Home Vijesti Tijekom uskršnjih blagdana na području Grada Raba ostvareno 1.281 noćenje, 26% u odnosu na rezultat iz 2019. godine

Tijekom uskršnjih blagdana na području Grada Raba ostvareno 1.281 noćenje, 26% u odnosu na rezultat iz 2019. godine

0
Tijekom uskršnjih blagdana na području Grada Raba ostvareno 1.281 noćenje, 26% u odnosu na rezultat iz 2019. godine

Foto: Foto: Darko Tršinar

 

Većinu noćenja u razdoblju uskršnjih blagdana, čak 820 ostvarili su domaći turisti, dok su 461 noćenje ostvarili strani turisti, među kojima su, kada je Rab u pitanju, već tradicionalno najbrojniji bili Nijemci s osvarenih 255 noćenja.

Rab danas oglas

Usporedbom s lanjskom godinom, kada je ostvareno tek 355 noćenja od 10.4. (Velikog petka) do 13.4. (Uskršnji ponedjeljak), zabilježen je rast u broju noćenja za 261%. Lanjski su uskršnji blagdani prošli u kompletnom zatvaranju (radilo se o o prvom nacionalnom zatvaranju uslijed epidemije bolesti COVID 19), dok su ovi uskršnji blagdani uz otvorene ugostiteljske objekte, te epidemiološke mjere, ali bez ograničenja kretanja unutar države, dale mogućnost makar malog turističkog prometa. Ovaj skroman rezultat tek je 26% od onog ostvarenog u 2019. godini, kada je od 17.4. (Veliki petak) do 22.4. (Uskršnji ponedjeljak) ostvareno 4.893 noćenja.

 

Dominiraju domaći turisti

Kako doznajemo od direktorice TZG Raba Ivane Matušan, većinu noćenja, čak 820 ostvarili su domaći turisti, dok su 461 noćenje ostvarili strani turisti, među kojima su, kada je Rab u pitanju, već tradicionalno najbrojniji bili Nijemci s osvarenih 255 noćenja.Takav je rezultat i razumljiv, s obzirom da najvažnija emitivna tržišta Raba trenutno proživljavaju teške trenutke zatvaranja, rasta broja novooboljelih od koronavirusa i slično. S obzirom da su na području grada Raba bila otvorena dva hotela (Vile Arbia s cjelogodišnjim poslovanjem, te Valamar Padova koji je otvorio 1.4.), u njima je zabilježen najveći broj noćenja, njih 741, slijede objekti u domaćinstvu sa 274 noćenja, te se na trećem mjestu nalaze noćenja ostvarena u nekomercijalnom smještaju – njih 203.

 

Na daljnji tijek turističkih kretanja utjecat će svjetska pandemija koronavirusa, ali i kako se lokalno stanovništvo nosi s istom, tako da Ured TZG Rab apelira na stanovništvo grada Raba da se drži propisanih protuepidemijskih mjera i uputa, kako bi se pandemija i epidemija držale pod kontrolom te time omogućili preduvjeti za turističku sezonu 2021.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime