logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 08 Listopad 2021 16:38

Brojnim događanjima u gradu Rabu nastavljeno obilježavanje 450. obljetnice bitke kod Lepanta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Brojnim događanjima u gradu Rabu nastavljeno obilježavanje 450. obljetnice bitke kod Lepanta Foto: Ivica Hodak

Drugoga dana obilježavanja obljetnice povijesne pomorske bitke u kojoj je sudjelovala i rapska galija kojom je zapovijedao Ivan de Dominis, a u kojoj su snage Svete lige porazile brojčano nadmoćno Osmansko Carstvo, delegacije Grada Raba i Udruge pomorskih kapetana otoka Raba položile su vijence i zapalile svijeće na Središnjem križu gradskog groblja Rab te ispod spomen-ploče zapovjedniku rapske galije „sv. Ivan“ i njegovoj posadi, na Trgu slobode iliti Pjaceti, u spomen na sve hrabre pomorce, sudionike lepantske bitke.


Potom je prof. Miljenko Domijan održao prigodno predavanje uz razgled crkve sv. Justine, izgrađene 1574. godine kao podsjetnik na povijesnu bitku kod Lepanta u kojoj su Rabljani dali svoj značajan doprinos, a koja je pak bitno utjecala na daljnji tijek europske povijesti.

 

Uslijedio je razgled izložbe zastava, grbova i znakovlja na ratnim galijama saveza Svete lige, u Galeriji Pik, te zajedničko druženje uzvanika i gostiju u gradskoj loži.

 

U sklopu današnjeg programa ovog trodnevnog obilježavanja 450. obljetnice bitke kod Lepanta u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba i uz potporu Grada Raba, u poslijepodnevnim satima održan je u prostoru Velike vijećnice Grada Raba povijesno-znanstveni skup kao i Svečana sjednica Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana i kojom trenutno predsjedava Udruga pomorskih kapetana otoka Raba

 

Ovom skupu, uz ostale, nazočilo je i osam pomorskih kapetana; Josip Keko, Marin Keko, Marko Sandalić, Ivo Kucich, Damir Lakoš, Jurko Karninčić, Ivan Franičević i aktualni predsjednik Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana Nenad Šimičić. Skupštinu je službeno otvorio Marko Sandalić, a u ime domaćina, Udruge pomorskih kapetana otoka Raba okupljene je zatim pozdravio i njezin predsjednik Nenad Šimičić

 

Sve je započelo svečanim uručenjem Priznanja kojima su prof. Miljenko Domijan, poznati hrvatski konzervator, povjesničar umjetnosti i polihistor, zatim prof. Ivo Barić, autor brojnih publikacija o povijesti otoka Raba te Ivica Hodak, dugogodišnji novinar Hrvatskog radija, proglašeni počasnim članovima Udruge pomorskih kapetana otoka Raba.

 

Bilo je zanimljivo poslušati izlaganja kapetana Jurka Karninčića, Damira Lakoša, Ivana Franičevića, Ive Kučića i Marina Keka, kao i obraćanja dvojice od danas počasnih članova rapske Udruge, prof. Miljenka Domijana i prof. Ive Barića, a prisutnima u vijećnici obratio se i Mladen Stojić, direktor tvrtka Heraldic-art, autor spomenute izložbe u Galeriji PIK, te međunarodni jedriličarski sudac Josip Vehovec - jedan od inicijatora održavanja prve „Rapske regate kapetana Ivana de Dominisa“, koja bi se trebala održati sutra sa startom iz rapske luke u 12.00 sati.

 

Glavnoj regati krstaša prethodit će veslačka regata tradicijskih plovila te regata tradicijskih plovila na jedra. Regata je zamišljena kao završni i ujedno najatraktivniji događaj ovogodišnjeg obilježavanja okrugle obljetnice bitke kod Lepanta, s ciljem odavanja počasti rapskim pomorcima sudionicima bitke i čuvanja sjećanja na ovaj veliki povijesni događaj.

Pročitano 1384 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1