Home Vijesti Supetarska Draga | Pričaj mi pjesmom za svjedočanstvo ljubavi – koncert ŽVS Zbora Schola Cantorum Rijeka

Supetarska Draga | Pričaj mi pjesmom za svjedočanstvo ljubavi – koncert ŽVS Zbora Schola Cantorum Rijeka

0
Supetarska Draga | Pričaj mi pjesmom za svjedočanstvo ljubavi – koncert ŽVS Zbora Schola Cantorum Rijeka

Foto: Napisala i snimila: Ružica Kaštelan

 {gallery}SCHOLA CHANTORUM{/gallery}

 

Rab danas oglas

Tako je u Supetarskoj Dragi dana 16. kolovoza, u večernjim satima organiziran duhovni koncert, ženskog vokalnog sastava Zbora Schola Cantorum Rijeka, u dvorištu župne crkve Sv. Petra, u organizaciji vlč. Saše Malovića, župnika župe.

 

Zbor Schola Cantorum Rijeka osnovan je početkom 2008., sa željom za izvođenjem klasične duhovne koncertne glazbe, a od 2016. godine djeluje u sklopu KUU Dulciana. Umjetnička voditeljica i vokalni pedagog zbora je Ingrid Haller, prof.. Zbor je održao preko 100 samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, nastupao je uz gudački kvartet Cadenza, uz barokni ansambl Collegium musicum Fluminense, te uz Riječki komorni orkestar, a često surađuje i s poznatim opernim solistima. Surađuje i s Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci, gdje sudjeluje u snimanjima i izvedbama raznih koncertnih, opernih i edukativnih sadržaja kazališta. Zbor je osvojio dva Grand Prixa u mješovitom sastavu te dvije zlatne medalje u ženskom sastavu.

 

Kao solistice na koncertu u Supetarskoj Dragi nastupile su: Neli Salković (sopran) u izvedbi Kolbove „Ja se molim“ i u duetu sa sopranisticom Dajanom Lupić, izvodeći skladbu Césara Francka – „Panis Angelicus“. Faureovu „Molitvu“ otpjevala je Dajana Lupić, dok su Mendelssohnovu „Denn in seiner Hand ist“, skladanu na stihove Psalma 95, zajedno izvele Ingrid Haller (sopran) i Ena Lešić Jovanović (mezzosopran) koja je otpjevala i Pergolesijevu „Quae moerebat“. Ingrid Haller i Laura Marincel, (mezzosopran) u duetu su izvele Jelićevu „Quae est ista“ i solo „Fac ut portem“ Giovannija Battiste Pergolesija, a u izvedbi zbora mogla su se čuti i mnoga druga poznata djela duhovnog karaktera (Ave Maria, Regina Coeli, Tantum ergo…). Sjajne vokalistice Zbora Schola Cantorum Rijeka na orguljama je pratio Ivan Bošnjak.

 

 

Schola Cantorum Rijeka plijeni pažnju publike i kritike svojom neposrednošću, pažljivo osmišljenim programima i vrhunskom izvedbom skladbi od ranih a cappella zborskih kompozicija do zahtjevnih duhovnih skladbi s kraja 20. i početka 21. stoljeća, poznatih europskih i hrvatskih skladatelja. Članovi zbora na probama uče pravilnu vokalnu tehniku, zbog čega zbor ima specifičan zvuk koji se može mjeriti i s profesionalnim ansamblima. Među svojim članovima ima amatere različitih zanimanja, te mlade učenike glazbe i studente pjevanja koji nastupaju kao instrumentalni i vokalni solisti uz zbor.

 

Na kraju rapskog koncerta, vlč. Saša Malović je vrlo emotivno zahvalio svima koji su pomogli ostvarenju ovakvog divnog doživljaja: Gradu Rabu i gradonačelniku, POU Rab, Sanjinu Badurini, Caffe baru Retro, Trgovinama Petra, Dundovu d.o.o., Apartmanima Debelić i predanim župljanima Supetarske Drage na pomoći oko cijele organizacije, zahvalio se na odličnom ozvučenju i rasvjeti Marijanu i Franku Beniću, portalu Rab Danas i drugim medijima koji su najavili koncert i prenijeli dojmove s njega, te Ivici Begu na dizajnu plakata i ostalim tehničkim asistencijama.

 

I zbor i gledatelji, na kraju su zajednički ispjevali pjesmu „Zdravo Djevo svih milosti puna…, zdravo Djevo kraljice Hrvata“ , koja je odjekivala u predivnoj večeri, jer u najdubljoj dubini srca, iza katkada protuslovnih i raznolikih ljudskih želja, skriva se jedna jedinstvena želja za puninom, želja za srećom… Ako toj želji hoćemo pridati važnost koja joj pripada, ne shvaćajući je tek na razini potreba, ako je uzimamo ozbiljno i priznajemo da pripada našoj ljudskosti, u njoj treba prepoznati tragove poziva čiji je izvor daleko izvan samoga čovjeka.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime