Home Vijesti Prvog dana lipnja obilježena 58. obljetnica Rapske plovidbe

Prvog dana lipnja obilježena 58. obljetnica Rapske plovidbe

0
Prvog dana lipnja obilježena 58. obljetnica Rapske plovidbe

Foto: RabDanas

 

Od “Ćutina” do “Četiri zvonika”

2012. godine izgrađeno trajektno pristanište Stinica koje nažalost niti poslije gotovo 10 godina nije dobilo oblik i sadržaje koje bi Stinica, koja predstavlja vrata turističkog Raba, trebala imati, iako Lučka uprava Senj redovito prima prihode koji bi se za te namjere trebali koristiti.

Rab danas oglas

 Tako je preuređen ribarski brod „Ćutin“, koji je 1. lipnja 1963. godine plovio prvu liniju Jablanac – luka Rab. Od broda „Ćutin“ do današnjih dana, odnosno do izgradnje trajekta „Četiri zvonika“ nabavljeno je ili izgrađeno 10 trajekata.

 

Dolazak većih i modernijih trajekata pratila je izgradnja trajektnih pristaništa, te je 2012. godine izgrađeno trajektno pristanište Stinica koje nažalost niti poslije gotovo 10 godina nije dobilo oblik i sadržaje koje bi Stinica, koja predstavlja vrata turističkog Raba, trebala imati, iako Lučka uprava Senj redovito prima prihode koji bi se za te namjere trebali koristiti.

 

Od 1995. godine Rapska plovidba posluje kao dioničko društvo i pored dioničara Grada Raba u vlasništvu je Rabljana kao fizičkih osoba.

 

Trajna povezanost Raba s Lunom

Kako je područje Luna zajedno s Jakišnicom administrativno pripadalo nekadašnjoj općini Rab, Rabljani su također vlastitom voljom brodicom „Igor“, kasnije „Amico“, odlučili 1974. godine otvoriti brodsko-putničku liniju Rab-Lun, jer su bile ukinute nerentabilne brodske linije. Rab s Lunom sada povezuje brodica „Maslina“, a od 01. srpnja 2017. godine ima status međužupanijske linije. Premda ova linija ostvaruje mali promet, njezini korisnici pohvalno govore kako im ona zlata vrijedi.

 

Prevezli 34 milijuna putnika i blizu 11 milijuna vozila

Generacije pomoraca Rapske plovidbe prevezle su od 1963. godine do današnjih dana blizu 34 milijuna putnika i blizu 11 milijuna vozila svih kategorija. Prigoda je ovdje sjetiti se i zahvaliti svim pomorcima i djelatnicima koji nisu među nama, a na svom su životnom putu dali doprinos opstanku i razvoju Rapske plovidbe.

 

Godina 2020. i Rapskoj je plovidbi, kao i mnogim drugim gospodarskim subjektima, poradi pandemije COVID-19 i smanjenog prometa, bila najteža u povijesti, ali nadamo se kraju pandemije i boljim dolazećim godinama.

 

Obnova flote trajni je zadatak o kojem je Rapska plovidba vodila brigu kroz čitavu svoju povijest. Novi trendovi u izgradnji trajekata donose i nove zelene tehnologije, što je izazov kako brodarima tako i lučkim upravama u izgradnji prateće infrastrukture.

 

Prvi počeli primjenjivati otočne cijene

Kod svih državnih trajektnih linija, pa tako i na relaciji Stinica-Mišnjak, od 01.06. do 30.09. primjenjuju se sezonske (više) cijene, s tim da cijene karat za sve otočane ostaju iste kroz čitavu godinu. Ovdje je kao dio povijesti zgodno spomenuti da je baš Rapska plovidba kao prva 1997. godine počela primjenjivati otočne cijene, doduše samo za Rabljane, a 2004. godine Država je uvela sustav otočnih cijena za sve otočane.

 

Kroz svoje poslovanje Rapska plovidba nastavlja davati velik doprinos održivom razvoju otoka, te ujedno želi dobrodošlicu svima koji koriste i koji će koristiti njezine usluge.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime