logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 09 Srpanj 2020 05:31

Srpanj donosi značajniji turistički oporavak na otoku Rabu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Srpanj donosi značajniji turistički oporavak na otoku Rabu Foto: Hrvoje Hodak

Kada je riječ o Rabu, turističkoj sezoni i koroni, čini se da se krvna slika postupno ali sigurno oporavlja. Koronavirus se nažalost ne predaje, ali na sreću Rabljana još uvijek nije doplovio do "sretnog otoka".

 

Posljednji relevantni podatak kazuje da je u utorak 7. srpnja na otoku odmaralo 14.633 gostiju, što je – slobodno možemo reći, neočekivanih 76% od prošlogodišnjeg ostvarenja u istom danu.

 

I prvih sedam dana srpnja bude optimizam jer je sa 86.980 turističkih noćenja ostvareno 67% prošlogodišnjeg rezultata u tom razdoblju.

Popravlja se i kumulativni podatak koji se odnosi na period od 1. siječnja do 7. srpnja ove godine. U tom je vremenu na otoku, znači na području koje pokrivaju obje turističke zajednice – Grada Raba i Općine Lopar, ostvareno 236.300 turističkih noćenja ili 42% od prošlogodišnjeg rezultata.

 

Slični postoci na području Grada Raba i Općine Lopar

Ovaj pozitivan rast proporcionalan je na području djelovanja obiju turističkih zajednica na otoku, pa tako 7. srpnja na području Grada Raba bilježimo 9.300 prijavljenih gostiju, što je 76% u odnosu na lani, dok je istovremeno u Loparu boravilo 5.333 gostiju, odnosno 77,36% u usporedbi s prošlogodišnjim brojkama.

Gledamo li samo prvih sedam dana srpnja, na području Grada Raba zabilježeno je 55.800 noćenja, dakle 69% od lanjskog broja, dok u Općini Lopar imamo 31.180 ostvarenih turističkih noćenja, odnosno 65,91% u odnosu na 2019-u.

Kumulativno, dakle od početka godine do 7. srpnja, Grad Rab je s evidentiranih 156.000 turističkih noćenja došao do 44% prošlogodišnjeg učinka, dok je Lopar sa 80.300 noćenja na 40%.

 

U skladu s ovakvim optimističkijim razvojem turističke sezone krenula su i određena događanja koja su u službi obogaćivanja sadržaja boravka gostiju na otoku. Otvorene scene u parkovima Boškopini u Rabu i Kapić u Loparu, već su ponudile starijoj i onoj najmlađoj publici dio predstava iz ovosezonskog kazališnog kataloga Pučkog otvorenog učilišta Rab i Centra za kulturu Lopar, izložbom fotografija rapske fine-art fotografkinje Adriane Kaštelan otpočelo je i Rapsko likovno ljeto, a večeras će Rabljani i njihovi gosti, na otvaranju 35. Rapskih glazbenih večeri u rapskoj katedrali, moći uživati u muziciranju oboiste Branka Mihanovića i orguljašice Ljerke Očić

Pročitano 2260 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1