logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Četvrtak, 03 Ožujak 2016 15:47

MTB etapna utrka 4 Islands na Rab će dovesti 400 natjecatelja iz 25 zemalja svijeta

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
MTB etapna utrka 4 Islands na Rab će dovesti 400 natjecatelja iz 25 zemalja svijeta Izvor: TZG Raba

Cikloturizam je jedan od vidova turizma koji je na globalnom turističkom tržištu posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, te ga sve više destinacija uključuje u svoju ponudu. Ako situaciju sagledamo sa stanovišta naše regije Kvarnera, pa čak i Hrvatske kao turističke destinacije, na tom tržištu smo mi tek na početku. Do prije nekoliko godina, dok u ponudu nisu ušle i postale sve zanimljivije, ture koje kombiniraju plovidbu jedrenjacima i bicikliranje, tzv. Island Hopping, Hrvatska je u okvirima Europe bila potpuno nepoznata na tom dijelu tržišta, odnosno za ovaj vid odmora. Hrvatska je još uvijek percipirana kao zemlja isključivo za ljetni odmor, dakle kupanje, sunčanje i nautika. Ali zahvaljujući uspjehu bike tura, ulaganju u infrastrukturu u samim destinacijama (još uvijek nedovoljnu), te sudjelovanje u atraktivnim događanjima koja se vezuju uz biciklizam, polako se situacija mijenja u pozitivom pravcu, te se Hrvatska i naša regija Kvarner sve češće spominju kao atraktivne destinacije za bike odnosno cikloturizam.

Što se tiče samog Raba, Turistička zajednica grada Raba u suradnji sa lokalnim sportskim društvima i planinarskim društvom, već se duži niz godina ulaže u infrastrukturu u samoj destinaciji, označavaju se kako biciklističke tako i pješačke/planinarske staze, izrađuju se specijalizirane karte za bicikliste, odnosno za sve korisnike tih staza.

Nekoliko agencija i hotela opremilo se kvalitetnim biciklima za najam.

Hotelsko poduzeće Imperial Rab uključilo se u bike licence i postali su mogući partneri u organizaciji bike događanja, kako natjecateljskih, tako i rekreativnih biciklijada, ali i trening kampova koji određeni broj turista mogu dovesti na otok u razdoblju potpuno izvan glavne turističke sezone.

U projektu rekonstrukcije ceste prema Mišnjaku ne smije izostati biciklistička staza

Na području grada, te uzduž novo izgrađene šetnice na području Banjola i Barbata, postavljano je nekoliko “parkinga” za bicikle, možda ne dovoljno, ali opet biciklistima stvara osjećaj da ih se percipiralo i vodilo brige o njima.
Uzduž nove prometnice koja spaja Lopar sa Rabom, također je uz cestu izgrađen dio koji mogu koristiti i pješaci i biciklisti, ali ostaje jedan veliki žal da se u sklopu ovog velikog projekta nije kvalitetnije riješilo pitanje biciklističkih staza.

U nekoj skoroj budućnosti će se sigurno nastaviti rekonstrukcija iste ceste sve do trajektnog pristaništa Mišnjak, te bi gotovo u čitavoj dužini uz prometnicu trebala biti izgrađena pješačka staza i posebno biciklistička staza, što je jedino kvalitetno rješenje, jer situacija na novoj prometnici prema Loparu ne zadovoljava u potpunosti.

...ono po čemu je naš Rab zaista poseban i interesantan su nazovimo ih tzv. off road staze. Samo na području poluotoka Kalifronta, u predivnoj šumi hrasta crnike, postoji preko 50-ak km bicikističkih staza, kako širokih makadamskih puteva, tako i zanimljivih i atraktivnih single trailova, potpuno odvojenih od prometa i civilizacije.

Isto tako, konfiguracija terena na potezu od Raba prema Barbatu ili prema uvali sv. Eufemije, ali i gotovo na području čitavog otoka, je pogodna za instaliranje ili uvođenje javnih/gradskih bicikala, na elektro pogon, tzv e-bikeovi. To bi zasigurno bilo veoma interesantno i turistima u ljetnim mjesecima, kao još jedna alternativa za dolazak u grad.

Sve prethodno navedeno nekako se odnosilo na cestovne bicikliste, ali ono po čemu je naš Rab zaista poseban i interesantan su nazovimo ih tzv. off road staze. Samo na području poluotoka Kalifronta, u predivnoj šumi hrasta crnike, postoji preko 50-ak km bicikističkih staza, kako širokih makadamskih puteva, tako i zanimljivih i atraktivnih single trailova, potpuno odvojenih od prometa i civilizacije. Ako se kojim slučajem uputite od Raba do Lopara ili obrnuto, kao MTB vozač možete uživati u laganim promenadnim stazama, tik uz more, napornim usponima, atraktivnim šumskim single trailovima, zahtjevnim kamenitim spust stazama, do pješčanih staza na području Lopara.

Dakle, Rab na relativno maloj površini nudi za svakoga ponešto. Postojeće stanje je zaista dobro. To će Vam potvrditi svaki rekreativni MTB biciklist, ali da bi postali pravi mali raj za MTB vozače i tu su potrebna dodatna ulaganja. Otvaranje novih atraktivnih single trail puteva, stazica, pa čak i osmišljavanje pravog MTB parka.

Da bi se ta ponuda kvalitetno promovirala, potrebna su dodatna sredstava, no mnogo učinkovitiji način za promovirati destinaciju kao atraktivnu u smislu cikloturizma ili ciljano za MTB publiku, jest organizacija ili sudjelovanje u organizaciji Bike događanja. Jedna od pretpostavka za takvo nešto je i suradnja sa hotelijerima, odnosno njihovo uključivanje u bike licence.

Utrka 4 Islands 2016 već rasprodana

Rab je još 2014. godine organizirao MTB Marathon utrku, gRab the Bike and Ride, koja je na domaćem tržištu Rab predstavila zaljubljenicima u MTB.

Isto tako Rab je protekle 2015. godine u travnju sudjelovao i spremno dočekao drugu etapu možda najvećeg MTB događaja ikad održanog u Hrvatskoj, riječ je o etapnoj MTB utrci 4 Islands, koja se osim na Rabu održala i na ostala tri Kvarnerska otoka, Krku, Cresu i Lošinju.

Već sada, 2 mjeseca prije održavanja 4 Islands 2016, utrka je rasprodana. Prijavljeno je čak 400 natjecatelja, dakle duplo više od prošle godine i to iz 25 zemalja svijeta, sa 5 kontinenata.

Prvo izdanje ove utrke okupilo je 200 natjecatelja iz čak 19 zemalja svijeta. Svi oni sa pozitivnim impresijama su otišli iz Hrvatske i što je najvažnije putem neizostavnih društvenih mreža, te iste pozitivne impresije sa naša 4 otoka proširili su diljem svijeta.

Jedan zanimljiv komentar na prošlogodišnju rutu rapske etape dala je natjecateljica Louise Wilson: “Gotovo je šteta ovakvu rutu potratiti na utrku, ovo je ruta za uživanje, opuštanje, fotografiranje, a na ponekim dijelovima i za kupanje...jednostavno prekrasno...”

Takva promocija je nemjerljiva...a tome je dokaz da je već sada, 2 mjeseca prije izdanja 2016., utrka rasprodana. Prijavljeno je čak 400 natjecatelja, dakle duplo više od prošle godine i to iz 25 zemalja svijeta, sa 5 kontinenata.

Rapska etapa ove godine starta i završava 14.04.2016. u Rabu, na Veloj rivi, a u cijeloj priči trebala bi sudjelovati i Rapska plovidba, na čijem bi se trajektu prevozila kompletna logistika,
te 400 MTB bicikli, čija ukupna vrijednost ide preko 1 000 000 Eura.

Rapska etapa ove godine starta i završava 14.04.2016. u Rabu, na Veloj rivi, a u cijeloj priči trebala bi sudjelovati i Rapska plovidba, na čijem bi se trajektu prevozila kompletna logistika, te 400 MTB bicikli, čija ukupna vrijednost ide preko 1 000 000 Eura. Cijeli projekt popratiti će i 9 stranih novinarskih ekipa

Cijeli projekt popratiti će i 9 stranih novinarskih ekipa.

Već sada započeti su pregovori oko toga da Rab u 2017. bude završna etapa ovog atraktivnog događanja, no da bi u tome uspjeli, osim podrške TZG Raba i TZO Lopara, koja postoji od prvog izdanja, u cijelu priču se moraju uključiti i pronaći svoj interes i lokalni hotelijeri.

Osim manifestacije 4 Islands MTB Stage Race, Rab će u 2016. biti domaćin još nekoliko sličnih novih događanja koja će se održati u 5. te 11. mjesecu, a ponovno će se u 6. mjesecu, održati i sada već tradicionalna sportska manifestacija Rapski triatlon, inače jedna od najbolje ocijenjenih triatlon utrka u Hrvatskoj.

Informacije o svim novim projektima stižu uskoro, a do tad “Ride Happy”

Luka Perčinić, voditelj marketinga TZG Raba

Pročitano 1685 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia