Home Vijesti Uspješno promovirana rapska regata tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra “Sv. Nikola”

Uspješno promovirana rapska regata tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra “Sv. Nikola”

0
Uspješno promovirana rapska regata tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra “Sv. Nikola”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Svetac koji je imao moć smirivanja uzburkanog mora bio je naklonjen organizatoru pa je prijepodnevni veslački dio regate održan u idealnim uvijetima, po suncu i bonaci, a već iza podneva jugo u laganom pojačanju omogućilo je svima koji su došli ispratiti regatu, uživanje u pogledu na ispunjena jedra natjecateljskih brodica ispod zidina grada s četiri zvonika.

Rab danas oglas

 

U veslačkom dijelu regate, na ruti od južne strane lukobrana Pumpurele do bove nadomak otočića sv. Juraj (Školjića) i natrag, natjecalo se četiri drvenih tradicijskih plovila s dvočlanim veslačkim ekipama i jedno plovilo novije gradnje u kojem je sama za veslima bila mlada Petra Španjol iz Banjola, pobjednica u svojoj kategoriji.

 

U kategoriji do 5 metara prvi su do cilja, uz glasnu podršku brojnih promatrača s rive, doveslali Vladimir Danon i Šime Tomulić, dok su drugi bili Marijan Perčinić i Željko Rogić. Među veslačima u tradicijskim plovilima drvene gradnje duljima od 5 metara prvi su bili poznati rapski brodograditelj Petar ŠpanjolPenka i Robert Peran, dok su drugo mjesto zauzela braća Sebastian i Simeon Travaš.

 

 

Startom sa zapadne strane Nove rive prema uvali sv. Eufemije, s dva okreta oko bove u razini gradskog kupališta Škver i kod lanterne Galofarin, točno u 13 sati započela je i jedriličarska regata na kojoj je nastupilo također pet natjecateljskih ekipa. Kroz ciljni prolaz uz lanternu otočića Sv. Juraj, u kategoriji tradicijskih plovila na jedra, prvi su prošli otac i kći, Petar i Petra Španjol, dok su drugi bili Robert Peran i Krešo Matić. U kategoriji novijih plovila na jedra prvo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Marko Sandalić, Janko Janković, Slaven Kladić i David Pirić, drugi je bio motociklističko-jedriličarski četverac Kristan DebelićBalty, Mirko Ničić, Dule Ničić i Miroslav Jelen, dok je treći do cilja sam dojedrio Bruno Novotny. Po završetku natjecateljskog dijela uslijedilo je proglašenje pobjednika uz zajednički ručak i druženje u gradskoj loži.

 

 

Bila je ovo, kako ističe kapetan Nenad Šimičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, probna, ali vrlo uspješno održana regata koja za cilj ima povratak dugoj pomorskoj tradiciji otoka, uz neizostavnu dozu natjecateljskog uzbuđenja i druženja ljudi od mora. U svakom slučaju otvoren je put jednoj novoj regatnoj manifestaciji na otoku Rabu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime