Home Vijesti Obilježena 449. obljetnica Lepantske bitke duboko utkane u povijesno-pomorsko nasljeđe otoka Raba

Obilježena 449. obljetnica Lepantske bitke duboko utkane u povijesno-pomorsko nasljeđe otoka Raba

0
Obilježena 449. obljetnica Lepantske bitke duboko utkane u povijesno-pomorsko nasljeđe otoka Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Podsjetimo, među 209 galija Armade Svete lige bilo je i 8 galija s istočne obale Jadrana koje su tog povijesnog 7. listopada 1571. pridonijele trijumfu saveza mediteranskih zemalja nad brojčano nadmoćnijom turskom mornaricom: „Sv. Nikola“ iz Cresa, „Uskrsli Krist“ iz Krka, „Lav“ iz Kopra, „Sv. Jerolim“ iz Hvara, „Sv. Ivan“ iz Raba, „Žena“ iz Trogira, „Sv. Trifun“ iz Kotora i „Sv. Juraj“ iz Šibenika.

Rab danas oglas

 

Rapskom galijom „Sveti Ivan“ zapovijedao je tada Ivan de Dominis u čiju je čast, ali i u spomen na sve naše pomorce i vojnike poginule kod Lepanta, 2015. godine na bočni zid crkve sv. Justine na rapskom Trgu Slobode, postavljena spomen ploča. I sama crkva sv. Justine, izgrađena je 1574. u spomen na ovu grandioznu bitku čiji je ishod u bitnome utjecao na daljni tijek europske povijesti.

 

Nakon postavljanja vijenca i paljenja svijeće pod spomen pločom, okupljenima su se s nekoliko rečenica obratili; u ime Udruge pomorskih kapetana Raba predsjednik Udruge Nenad Šimičić i njegov zamjenik Ivo Kučić, te u ime Grada Raba gradonačelnik Nikola Grgurić.

Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Raba Nenad Šimičić tom je prigodom naglasio veliku važnost kontinuiranog obilježavanja ovog datuma koji je duboko utkan u povijesno-pomorsko nasljeđe otoka Raba, dodavši kako su već otpočele pripreme za jednu širu i kombiniranu proslavu iduće godine na Rabu i na Krku povodom obilježavanja 450. godišnjice bitke. U toj će proslavi pored Rabljana i Krčana sudjelovati i predstavnici drugih istočnojadranskih gradova čije su galije sudjelovale u Lepantskoj bitci.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime