Home Vijesti Demanti pročelnice Edite Stilin na osvrt gradonačelnika Grgurića o postupanjima PGŽ-a po pitanju dogradnje OŠ Ivana Rabljanina Rab

Demanti pročelnice Edite Stilin na osvrt gradonačelnika Grgurića o postupanjima PGŽ-a po pitanju dogradnje OŠ Ivana Rabljanina Rab

0
Demanti pročelnice Edite Stilin na osvrt gradonačelnika Grgurića o postupanjima PGŽ-a po pitanju dogradnje OŠ Ivana Rabljanina Rab

Foto: Fotografija iz arhive portala Rab Danas

 

Podsjetimo, u odgovoru na drugo pitanje vijećnice Melite Vlahek (NLO) na aktualnom satu 23. sjednice GV Grada Raba, gradonačelnik Nikola Grgurić je kazao kako je u Rijeci u zgradi Županije održan jednosatni sastanak sa županom i pročelnicom na temu realizacije projekta dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, te da su novonastale okolnosti dovele do toga da Županija u ovom trenutku ima drugačiji stav, drugačiju poziciju i drugačije mogućnosti, te da Rab očito više nije prioritet.

Rab danas oglas

– „Ipak“, kazao je Grgurić tom prigodom, „mi smo kao jedinica lokalne samouprave ponovno uložili dodatni napor, dali dodatnu inicijativu, te smo se uspjeli dogovoriti da kroz sljedećih mjesec dana potpišemo Sporazum, a sve s ciljem da nadogradnja Osnovne škole Ivana Rabljanina ipak krene u 2021. godini. Započete radove na jesen 2021. nosit će Grad Rab, a onda ćemo čekati proračun za 2022. godinu s kojim će se u financiranje nadogradnje uključiti i Županija kao vlasnik i osnivač. Ovaj bi projekt trebao biti dovršen u očekivanom roku od 3 godine, nakon čega bi rapski učenici konačno mogli krenuti s jednosmjenskom jutarnjom nastavom. Ne treba naglašavati koliko bi realizacija ovog projekta značila za nas. U projektu ćemo kao Grad sudjelovati s nekih 50%, radi se o iznosu negdje između 10,5 i 11 milijuna kuna, te ćemo ponovno preskočivši županijske prioritete, u 2021. konačno biti u prilici krenuti s nadogradnjom škole”, zaključio je Grgurić. 

 

U nastavku možete pročitati DEMANTI pročelnice Stilin naslovljen “Primorsko-goranska županija krenula s projektom izgradnje škole na Rabu”, kojeg donosimo u cijelosti:

 

– “Tijekom 2018. godine Primorsko-goranska županija je započela s projektiranjem dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina uvažavajući sve propisane pedagoške standarde. Projektni zadatak smo izradili i predstavili nadležnima u Gradu Rabu, te isti nisu imali primjedbe za idejno rješenje. Na idejni projekt Županija je ishodila suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nakon suglasnosti krenulo se s daljnjim projektiranjem koje je završilo ishodovanom građevinskom dozvolom u 10. mjesecu 2019. godine. Građevinska dozvola je izdana na školu Ivana Rabljanina Rab i ishodila ju je Primorsko-goranska županija. Ukupan iznos projektne dokumentacije sufinancirala je Županija sa 275.000,00 kn i Grad Rab sa 100.000,00 kn.

 

Tijekom 10-og mjeseca ove godine uslijedio je razgovor župana i mene s gradonačelnikom Grada Raba gospodinom Grgurićem i pročelnikom Zvonkom Puljar Matićem. Dogovoreno je da bi se 2021. godine krenulo u dogradnju gore navedene investicije. Županija je u međuvremenu krenula izrađivati investicijski elaborat kako bi ova velika i važna investicija dobila podršku i suglasnost i Županijske Skupštine PGŽ-a i GV Grada Raba.

 

Investiciju će voditi Županija kao i do sada te ona kao osnivač škole provodi javnu nabavu za građevinske radove i stručni nadzor. Sa svime navedenim se složio gradonačelnik Grgurić. Prijedlog je da bi gradilište škole tj. dogradnja mogla započeti ili u 7. mjesecu 2021. ili u 9. mjesecu iste godine kad se potpiše Ugovor o gradnji i provede sva zakonska procedura koju opet provodi PGŽ.

 

Ono što još nije dogovoreno je omjer sufinanciranja investicije između PGŽ i Grada Raba. Kako je Županija uložila znatna sredstva u matičnu školu i Područnu školu Barbat u energetskoj obnovi, predloženo je eventualno da investiciju u 2021. godini započne Grad Rab svojim sredstvima, a Županija će početkom 2022. godine počet ispunjavat svoju financijsku obvezu.

 

U tijeku je izrada proračuna PGŽ-a i bez obzira na ovaj konačno nedefinirani dogovor, PGŽ je ipak u 2021. godini za investiciju uspjela isplanirat 1.000.000 kn, a Grad Rab 1.500.000 kn, tako da nikako ne može stajati gradonačelnikov osvrt da dogradnja škole PGŽ-u nije prioritet.

 

Iz svega navedenog vidljiva je iznimna važnost projekta dogradnje Osnovne škole Ivana Rabljanina njenom osnivaču Primorsko goranskoj županiji, kako njegov početak tako i završetak. Godinama se kontinuirano ulaže u objekte školstva od strane Županije. To i dokazuju velika kontinuirana ulaganja u objekte školstva na Otoku sve godine. Samo u posljednjih pet godina Županija je u osnovnu i srednju školu uložila 16.500.000,00 kn, a od tog iznosa 13.250.000,00 je izvornih županijskih sredstava”, zaključuje pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, mr. sc. Edita Stilin.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime