Home Vijesti Stožer CZGR – Dodatna pojašnjenja ukinutih mjera i prihvatljivosti zahtjeva za ishođenja propusnice

Stožer CZGR – Dodatna pojašnjenja ukinutih mjera i prihvatljivosti zahtjeva za ishođenja propusnice

0
Stožer CZGR – Dodatna pojašnjenja ukinutih mjera i prihvatljivosti zahtjeva za ishođenja propusnice

Foto: Foto: Sanjin Badurina Piloto

 

Sve fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Raba koje od 4.5.2020. nadalje planiraju putovati prema odredištu unutar Primorsko goranske županije koristeći trajektnu liniju Mišnjak – Stinica, za putovanje ne trebaju ishoditi e-propusnicu, ali dionicu puta od trajektne luke Stinica do ulaska na područje grada Novog Vinodolskog moraju proći bez zaustavljanja.

Rab danas oglas

Slijedom Odluke o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području cijele Primorsko goranske županije i Uputa stožerima civilne zaštite za izdavanje e-propusnica koje je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio jučer, 30.4.2020. godine, s namjerom da dodatno pojasnimo prihvatljivost zahtjeva i mogućnosti za dobivanje propusnice, Stožer civilne zaštite Grada Raba (dalje: Stožer CZGR) daje slijedeću uputu:

 

1.

Fizička osoba s prebivalištem na području Grada Raba, koja u razdoblju dok su na snazi mjere uvedene radi sprečavanja širenja pandemije COVID-19, treba neodgodivo napustiti mjesto prebivališta, a planira otputovati na odredište izvan područja Primorsko goranske županije, predaje za to zahtjev putem sustava e-Propusnica ili, ukoliko to ne može ostvariti putem tog sustava, na propisanom obrascu Stožera CZGR na adresu e-pošte: stozer-cz@grad-rab.com.

Stožer CZGR je nadležan za izdavanje propusnice fizičkoj osobi za putovanje potrebno zbog vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Osim toga, Stožer CZGR je nadležan je i za izdavanje propusnica u izuzetnim slučajevima opisanim u Uputama Stožera civilne zaštite RH za izdavanje e-propusnica od 7.4.2020. godine.

 

Prema Odluci o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području cijele Primorsko goranske županije, za putovanja do bilo kojeg odredišta u Primorsko goranskoj županiji, od ponedjeljka, 4.5.2020. godine nisu potrebne e-propusnice. Sve fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Raba koje od 4.5.2020. nadalje planiraju putovati prema odredištu unutar Primorsko goranske županije koristeći trajektnu liniju Mišnjak – Stinica, za putovanje ne trebaju ishoditi e-propusnicu, ali dionicu puta od trajektne luke Stinica do ulaska na područje grada Novog Vinodolskog moraju proći bez zaustavljanja.

Sve fizičke osobe koje mjesto prebivališta napuštaju u trajanju dužem od jednog dana, nakon povratka na otok moraju biti pod zdravstvenim nadzorom, sve prema uputama nadležnog epidemiologa. Zdravstveni nadzor uključuje mjerenje tjelesne temperature dva puta dnevno, obavještavanje epidemiološke službe te obvezno nošenje zaštitnih rukavica i maske, uz ograničeno kretanje i poštivanje svih mjera koje su trenutno na snazi, sve u trajanju od 14 dana.

 

2.

Fizička osoba koja ima prebivalište na kopnu (izvan područja Primorsko goranske županije) i želi doći na otok (na kojem nema prebivalište), a nalazi se u kategoriji koja može zatražiti propusnicu, propusnica se može izdati jedino u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, što detaljno obrazlaže u svom zahtjevu prema Stožeru CZGR.

Da bi mogla ishoditi propusnicu, prihvatljiva kategorija u kojoj se osoba nalazi podrazumijeva da na otok dolazi zbog vitalnih obiteljskih razloga i da ne krši uvjete samoizolacije.

Prema Uputi Stožera CZ RH od 30.4.2020. godine odlazak na nekretninu u vlasništvu je opravdan razlog za izdavanje e-propusnice. Prilikom podnošenja zahtjeva po toj osnovi, podnositelj mora dostaviti dokaz o vlasništvu (prihvatljiv je e-izvadak iz zemljišne knjige, ne stariji od 10 dana), a e-propusnica se može izdati i osobama koje s vlasnikom žive u zajedničkom kućanstvu. 

Fizička osoba koja s kopna želi doći na otok zahtjev predaje putem sustava e-Propusnica ili, ukoliko to ne može ostvariti putem tog sustava, na propisanom obrascu Stožera CZGR na adresu e-pošte: stozer-cz@grad-rab.com.

Stožer razmatra prihvatljivost zahtjeva te ukoliko zaključi da je dolazak opravdan, izdaje propusnicu, uz uvjete koje određuje nadležni epidemiolog. Svaki dolazak na otok duži od jednog dana, prema uputama nadležnog epidemiologa, zahtjeva zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Jednako tako prema uputama nadležnog epidemiologa, mjera samoizolacije određuje se prema epidemiološkoj indikaciji.

 

3.

U slučaju kada propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi, koja ima sjedište na području Grada Raba, radi:

3.1. Prometa i kretanja nužnog za opskrbu navedenih područja

3.2. Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

3.3. Izvješćivanja javnosti

3.4. Putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

3.5. Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, 

dužna je e-propusnicu dostaviti na znanje Stožeru CZ GR na adresu stozer-cz@grad-rab.com.

Sve fizičke osobe kojima je izdana propusnica od strane odgovorne osobe u pravnoj osobi, a koje napuštaju mjesto prebivališta duže od jednog dana, nakon povratka moraju, prema uputama nadležnog epidemiologa, biti 14 dana pod zdravstvenim nadzorom.

 

4.

Pravne osobe sa sjedištem izvan područja Primorsko goranske županije čiji radnici s kopna dolaze na otok, trebaju za te svoje radnike od Stožera CZGR ishoditi propusnicu za dolazak na otok. 

Stožer CZGR izdavati će predmetne propusnice samo u slučaju da je njihov dolazak na otok neophodan i neodgodiv. 

Zahtjev se podnosi putem sustava e-Propusnica ili, na propisanom obrascu Stožera CZGR na adresu e-pošte: stozer-cz@grad-rab.com.

Svaki dolazak na otok duži od jednog dana, prema uputama nadležnog epidemiologa, zahtjeva zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

 

5.

Prilikom izlaska s područja i ulaska na područje prebivališta moraju se strogo poštivati mjere socijalnog razmaka i nezadržavanja na javnim prostorima.

Stožer CZGR i nadalje poziva na odgovorno ponašanje i pridržavanje higijenskih mjera u svim situacijama, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime