Home Vijesti Darovani razgled grada uz vođenje rapskih vodiča na blagdan sv. Kristofora

Darovani razgled grada uz vođenje rapskih vodiča na blagdan sv. Kristofora

0
Darovani razgled grada uz vođenje rapskih vodiča na blagdan sv. Kristofora

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

– “Jedan od glavnih ciljeva naše udruge, osim same zaštite struke turističkog vodiča, jest i promicanje kulture i povijesne baštine, te prirodnih ljepota otoka Raba i RH. Stoga smo, s obzirom da je ovogodišnja Rapska fjera održana isključivo na simboličkoj razini, tek s večernjim promenadama fjerista i bez uobičajenih radionica, odlučili na dar gostima otoka ponuditi “gratis” razglede grada u jutarnjim satima i to upravo u ovo fjersko vrijeme. Nadamo se da smo tako barem malo nadopunili reducirani broj događanja ovogodišnje Fjere i čitave sezone općenito”, rekla nam je Maškarin.

Rab danas oglas

 

Shodno iskazanom interesu, putem obavezne prethodne najave i uz ograničenje broja sudionika po svakoj grupi, na blagdan sv. Kristofora zaštitnika grada i otoka Raba, te zaštitnika putnika, organizirana su tri razgleda uz stručno vođenje lokalnih rapskih vodiča. Tridesetak gostiju njemačkog govornog područja vodila je Romana Crnić, grupicu od 10-ak “Talijana” vodila je Ika Halović dok je razgled grada na hrvatskom jeziku vodila Kristina Maškarin u čijoj je grupi bilo 30-ak osoba.

– Obišli smo grad i sve njegove najvažnije kulturno povijesne točke, uz poseban prigodni naglasak na tradiciju Rapske Fjere, legende o sv. Kristoforu i njegovoj zaštiti grada Raba. Razgled u trajanju cca 1,5h završili smo s osjećajem zadovoljstva učinjenim, te se nadamo da smo goste koji s nama su bili u obilasku, upoznali s našom bogatom baštinom i dovoljno zainteresirali da sami posjete još neke povijesne lokalite, kao i da osim samoga grada otkriju i druge prelijepe predjele otoka Raba.

 

Bila je ovo ujedno i prigoda prisjetiti se i zahvaliti svim onim dragim rapskim vodičima koji više nisu s nama, a koji su pridonijeli osnivanju Udruge i obilježili njezino djelovanje, bilo kao članovi, ili kao njezini predsjednici, tu svakako treba spomenuti pok. Viktora Kaloćiru i pok. Snježanu Kizzi Gulić, ali i one koji zbog osobnih razloga više nisu aktivni poput gospodina Vinka Maškarina.

– Svima koji su u ovom darovanom razgledu, proveli jedno lijepo i opušteno jutro s rapskim vodičima, te u opuštenoj atmosferi doznali ili naučili nešto novo o ovom prelijepom otoku i gradu, njegovoj bogatoj i zanimljivoj prošlosti i običajima, želimo relaksirajuće fjerske dane, isto takav odmor, te sretan Dan sv. Kristofora, uz nadu da ćemo se uskoro ponovno sresti u boljim okolnostima, sigurni na svojim putovanjima i slobodni od svih nevolja! – poručila je Kristina Maškarin.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime