Home Vijesti KOMUNALNI KUTAK – Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – plastika i papir te kompostera za biorazgradivi otpad

KOMUNALNI KUTAK – Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – plastika i papir te kompostera za biorazgradivi otpad

0
KOMUNALNI KUTAK – Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada – plastika i papir te kompostera za biorazgradivi otpad

Foto: RabDanas

 

Spremnici za plastiku i papir

Nabava ovih spremnika predstavlja nastavak razvoja novog sustava i osigurava razvrstavanje otpada na mjestu nastanka. Podjelom novih spremnika za prikupljanje plastike i papira Dundovo d.o.o. više neće dijeliti namjenske jednokratne vreće.

Rab danas oglas

U sklopu programa nabavljeno je 19 spremnika za plastiku zapremnine 2 m3, 19 spremnika za papir zapremnine 2 m3, 19 spremnika za staklo zapremnine 2 m3, 69 spremnika zapremine 770 litara za plastiku, 69 spremnika zapremine 770 litara za papir te 3063 spremnika za plastiku i 3069 spremnika za papir, zapremine 240 litara.

 

Spremnici zapremine od 770 litara i 2 m3 već su u upotrebi, dok će one zapremine 240 litara moći preuzeti bez naknade svi korisnici koji još nemaju spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. Korisnici koji već imaju spremnike za papir i plastiku također će moći preuzeti nove spremnike, dok će stare prenamijeniti za odlaganje ostalog selektivnog otpada poput biootpada i ambalažnog stakla. U tu svrhu moći će se preuzeti odgovarajuće naljepnice. Ukoliko korisnik ima viška „starih“ spremnika, iste će moći predati Dundovu d.o.o. koje će ih preuzeti i prenamijeniti za daljnju uporabu. Pravo preuzimanja spremnika imaju evidentirani korisnici uz predočenje osobne iskaznice i provjere evidencije korisnika usluge od strane Dundova d.o.o.

 

Grad Rab je putem komunalnog društva Dundovo d.o.o.,2019. godine započeo s uvođenjem novog sustava prikupljanja komunalnog otpada od vrata do vrata, odnosno prikupljanja otpada od korisnika na najbližoj mogućoj lokaciji. Nabava ovih spremnika predstavlja nastavak razvoja novog sustava i osigurava razvrstavanje otpada na mjestu nastanka. Podjelom novih spremnika za prikupljanje plastike i papira Dundovo d.o.o. više neće dijeliti namjenske jednokratne vreće.

 

Kroz pisane i elektronske medije te putem računa, Dundovo d.o.o. će tijekom travnja obavijestiti sve korisnike o terminu, lokaciji i načinu podjele spremnika za plastiku i papir .

 

Komposteri za odlaganje biorazgradivog otpada

Grad Rab je u sklopu unapređenja sustava gospodarenja otpadom osigurao 200 kompostera. Konačni cilj je uvesti učinkovit i održiv sustav gospodarenja otpadom.

 

Zainteresirani korisnici uz predočenje osobne iskaznice i provjere evidencije korisnika usluge od strane Dundova d.o.o. dobit će komposter zapremine 370 litara u koji se odlaže biorazgradivi otpad kao što su trava, ostaci voća i povrća, uvelo cvijeće, talog kave, ostaci od čajeva i slično. Prilikom preuzimanja kompostera korisnici usluge se obvezuju komponente biorazgradivog otpada odlagati u kompostere i ne odlagati ih u spremnike za komunalni otpad.

 

Biorazgradivi (Organski) otpad predstavlja oko 30% ukupne količine otpada, a preuzimanjem i korištenjem kompostera korisnici direktno smanjuju veliku količinu otpada za zbrinjavanje i omogućuju povratak hranjivih tvari u tlo čime se poboljšava struktura tla. Dobiveni kompost može se koristiti prilikom sadnje i gnojidbe travnjaka, cvijeća i povrća.

 

Kriteriji za podjelu:

  • iskazani interes korisnika na Izjavi o korištenju javne usluge
  • da u prethodnim razdobljima korisnici nisu preuzeli kompostere
  • da ne postoji nikakav otvoreni dug korisnika prema Dundovu d.o.o.

 

Ukoliko interes za preuzimanje kompostera bude veći od dostupnog broja, preostali zainteresirani korisnici evidentirat će se za naredne podjele.

 

Kroz pisane i elektronske medije tijekom travnja, Dundovo d.o.o. obavijestiti će korisnike o terminu i lokaciji podjele kompostera.

 

Samo čisti otok je sretan otok!

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime