logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 11 Siječanj 2022 14:47

Bura stavila otok Rab u dvodnevnu izolaciju

Autor:
Ocijeni sadržaj
(7 glasa/-ova)
Bura stavila otok Rab u dvodnevnu izolaciju Foto: Ivica Jureša

Otok Rab već je dva dana burom odvojen od kopna i u svojevrsnoj je fizičkoj izolaciji od ostatka svijeta. Niti Jadrolinijini trajekti na relaciji Lopar-Valbiska niti trajekti Rapske plovidbe usidreni u sigurnosti luke Mišnjak ovih dana nisu isplovljavali, a u prekidu je, dakako, i katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka.

 

Doba je godine kada otočani posebno osvješćuju rizike s kojima žive, ali i vrijednost posjedovanja kvalitetnih interventnih službi kao i razinu medicinske i svake druge samodostatnosti. Kako doznajemo od Zvonimira Zajeca, dr. med., voditelja ispostave Rab ZZHM, tijekom protekla dva dana trebala su biti realizirana dva hitna transporta pacijenata prema bolničkim centrima na kopnu, koji su odgođeni do normalizacije pomorskog, cestovnog i zračnog (helikopterskog) prometa.

Tu priča o poteškoćama s kojima se Hitna medicinska služba na otoku susreće na žalost tek počinje, jer štošta bi se u sustavu izdavanja zabrana prometovanja trebalo mijenjati i uskladiti kako se primjerice više ne bi događalo da, čak i kada trajekti plove, vozila hitne medicinske službe sa Raba ne smiju prometovati Jadranskom magistralom, a da je istovremeno za tu kategoriju vozila promet Krčkim mostom dopušten. Ponekad je, u trenucima prometne odsječenosti od kopna, od presudne važnosti za spašavanje života otočana i usklađenost Hitne medicinske službe s Lučkom kapetanijom i Pomorskom policijom, no samo ljudi koji na otoku žive znaju koliko se teško nositi s onim smrtnim ishodima kojih u okolnostima normaliziranog prometa ne bi bilo.

 

Vatrogasci DVD-a Rab i DVD-a Lopar tijekom posljednja dva dana nisu imali potrebe posebno intervenirati, no timovi su u pripravnosti i spremni su ako zatreba, u suradnji s HEP-om, krenuti s ispiranjem posolice s transformatora, rastavljača i dalekovoda.

Pročitano 2113 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1