Home Vijesti S jubilarnog sajma u Berlinu – “Umjesto srpanjske rupe možemo očekivati rekordni srpanj”

S jubilarnog sajma u Berlinu – “Umjesto srpanjske rupe možemo očekivati rekordni srpanj”

0
S jubilarnog sajma u Berlinu – “Umjesto srpanjske rupe možemo očekivati rekordni srpanj”

Foto: RabDanas

Ovakvu optimističku izjavu moguće je potkrijepiti stanjem rezervacija i prodaje za sezonu 2016, koje je, za Hrvatsku općenito, a onda i za smještajne objekte Imperiala d.d., uglavnom u porastu u odnosu na sezonu 2015.

Indexi su različiti te su u našem slučaju najveći za TN San Marino gdje je popunjenost kapaciteta veća za cca 50% , dok minus za sada bilježi jedino hotel Padova što je očekivani rezultat povećanja cijena zbog rekonstrukcije i investicije te repozicioniranja na tržištu koje se još nije dogodilo. Sve u svemu, ukupan porast bookinga u Imperialu d.d. je 20% u odnosu na isti datum prošle godine.

Rab danas oglas

U TN San Marino popunjenost kapaciteta veća je za cca 50% – ukupan porast bookinga u Imperialu d.d. je 20% u odnosu na isti datum prošle godine
Kristijana Ribarić Matušan

Do ovakvih saznanja došlo se, naglasila je direktorica marketinga, kroz dvodnevne razgovore na Sajmu s brojnim turoperatorima i agencijama, ili zbirno rečeno, s poslovnim partnerima iz Njemačke, Austrije, Italije, Velike Britanije i ostalih zemalja.

– Važno je istaknuti, rekla je Kristijana Ribarić Matušan, da se u sljedećoj turističkoj sezoni, za razliku od nekoliko prethodnih, neće dogoditi tzv. „srpanjska rupa“ u popunjenosti kapaciteta. Štoviše, rekla je, ove se godine na Rabu očekuje rekordni srpanj.

U ovogodišnjim razgovorima na Sajmu, dominirala je tema, koja se vezuje uz turističku ponudu zemalja u ratnom okruženju, kao što su Turska, Egipat, Tunis, pa je u skladu s tim značajno povećano zanimanje za Španjolsku, Italiju, Hrvatsku pa i Grčku.

Što se tiče nas, naglasila je gospođa Ribarić Matušan, morali smo dodatno objašnjavati kako tzv. balkanska ruta kretanja migranata kroz Hrvatsku, čak i da nije zatvorena, ne bi imala dodira s Jadranskom obalom, pa samim tim ne bi niti utjecala na odvijanje turističke sezonu na Jadranu. Ipak, bez obzira na migrantsku krizu, trenutnu geopolitičku situaciju i ratno okruženje pojedinih receptivnih turističkih zemalja, zanimanje za Hrvatsku ostaje permanentno.

Bez obzira na migrantsku krizu, trenutnu geopolitičku situaciju i ratno okruženje pojedinih receptivnih turističkih zemalja, zanimanje za Hrvatsku ostaje permanentno.
Kristijana Ribarić Matušan

Direktorica marketinga rapskog Imperiala Kristijana Ribarić, bila je jedina predstavnica Imperiala d.d. u Berlinu, a uz nju su na Sajmu bili, gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Raba Nikola Grgurić kao i direktor Ureda TZ Grada Raba Nedjeljko Mikelić.

– Rab je i dalje poželjna destinacija u okviru hrvatske turističke ponude na svjetskom tržištu, Berlin je to i ovoga puta pokazao, no mi smo ovdje bili i kako bi vidjeli koliko toga još trebamo unaprijediti i na čemu posebno poraditi kad je u pitanju naša turistička usluga, rekao nam je gradonačelnik Grgurić .

Rapski se gradonačelnik u Berlinu susreo i s novim Ministrom turizma u Vladi Republike Hrvatske Antonom Klimanom, s kojim je dogovorio i skori radni susret, ali i s predstavnicima agencija s kojima se u skoroj budućnosti očekuje i konkretnija suradnja upravo po pitanju dovođenja na Rab ekskluzivnijih kulturno-zabavnih sadržaja.

Nova era digitalne transformacije u turističkoj industriji

Ovogodišnji jubilarni, 50. ITB,, još je jednom ukazao i na važnost novih tehnolgija te digitalne transformacije, koja utječe i na turističku industriju mijenjajući odnos ponude i potražnje. Sajam je obilježen i u kongresnom dijelu najvećim brojem predavanja i panel diskusija vezanih uz digitalnu tehnologiju. Ukupno 106 takvih događanja, u samo tri i pol dana, nemoguće je pratiti pa će „post ITB“ efekt, upravo zahvaljujući digitalnoj tehnologiji biti u fokusu struke i u sljedećim mjesecima.

Ono što je sad jasno i potvrđeno jest da se dogodila nova industrijska revolucija temeljena na šest osnovnih pretpostavki: distribuciji, vezama, tehnologiji, performansama, rasprostranjenosti, dostupnosti-cjenovnoj konkurentnosti. Digitalna tehnologija danas, kao i motori s unutarnjim izgaranjem prije više od stotinu godina, ispunjava sve navedene uvjete i ona definitivno obilježava novu eru.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime