Home Vijesti „Jedino pred punen stolon sit poželi bit lačan“

„Jedino pred punen stolon sit poželi bit lačan“

0
„Jedino pred punen stolon sit poželi bit lačan“

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

Kao što se iz samog naslova dade iščitati, riječ je o kuharici u kojoj su sabrani tradicionalni recepti našega kraja, odnosno Primorsko-goranske županije, a među njima je i nekoliko recepata s otoka Raba poput marinade ili saura, rapskog sočiva, barbatskog štufada, janjćeg dropčića te rapske torte. Uz zapis na standardu, svi recepti napisani su i na čakavštini, a posebno je zanimljivo to da su popraćeni običajima, anegdotama i aforizmima vezanima uz pojedina jela.

Za razliku od većine kuharica, korištenje ove upravo zbog toga pružao gotovo jednako zadovoljstvo kao i konzumacija samih jela. Na jednak način na koji recepti gosp. Miletića plijene pažnju čitatelja, brojne prisutne zainteresiralo je i vrlo dinamično predstavljanje knjige u kojem se autor osvrnuo na mnoga jela našega kraja koja su, unatoč jednostavnosti, tako ukusna i tako zdrava, a nažalost često zapostavljena na našim jelovnicima.

Rab danas oglas

Autor je, među ostalim, tijekom čitave večeri isticao važnost njegovanja i promocije naše gastronomske tradicije i uvrštavnja jela koja su se nalazila na stolovima naših baka i djedova u ponude restorana. No nije sve ostalo na riječima jer se gosp. Miletić potrudio i pripremio dvadesetak različitih jela koja su prisutni imali priliku degustirati, a na primjeru palente demonstrirao je na koliko se načina može pripremiti jedna tako zahvalna namirnica pa ju se, među ostalim, moglo kušati i s kakaom!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime