Home Vijesti Svečanom skupštinom obilježen dvadeseti rođendan Udruge rapskih samostreličara

Svečanom skupštinom obilježen dvadeseti rođendan Udruge rapskih samostreličara

0
Svečanom skupštinom obilježen dvadeseti rođendan Udruge rapskih samostreličara

Foto: Naslovna fotografija: Ivo Šubić / fotogalerija: Ivica Hodak

Počasni predsjednici Ugo Belamarić i posthumno Petar Sandalić

U nastavku rada svečane skupštine slijedilo je obraćanje aktualnog predsjednika Udruge Vladimira Dumića, kojom je prilikom spomenuo i nekoliko zanimljivih povijesnih podataka vezanih uz nekadašnje srednjovjekovne rapske viteške igre. U skladu sa Statutom Udruge Dumić je predložio da se na današnjoj svečanoj skupštini počasnim predsjednicima Udruge proglase Ugo Belamarić i posthumno Petar Sandalić, što je jednoglasno prihvaćeno. Nakon toga prikazan je desetminutni dokumentarni film o rapskim samostreličarima autora Sanjina Badurine – Pilota.Od prisutnih gostiju članovima Udruge rapskih samostreličara s nekoliko rijeći, pozdravima i čestitkama obratili su se: Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva i u svoje vrijeme jedan od najdugovječnijih predsjednika Udruge rapskih samostreličara. U ime Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske prisutne je na svečanoj skupštini pozdravio Damir Peršija, u ime Udruge Dubrovačkih trombonjera to je na vrlo emotivan način učinio Anto Knego uručivši predsjedniku rapske Udruge Vladimiru Dumiću prigodan poklon. Svečani je skup u ime Križevačke ženske straže pozdravila Marija Škrlec.

Najsvečaniji dio skupštine odnosio se na dodjelu zahvalnica i priznanja, pa je tako podijeljeno 14 zahvalnica svima onima koji su na bilo koji način pomagali rad Udruge. Zahvalnice su uručene i Savezu povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Udruzi Dubrovačkih trombonjera i Križevačkoj ženskoj straži. Šest je zahvalnica uručeno i sponzorima, uglavnom tvrtkama s područja Raba koje su pomagale rad Udruge. 

Rab danas oglas

Nakon toga Vladimir Dumić u ulozi predsjednika Udruge i Luka Perčinić, tajnik Udruge rapskih samostreličara uručili su priznanja: dvojici članova za 5 godina djelovanja u Udriuzi, petorici za 10 godina staža, trojici za 15 godina i čak dvanaestorici za 20 godina staža u Udruzi. Očekivano, najveći je aplauz za tih 20 godina dobio Ugo Belamarić. Osim toga, zanimljivo je da je jedan od tih „dvadesetgodišnjaka“ i zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić.

Osim već spomenutih treba reći da su priznanja primili već navedeni pojedinci koji se ubrajaju u osnivače Udruge iz veljače 1995. godine. Na svečanoj skupštini prisjetili su se svih predsjednika Udruge u tih 20 godina i dodijelili im priznanja, a to su bili: Davor Andrić od 1995. do 1997., Zdenko Matijević od 1997. do 2001., Zdenko Antešić od 2001. do 2007., Petar Sandalić od 2007. do 2010., Ivan Pribil od 2010. do 2011. i Ugo Belamarić od 2011. do 2015. godine.

Među najsvečanije trenutke svakako spada proglašenje počasnim predsjednicima Udruge Uga Belamarića i posthumno Petra Sandalića u čije je ime na svečanoj skupštini bila prisutna njegova supruga Ana Sandalić.
U ime svih nagrađenih priutnima se najprije zahvalio Ivan Šegota. Nakon njega, zahvaljujući se na tituli počasnog predsjednika, a želeći pritom spomenuti još određeni broj članova Udruge kojih više nema među živima, Ugo Belamarić već je kod spomena prvog imena svojeg prijatelja Petra Sandalića bio na rubu suza. Na kraju je, mogli bi reći oni koji ga poznaju, ostao vjeran sebi nasmijavši prisutne. Ugo je, naime, svima od srca poželio sreće u nadolazećoj Novoj godini, dok je prijateljskim udrugama, koje su imale svoje predstavnike na svečanoj sjednici, poželio puno uspjeha u radu, ali ipak ne toliko da dostignu Rapske samostreličare.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime