logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 14 Svibanj 2021 07:27

Jeste li znali? | Tajna Velog zvonika

Napisao/la doc. dr. sc. Dušan Mlacović
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Tajna koju Veli zvonik brižno čuva njegov je tvorac i vrijeme izgradnje. Veliki povjesničari umjetnosti koji su tijekom 19. stoljeća posjećivali Dalmaciju smatrali su da je sagrađen 1212. godine. Vladislav Brusić u knjižici „Otok Rab“ iz 1926. godine također smatra da je gradnja započeta u 12. stoljeću i završena početkom 13. stoljeća. Pojedini stručnjaci za sakralnu arhitekturu Dalmacije istoga su mišljenja, pa tako i u „Rapskom zborniku“ iz 1987. godine čitamo da je Veli zvonik ostvarenje 13. stoljeća.

 

Zvonik je tijekom svoje višestoljetne povijesti nebrojeno puta popravljan, a nakon 15. stoljeća, zbog nedostatka sredstava, mjestimice i prilično nespretno. Vjerojatno su u nekoj od tih obnova izgubljeni oni elementi koji bi nam danas pomogli pri identifikaciji njegova naručitelja i točnog vremena kada je postavljen. Ako su se takvi elementi na njemu uopće i nalazili.

Priča vezana uz 1212. godinu odnosi se na jedan drugi toranj (turris), na toranj obitelji Galzigna, a ne na Veli zvonik. Svjetski putnici u 19. stoljeću, nepoznavajući Rab, nisu to mogli znati. No veliki poznavatelj rapske prošlosti fra Odorik Badurina, pisac „Kamporske kronike“, tvrdi da je zvonik nekadašnje rapske katedrale stariji – i posve je u pravu. Badurina je uvidio veliku sličnost (ako ne i identičnost) ukrasa vijenaca zvonika s ukrasom vijenaca crkve sv. Krševana u Zadru, koja je iz 70-ih godina 12. stoljeća. Znao je da ti ukrasi do početka 13. stoljeća nisu mogli visjeti u zraku, nego da su trebali biti na zvoniku. Uz to je znao da su donji dijelovi zvonika puno stariji od gornjih dijelova.

 

Vladislav Brusić i brojni stručnjaci bili su uvjereni da je zvonik završavao četvrtastom piramidom kao i drugi njemu srodni zvonici po Dalmaciji (pa i u samome gradu Rabu), no ni za tu tezu nema prave osnove – povijesni izvori to ne potvrđuju, a još manje to potvrđuje struktura najvišega kata na koji je umetnuta osmerokutna piramida. Ta je piramida bila obnovljena u 15. stoljeću novcem novopečenoga rapskog plemića Šimuna Plangosa. Osobno ne vjerujem da je ona bitno drugačijeg oblika od svoje prethodnice, niti vjerujem da je Plangos imao novaca za cjelovitu preradu gornjeg dijela zvonika, niti da bi zajednica tada smogla idejne snage za tako veliku preinaku najznačajnijeg rapskog objekta. Uz poznate natpise na piramidi, na strani prema gradu, na njoj se nalazi i tajnoviti natpis koji u literaturi nije zabilježen – D ˑ K. Nije lako dokučiti što bi mogao značiti – slovo K u 15. stoljeću rijetko je u uporabi, stoga ne vjerujem da se radi o inicijalima imena osobe povezane s tadašnjom pregradnjom piramide. Možda se odnosi na rapskog zaštitnika (Divus (K)Christophorus), no ne mora biti.

 

 

Rapski je zvonik po konstrukciji vrlo sličan zadarskom zvoniku Sv. Marije s početka 12. stoljeća. Po raščlanjenosti više podsjeća na visoki zvonik crkve utjecajne benediktinske opatije s druge strane Jadrana, u Pomposi u okolici Ravenne, koji je bio izgrađen 1066. godine i koji ima sličan završetak kao rapski zvonik. Oba su mogla utjecati na njegov nastanak. Bitna razlika između njih i rapskoga Velog zvonika je u tome što su ti zvonici bili dodatak crkvama utjecajnih benediktinskih opatija, a ne katedralnoj crkvi. Zadarski je dao napraviti ugarski kralj Koloman, a zvonik u Pomposi tamošnji markiz Azzo.

 

No, tko je dao napraviti rapski zvonik?

Ispod najniže monofore zvonika okrenute prema gradu nalazi se ploča o temeljitom popravku zvonika u jubilarnoj 1650. godini. Kako je ta ploča vidljivo umetnuta na fasadu zvonika, ispod nje se možda nalazi ploča sa starijim natpisom – o preuređenju kule biskupske palače u zvonik katedrale.

Graditelji pompoškog i zadarskog zvonika poznati su nam s monumentalnih natpisa na samim zvonicima, dok na rapskom ne postoji niti jedan natpis stariji od sredine 15. stoljeća kada je rapski plemić Šimun Plangos dao obnoviti krov. Zvonik je tijekom svoje višestoljetne povijesti nebrojeno puta popravljan, a nakon 15. stoljeća, zbog nedostatka sredstava, mjestimice i prilično nespretno. Vjerojatno su u nekoj od tih obnova izgubljeni oni elementi koji bi nam danas pomogli pri identifikaciji njegova naručitelja i točnog vremena kada je postavljen. Ako su se takvi elementi na njemu uopće i nalazili.

 

Zašto je bitno znati tko je i kada dao napraviti rapski Veli zvonik? Zato što se radi o tipu građevine koja simbolički izražava moć. Zvonike obaju samostana (Sv. Andrija i Sv. Ivan) uspjeli su napraviti Rabljani sami, što nam je poznato iz natpisa sa zvonika Sv. Andrije. No pristup gradnji puno značajnijeg objekta, kao što je velebni zvonik, bio je moguć samo onome koji je mogao moćnog i utjecajnoga rapskog biskupa primorati da dopusti od kule u svojoj palači napraviti prizemlje i prvi kat na puno višoj zgradi – kampanilu katedrale, što si većina tadašnjih dalmatinskih gradova u takvom obliku još nije mogla priuštiti. Saznanje o tome tko je dao izgraditi zvonik uveliko bi upotpunilo naša saznanja o podjeli moći na istočnom Jadranu u 12. stoljeću, a kako se radi o vremenu velikog uzleta ovdašnjih gradova, to bi saznanje imalo i šire regionalno značenje. Time bi Rab dobio svoje pravo mjesto u povijesti Jadrana u presudnom 11. i 12. stoljeću – u vrijeme ratovanja za Svetu zemlju.

 

Kako nada umire posljednja, šanse za takvo saznanje još postoje. Ispod najniže monofore zvonika okrenute prema gradu nalazi se ploča o temeljitom popravku zvonika u jubilarnoj 1650. godini. Kako je ta ploča vidljivo umetnuta na fasadu zvonika, ispod nje se možda nalazi ploča sa starijim natpisom – o preuređenju kule biskupske palače u zvonik katedrale. Sva su najznačajnija djela o rapskoj crkvenoj prošlosti puno mlađa od spomenute ploče i, kako ona nikada nije bila taknuta, njihovi autori nisu mogli znati što se na njezinom mjestu moglo nalaziti. Vrijedi pokušati...

Pročitano 3711 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1