Home Vijesti Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 26. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Koronakriza ostavlja svoj trag u turizmu Lopara

Radu vijeća po prihvaćenom dnevnom redu prethodio je aktualni sat, na kojem se vijećnicima s najnovijim informacijama o tijeku turističke sezone obratio direktor Ureda Turističke zajednice općine Lopar Marin Mušćo.

Rab danas oglas

Iako su na samom početku godine, napomenuo je Mušćo, odlično odrađene pripreme za turističku 2020., a sve je upućivalo da će se i ove godine ostvariti rekordni turistički rezultati, koronakriza učinila je svoje i sada kada je turistička sezona na neki način stidljivo krenula, u Loparu se ostvaruje 20% prometa u odnosu na 2019. Tako je primjerice u Loparu, od početka godine do 16. lipnja, ostvareno 13.556 turističkih noćenja, dok je u istom vremenskom razdoblju 2019. ostvareno njih 76.526.

U takvoj situaciji, kazao je Mušćo, moralo se krenuti u maksimalno štedljivo poslovanje. Mnoge manifestacije, poput vrlo poznatog Festivala skulpture u pijesku, su otkazane, a upitno je održavanje još nekih od planiranih događanja poput primjerice „Loparske noći“ ili programa koji se vezuje uz proslavu Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe.

 

U dijelu sjednice koji se odvijao prema usvojenom dnevnom redu prihvaćeni su prijedlozi 11 od predloženih 12 točaka dnevnog reda. Nije prihvaćena 8. točka dnevnog reda, odnosno Prijedlog donošenja Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na dijeli k.č. 10258-1 k.o. Lopar.

 

2019. – godina ostvarenja najvećeg proračuna Općine Lopar

S većim zanimanjem poslušano je izlaganje načelnika Josipa Borića o izvršenju konsolidiranog proračuna Općine Lopar za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. iz kojeg je vidljivo da su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu od 18,841.528,20 kuna, dok su ukupni rashodi i izdaci Općine Lopar za isto razdoblje ostvareni u iznosu od 19,552.686,63 kn, iz čega proizlazi da je iznos manjka prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima bio 711.158.43 kuna. Višak prenesenih prihoda iz prethodnih razdoblja iznosi 228.975,50 kn, dok evidentirani manjak prihoda za pokriće u sljedećem razdoblju iznosi 482.182,93 kune, a nastao je, proizlazi iz izvješća, zbog zakašnjele ugovorene uplate od strane državne riznice u vrijednosti 500.000,00 kn koja je, umjesto do 31.12.2019., uplaćena 3.01.2020. godine. Na dan 31. 12. 2019. godine stanje sredstava na poslovnim računima iznosilo je 965.399,21 kuna..

Tijekom druge polovice 2019. godine u Loparu su završena dva važna projekta – dogradnja groblja i izgradnja ceste prema odlagalištu, a ostvaren je i još jedan najveći, rekordan proračun Općine Lopar.

 

Nema prostora za sniženje cijene usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada

Više rasprave bilo je i po Izvješćima o radu pružatelja usluga sakupljanja i otpremanja otpada, odnosno Izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom za 2019. Prema onome što je u vezi s financijskim poslovanjem Lopar Vrutka d.o.o. rekao direktor Zdenko Jakuc bit će teško ostvarivo željeno snižavanje komunalne cijene prikupljanja i odvoza otpada.

– „U 2019.“, kazao je Jakuc, „Lopar Vrutak je ukupno uprihodio 2,251.261 kn, čime je jedva ostvario višak prihoda i to u iznosu od 8.195 kn. Taj rezultat postignut je u vremenu kad se cijena odvoza otpada put Marišćine plaćala oko 470 kuna po toni, a očekuje se da će u predstojećem razdoblju ta cijena doseći iznos od tisuću i nešto više kuna, pa je teško očekivati raspravu o mogućem pojeftinjenu usluga“, poručio je Jakuc.

Načelnik Borić napomenuo je u raspravi da Općina Lopar već drugu godinu zaredom nije platila kaznu, što znači da ostvaruje u potpunosti ciljeve zacrtane Planom gospodarenja otpadom na području Općine Lopar. U suradnji s Gradom Rabom i državnim institucijama izgrađena je pretovarna stanica, reciklažno dvorište, a sada je u tijeku sanacija odlagališta otpada „Sorinj“. Gotovo 30 milijuna kuna vrijedne investicije imaju za cilj urediti prostor odlagališta koji je desetljećima bio neadekvatno tretiran.

U svrhu daljnjeg poboljšanja kvalitete komunalne usluge Lopar Vrutak d.o.o. je aplicirao na natječaj objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje nabavke dva kamiona za odvoz komunalnog otpada u iznosu od 85% ukupne cijene, dok se Općina Lopar javila na natječaj za neposredno sufinanciranje nabave komunalne opreme za gospodarenjem otpadom na otocima kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time bi se u 60%-tnom iznosu sufinancirala nabavka opreme u vrijednosti od 450.000,00 kn.

 

Davanja umanjena za 50% uz mogućnost plaćanja u dvije rate

Duža rasprava vođena je i po petoj točki dnevnog reda, odnosno o Prijedlogu odgode plaćanja poreza za korištenje javnih površina i naknade za koncesijska odobrenja za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom. Na kraju je prihvaćen je prijedlog načelnika Općine prema kojem će se ta davanja smanjiti za 50%, kao i amandman vijećnika Rajka Ivanića kojim je u tekst za izdavanje rješenja unesena korekcija kojom će biti omogućeno plaćanje u dvije rate, prvom koja dospijeva 1. kolovoza i drugom s dospijećem 1. listopada 2020..

 

Posljednje tri točke kojima je na prijedlog načelnika Josipa Borića dopunjen dnevni red odnosile su se na prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade dugoročne Strategije razvoja Općine Lopar za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime