Home Vijesti Ministar Kuščević: Ukidamo energetsko certificiranje apartmana

Ministar Kuščević: Ukidamo energetsko certificiranje apartmana

0
Ministar Kuščević: Ukidamo energetsko certificiranje apartmana

Foto: Izvor: HRT

Riješena dilema oko certifikata

U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata, kazao je Kuščević.

Obraditi sve zahtjeve za legalizaciju do kraja godine

Ocijenio je da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je započela vlada prije pet godina, ide relativno dobro. Zaprimljeno je oko 800 tisuće zahtjeva, a riješeno ih je više od 400 tisuća. Smatra da osnivanje Agencije je bilo pogrešno, važnije je trebalo biti, kaže ojačati ispostave na terenu. Naglasio je da danas Agencija riješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu – županijske ili gradske – imaju prosjek preko 55 posto. Zadali smo kratke ciljeve – želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine, poručio je ministar.

Rab danas oglas

Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom, najavio je te objasnio da će se ubrzati i pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima bilo lakše i isplativije.

Kuščević smatra da je sadašnji sustav prostornog uređenja i graditeljstva prenormiran, propisi su u koliziji – na tri strane riješavaju jedan problem. Želio bih reformirati, dopuniti, poboljšati sve što je neophodno kako bi ostavio iza sebe uređen sustav.

Izvor: HRT

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime