Home Vijesti Započele Franjevačke pučke misije na Rabu

Započele Franjevačke pučke misije na Rabu

0
Započele Franjevačke pučke misije na Rabu

Foto: Foto: Brankica Pahljina i Sanjin Badurina Piloto

Prema kazivanju rapskog dekana i župnika vlč. Antona Depikolozvana, posljednje misije u župi Rab zabilježene su 1966. godine.

Pred sam početak misnog slavlja u svečanoj su procesiji u crkvu ušle i klauzurne časne sestre benediktinke iz samostana sv. Andrije s likom čudotvorne Gospe Rapske kao znakom da ovaj franjevački misijski hod započinje Marijinim zagovorom.

Rab danas oglas

„Ne mislimo da ćemo dobiti nešto novo, već da ćemo imati prigodu, što nam je uvijek iznova potrebno – prisvjestiti ono što smo već dobili zahvaljujući prije svega krštenju, ali čega nismo uvijek svjesni“ rekao je u uvodnoj riječi vlč. Depikolozvane poželjevši da „zagovor sv. Franje, sv. Kristofora i Marije na Nebo uznesene, prati naš hod i nastojanje kroz misijski tjedan. Neka nam ovi dani budu blagoslov, pomognu vršiti misiju poslanja koje svi mi imamo Bogu na slavu i ljudima na korist.“

Isus nas ne poziva da se mjerimo s ljudima, nego da se mjerimo s Bogom

Predvoditelj sv. mise biskup Ivica Petanjak, potaknut promišljanjem evanđelja o milosrdnom Ocu pozvao je sve da izdrže na putu obraćenja i povratka Bogu Ocu tijekom ove Godine milosrđa, a na poseban način kroz milosno korizmeno vrijeme da bi u radosti mogli ubirati plodove boljega života.

Da bi shvatili Isusov govor o milosrdnom Ocu – a ako imate dramatično iskustvo svojih roditelja – onda zamislite kakve biste roditelje htjeli da ste imali ili kakvi biste roditelji vi željeli biti svome djetetu. Isusova percepcija Boga kao Oca polazi od suodnosa savršene ljubavi u Presvetom Trojstvu gdje nema ni tajne ni nikakvoga nesporazuma.

U ovoj je korizmi bitno napraviti korak povratka Bogu, a Bog je toliko milosrdan da on čak i ne gleda što je to što je nas natjeralo da se okrenemo prema njemu – istinsko obraćenje i zaokret, ili je to naša sebičnost. Bogu je dovoljan naš prvi korak da on nama potrči! (biskup Ivica Petanjak)

U ovoj je korizmi bitno napraviti korak povratka Bogu, a Bog je toliko milosrdan da on čak i ne gleda što je to što je nas natjeralo da se okrenemo prema njemu – istinsko obraćenje i zaokret, ili je to naša sebičnost. Bogu je dovoljan naš prvi korak da on nama potrči! Čovjek je tek pomislio da se vrati i da krene, a Bog je već stigao. Njegovo je milosrđe neizmjerno i on uistinu želi spasenje svakoga od nas.

Isus i nas poziva da budemo milosrdni kao Otac naš nebeski, da praštamo kao što Otac prašta, ljubimo kao što Otac ljubi.

Zapamtite za sva vremena, ne samo u ovoj Godini milosrđa, nego za cijeli život: Nemojte gledati u ljude – ljudi su danas sveti, a sutra pokvareni, danas govore ovako, a sutra onako. Isus nas ne poziva da se mjerimo s ljudima, nego da se mjerimo s Bogom.

Pozvani smo da rastemo i napredujemo u svetosti, da se trudimo biti poput Oca – zaključio je biskup Petanjak.

Slijedila je molitva za misionare, blagoslov te podjela križeva svima misionarima (tau) kao „ znak ljubavi Kristove i naše vjere“.

Pozdravivši sve i izrazivši radost zbog započinjanja misija, te zahvalivši na gostoprimstvu, fra Ivan Matić, koordinator misija pozvao je misionare da se kratko pojedinačno predstave, a potom progovorio o temama i programu misija.

Potaknuo je vjernike na sudjelovanje, kako bi svi zajedno doživjeli ljepotu onoga koji je Emanuel – Bog s nama, njegovu snagu, dobrotu, milosrđe.

Susreti s molitvenim zajednicama, braniteljima, roditeljima krizmanika i prvopričesnika

Dio programa će se odvijati u crkvi, a dio na terenu – u školama, vrtićima, bolnici u Kamporu, u obiteljima… Misionari će se susresti s molitvenim zajednicama, braniteljima, Pokretom za život, roditeljima krizmanika i prvopričesnika, mladima…

Istaknuo je kako je njihov boravak u obiteljima znak da doista želimo svoje obitelji otvoriti Isusu da On po njima dođe u naše domove, ali i da On po nama dođe i u njihov dom – njihova srca.

Vjerujem da će Bog doista blagosloviti naše živote, naše obitelji, ovaj prekrasan grad, otok i našu domovinu.

Nakon zajedničke molitve za uspjeh franjevačkih misija, biskup je još jednom pozvao sve da iskoriste ovo milosno vrijeme i podijelio svoj pastirski blagoslov.

Napisala: Brankica Pahljina

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime