Home Vijesti Ministar Oleg Butković u obilasku projekata na području dviju lokalnih samouprava na otoku Rabu

Ministar Oleg Butković u obilasku projekata na području dviju lokalnih samouprava na otoku Rabu

0
Ministar Oleg Butković u obilasku projekata na području dviju lokalnih samouprava na otoku Rabu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Po dolasku u Lopar, Butković se susreo s načelnikom Općine Lopar Josipom Borićem i suradnicima, delegacijom Grada Raba predvođenom gradonačelnikom Nikolom Grgurićem te ravnateljem Županijske lučke uprave Rab Nenadom Debelićem. Svi zajedno najprije su obišli radove na II. fazi projekta sanacije i rekonstrukcije obližnje luke Melak.

Rab danas oglas

– „Investiciji ŽLU Rab, za koju je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zajedno s pristupnim dijelom koji se sada radi, ukupno odobrilo 17,7 milijuna kuna. Riječ je o projekatima koji su dio najvećeg investicijskog ciklusa u posljednjih 50 godina u rive, u lukobrane, u zaštitu akvatorija. Ovdje na Rabu osim luke Melak odobrili smo i sredstva slične vrijednosti za luku San Marino, te naravno i za čitav niz projekata u Gradu Rabu koje o došli obići, od ribarske luke, sanacije i rekonstrukcije luke Rab, do uređenja vanlučkog područja. Velike su to investicije ovdje na jednom od najljepših naših otoka gdje se zaista dugo vremena nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Zahvaljujući i europskim i nacionalnim sredstvima, uz čvrsto opredjeljenje Vlade RH o ulaganju u luke i pomorsko dobro, mislim da činimo zaista dobre stvari i za otok Rab“, kazao je ministar Butković

 

 

– „Danas ovdje u luci Melak imamo jedan kvalitetan objekt koji ne samo da štiti postojeću luku od vremenskih neprilika već smo na taj način osigurali i ono što do sada ovdje nismo imali, operativnu obalu na dijelu općine Lopar uz dodatne komunalne vezove. Traba također spomenuti i to da je u prošloj godini Primorsko goranska županija provodila paralelno jedan europski projekt ENERMOB (lnterregional Electromobility Network for lnterurban Low Carbon Mobility) pomoću kojega smo u sklopu luke Melak izgradili punionicu za električna vozila. Očekujemo nastavak radova, a do ljeta bi trebali imati uređen plato s parkirališnim prostorom i vjerujemo u daljnju kvalitetnu suradnju s ministarstvom i Županijom kako bi se ovaj projekt uspješno priveo kraju“, poručio je ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić.

 

– „Ovi projekti su za nas iznimno važni, osigurati komunalni i nautički vez za naše sugrađane, za naše turiste koji će doći ovdje ljeti, učiniti luku sigurnom, jednako tako urediti drugu luku na suprotnoj strani Lopara – to je nešto što ne možemo odraditi bez države. Hvala ministru pomorstva na odobrenim sredstvima, ali i Županijskoj lučkoj upravi koja je također izdvojila velika sredstva da se projekti mogu realizirati. Naime mi kao manje lokalne samouprave ovakve objekte poput ove rive u luci Melak dužine 120m, širine 5-8m, jednostavno ne možemo graditi bez te pomoći i zbog toga nam je iznimno važna suradnja s državnim i županijskim institucijama”, kazao je načelnik Borić.

 

U luci San Marino, u neposrednoj blizine poznate Rajske plaže, ministar je pogledao planove za opsežne radove na rekonstrukciji i dogradnji ove turistički iznimno važne loparske luke okrenute Velebitskom kanalu i udarima bure, iz koje kreću brojne izletničke ture prema otocima Golom i Grguru.

 

Posjet otoku Rabu ministar je nastavio u Gradu Rabu s domaćinom, gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, osvrnuvši se najprije na tijek radova na projektu rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab, a nakon kraćeg radnog sastanka u prostorijama gradske uprave, posjet je nastavljen obilaskom šetnice Kampor-Mel.

– „Obišli smo radove na ribarskoj luci u sklopu rekonsrukcije i sanacije luke Rab koje financira Ministarstvo poljoprivrede uz sredstva iz europskih fondova, ukupne vrijednosti 20 mil. kuna. Mislim da je dobro da se ulaže u ribarske luke, jer mi smo država koja je okrenuta moru, ribarstvo je duboko ukorijenjeno u naše postojanje i nužno je imati adekvatna, infrastrukturno sređena iskrcajna mjesta, koja su u skladu s propisima Europske unije. Bili smo i u Kamporu gdje je Grad Rab proveo investiciju uređenja obalnog područja šetnice Kampor-Mel, koje je doduše vanlučko područje, pa smo eto i tu pomogli sa 1,7 milijuna kuna i drago mi je da su nas ovdje dočekali ljudi, domaćini, zadovoljni ovim jednim značajnijim ulaganjem u posljednje vrijeme u Kamporu“, poručio je ministar Butković.

 

 

– „Naravno da smo zadovoljni što se više od 40 milijuna kuna ulaže u lučku infrastrukturu Grada Raba, riječ je naime o iznosu koji premašuje dva gradska proračuna i stoga zahvaljujem i ministarstvu koje je potrebu za takvim ulaganjem prepoznalo, kao i ravnatelju ŽLU Rab koji je pripremio dokumentaciju, a mi smo, naravno, kao jedinica lokalne samouprave koja živi od mora i turizma, itekako pripomogli da svojim podržavanjem istih, ulaganjem i izdvajanjem iz proračuna, ali i kandiranjem naših projekata, učinimo bitan pomak prema što kvalitetnijem uređenju kako vanlučkih, tako i obalnih područja i pomorskog dobra“, kazao je gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

– „Trenutno izvodimo radove na izgradnji ribarske luke sredstvima u visini od 20 mil. kuna koja su osigurana iz EU fondova preko Ministarstva poljoprivrede i programa koji sufinancira izgradnju i održavanje ribarske infrastrukture. Ono što nas veseli je da smo tijekom prošlog tjedna poslali i prijavu za nastavak sanacije i rekonstrukcije luke Rab – faza 1 i faza 3 koje uključuju sekundarni lukobran dužine 38 m i rekonstrukciju 400 metara obale. Tim zahvatom mi ćemo osigurati uvijete da tijekom cijele godine brodovi mogu biti prisutni u luci Rab, pružit ćemo jedan puno veći standard i ono što je najvažnije, saniramo obalu koja je doista dotrajala, ali će i sama reorganizacija unutar luke po pitanju vezova pružiti u turističkom smislu jednu drugu dimenziju, od prihvata puno većeg broja nautičkih plovila, jahti i turističkih brodova, do uređenja komunalnog dijela u samom korijenu luke Rab“, kazao je Nenad Debelić ravnatelj ŽLU Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime