Home Vijesti Trinaesta plaća u visini od 5.000,00 kuna i Božićnica radnicima Valamar Riviere d.d. Poreč i Imperial Riviere d.d. Rab

Trinaesta plaća u visini od 5.000,00 kuna i Božićnica radnicima Valamar Riviere d.d. Poreč i Imperial Riviere d.d. Rab

0
Trinaesta plaća u visini od 5.000,00 kuna i Božićnica radnicima Valamar Riviere d.d. Poreč i Imperial Riviere d.d. Rab

Foto: Foto: Imperial Rab

 

Svim stalnim radnicima, kao i radnicima sa cjelogodišnjim ugovorom koji su u radnom odnosu na dan 1. prosinca 2021. godine, isplatiti će se:

  • 13.-ta plaća u visini od 5.000,00 kuna neto
  • Božićnica u iznosu od 1.800,00 kuna neto
  • Dar u naravi u iznosu od 400,00 kuna, odnosno sveukupno 7.200,00 kuna.
  • Za svako dijete do 15.- te godine starosti isplatiti će se dar u visini od 600,00 kuna, a radnici koji su ostvarili pravo na jubilarnu nagradu, ista će im se isplatiti u skladu s Kolektivnim ugovorom.
Rab danas oglas

 

Ako se uzme u obzir da je tijekom najintenzivnijih mjeseci (u srpnju, kolovozu i rujnu) svim radnicima uključujući i sezoncima uz plaću isplaćeno do 4.100,00 kuna neto nagrada, onda možemo konstatirati da smo u Valamaru visoko podigli ljestvicu. Naravno, sve su to radnici i te kako zaslužili, jer bila je ovo jedna od najtežih turističkih sezona u posljednjih 10-ak i više godina. Suočavali smo se s brojnim izazovima i neizvjesnostima, od toga da sezona neće ni krenuti, do intenzivnog starta, s evidentnim nedostatkom radnika, posebno kvalitetnih. U veoma kratkom, ali intenzivnom periodu od svega 2 mjeseca, ostvarili su se neočekivani rezultati koje ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti. Međutim, problem nedostatka radnika s kojim se turističke kompanije suočavaju, ove godine je došao do svojeg vrhunca, jer su mnogi sezonski radnici, što lanjske kratke sezone, što zbog neizvjesnosti oko početka ove turističke sezone, bili prisiljeni posao potražiti ili van Hrvatske ili u drugim djelatnostima.

 

Valamar je išao korak dalje, pa već početkom studenog započinje ciklus zapošljavanja 400 sezonskih radnika na neodređeno vrijeme. I to je, po mišljenju SIKD-a, koji već godinama upozorava da su samo oni radnici kojima su osigurani dobri uvjeti rada, odnosno stabilna primanja i cjelogodišnje zaposlenje, najlojalniji radnici, koji mogu pružiti kvalitetu, koja je osnova dugoročnog i održivog turističkog poslovanja.

 

Samo zapošljavanjem na neodređeno vrijeme ili na poslovima stalnog sezonca, te sklapanjem ugovora na najmanje 9 mjeseci, odnosno dobrim primanjima, može se osigurati dovoljan broj radnika, a posebno kvalitetnih radnika. Stoga će socijalni partneri ubrzo započeti pregovore o plaći i materijalnim pravima radnika za iduću godinu, kako bi spremno dočekali iduću turističku sezonu. a očekujemo da će i druge turističke kompanije gdje je SIKD pokrenuo pregovore ići istim putem.

 

Uvjereni smo da će Valamarovi turistički radnici od Istre do Dubrovnika, zaposlenim u dvije turističke kompanije Valamar Rivieri (u destinacijama Poreč, Rabac, Krk, Dubrovnik), te Imperial Rivieri (u destinacijama Poreč, Rab, Makarska i Dubrovnik) uz nagrade koje će im biti isplaćene tijekom prosinca, prepoznati zajednički uložene napore (Sindikata i poslodavca), da se nagradi sav njihov trud koji su iskazali kako u pripremi ove neizvjesne sezone, tako i tijekom kratke, ali izuzetno teške i naporne sezone, koja se odvijala u do sada neviđenim okolnostima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime