Home Vijesti Održana godišnja i izvanredna izborna skupština Udruge antifašista Raba

Održana godišnja i izvanredna izborna skupština Udruge antifašista Raba

0
Održana godišnja i izvanredna izborna skupština Udruge antifašista Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

Nakon što je izabrano radno predsjedništvo, kojeg su činili Milivoj Ličina, Josip Ribarić i Josip Perčinić, Izvješće o radu Udruge u proteklom razdoblju podnio je predsjednik Udruge Ivica Lupić, koji je pozdravivši sve prisutne, posebne pozdrave uputio Zdenku Antešiću, zamjeniku ministra pomorstva, Željku Peranu, predsjedniku Gradskog vijeća Raba i predsjedniku Hrvatskog časničkog zbora koji je na ovoj godišnjoj skupštini rapskih antifašista bio ujedno i predstavnik svih Udruga Raba proisteklih iz Domovinskog rata, kao i počasnog predsjednik Udruge prof. Ivu Barića. Na skupštini je bio prisutan i mons. dr. Leonardo Beg biskup Slovačke starokatoličke crkve.
Izvješće je bilo kraće od uobičajenih, jer kako je sam Lupić naglasio funkciju predsjednika obavljao je samo godinu dana. Upravo zbog njegovog osobnog zahtjeva da ga se oslobodi dužnosti predsjednika jučerašnja je skupština antifašista osim godišnje bila i izvanredna izborna.

Lupić je, između ostalog rekao da mu je bila čast biti na čelu ove dobro organizirane i ustrojene Udruge, ali budući da je u međuvremenu prihvatio obnašanje još nekih dužnosti, između ostalih i onu prvog čovjeka rapskog SDP-a, zamolio je da ga se razriješi dužnosti predsjednika u Udruzi rapskih antifašista. Kazao je kako razlog nije samo preopterećenosti, iako u ničemu što radi ne voli biti polovičan, već smatra nespojivim da u istom trenutku bude na čelu jedne stranke i jedne nestranačke Udruge.

Rab danas oglas

Uz spomenute uspjehe Udruge Lupić je kritički spomenuo i neke nerealizirane zadaće tijekom njegova mandata, pa je tako spomenuo neobjavljeni planirani broj lista Udruge „Naša riječ“, zatim neriješeno pitanje uređenja spomenika palim Rabljanima u drugom svjetskom ratu u Supetarskoj Dragi kao i izostanak tiskanja Zbornika radova s održanog Okruglog stola na temu “Antifašizam danas”.

Nakon njega Program rada Udruge za naredno razdoblje obrazložio je počasni predsjednik Udruge prof. Ivo Barić. Nastojeći ukratko objasniti zašto je i u današnje vrijeme u društvu potrebna jedna ovakva Udruga, Barić je spomenuo kako na otoku postoji19 spomenika palim borcima iz NOB-a, međutim samo za tri se može reći da su „naši“. Ostalih 16 nalazi se na privatnim parcelama otočana pa se čak uvjetno mogu nazvati „privatnim“ spomenicima. Taj se problem mora riješiti u narednom razdoblju kao i problem muzeja vezanog uz kamporski konc-logor. Relativno staru Udrugu treba pomladiti i dodatno unaprijediti suradnju sa školama na otoku.
Nakon što su jednoglasno prihvaćeni Izvještaj o radu dosadašnjeg predsjednik Ivice Lupića i Program rada za naredno razdoblje kojeg je prezentirao počasni predsjednik prof. Ivo Barić, okupljenima su se obratili i neki od gostiju Skupštine.

Prvi je to učinio zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić naglasivši da se na ovoj skupštini osjeća manje gostom, a više članom Udruge na što je posebno ponosan, jer, kako je naglasio: “Udruga antifašista otoka Raba jedna je od najboljih Udruga u Hrvatskoj”.

U ime Grada Raba članove Udruge okupljene na današnjoj godišnjoj skupštini pozdravio je i predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran.

Dr. sc. Vanja Seršić novi predsjednik Udruge antifašista Raba

Članovi Skupštine na kraju su udovoljili molbi dosadašnjeg predsjednik Ivice Lupića, kao i zamolbi dosadašnjeg potpredsjednika Zdravka Ilića i razriješili ih tih dužnosti, s tim što je odmah rješeno pitanje njihovih naslijednika. Skupština je, naime, prihvatila prijedlog Predsjedništva Udruge od 26. listopada i za novog predsjednik Udruge imenovala dr. sc. Vanju Seršića, dok je za novog potpredsjednika imenovan dosadašnji predsjednik Ivica Lupić.

Na kraju rada današnje Skupštine Udruge antifašista otoka Raba, kojoj su naravno, nazočili i antifašisti općine Lopar, okupljenima se obratio novi predsjednik Vanja Seršić, koji je između ostalog spomenuo da mu je čast što je došao na čelo Udruge koju su nekad vodili Željko Valovičić, Josip Španjol, Ivo Barić i Ivica Lupić.

Delegacija Udruge antifašista Raba prije zasjedanja godišnje skupštine položila je vijenac na spomenik palim borcima u NOB-u u spomen parku Boškopini.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime