole za učenike nižih razreda, HZJZ je objavio upute za sprječavanje i širenje zaraze koronavirusa u osnovnoškolskim ustanovama. Upute su vrlo rigorozne. Zabranjuje se dolazak djece koja imaju kronične bolesti ili su u kontaktu s kroničnim bolesnicima i osobama starijima od 65 godina; svaki razred trebao bi koristiti svoj WC; hrana bi se učenicima dostavljala u učionice, a u svakom razredu moglo bi biti najviše devetoro djece i jedan učitelj. Kada se utvrdi da škole u kojima je predviđen početak izvođenja mješovitog oblika nastave ispunjavaju sve uvjete propisane od strane NZJZ i MZO, počet ćemo s planiranjem organizacije i provedbe takvog oblika nastave.

 

"Povratkom učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda na nastavu u školske ustanove od 11. svibnja, u našem obrazovnom sustavu počet će se provoditi takozvani mješoviti model nastave koji uključuje kombiniranje nastave uživo u učionicama s nastavom na daljinu (od kuće), s tim da svi učenici imaju neke elemente nastave na daljinu" – objavilo je jučer Ministarstvo znanosti i obrazovanja u dodatnim Preporukama.

 

Prema uputama HZJZ-a, u učionicama u pravilu ne može biti više od devet učenika u prvom razdoblju od dva tjedna. U preporukama Ministarstva navodi se pak da, ako je broj učenika koji su prijavljeni za dolazak u pojedini razredni odjel prekobrojan i ne postoji mogućnost da se osposobi novi razredni odjel, ravnatelj škole treba postaviti prioritete prema kojima će učenici biti na nastavi u školama od 11. svibnja. Prioritet su djeca čija oba roditelja/staratelja rade izvan kuće i nemaju druge mogućnosti zbrinjavanja djece.

 

Isti učitelj će raditi s istim razrednim odjelom cijelo vrijeme ako je to moguće. Učenici u razrednoj nastavi neće u učionicama imati nastavu za predmete koje ne predaje njihov učitelj razredne nastave, to jest vjeronauk i strani jezik koji će se i dalje izvoditi u nastavi na daljinu. Također, djeca koja ostaju kod kuće pratit će i dalje televizijsku nastavu Škola na Trećem, a preporuka je da se svi materijali, gradivo, domaće zadaće i metode vrednovanja što više usklade u nastavi uživo s televizijskom nastavom. Produženi boravak neće biti moguće održavati zbog mješovitog sastava djece koji u njemu sudjeluju. Učenici u školi u prosjeku provode tri do četiri školska sata dnevno, a kako u mješovitom modelu nastave neće biti izvannastavnih aktivnosti, dodatne i dopunske nastave te je reducirana i nastava tjelesne kulture, učitelji bi dio te redovite satnice trebali preusmjeriti u nastavu na daljinu - pet do šest sati tjedno posvetit će komunikaciji s roditeljima i učenicima koji su u nastavi na daljinu, što iznosi u prosjeku jedan sat dnevno.

 

Ravnateljica OŠ Ivana Rabljanina Rab, Anamari Šarin, prof.

Pročitano 1073 puta

seakayakcroatia