Home Vijesti Godišnje dozvole za športski ribolov na moru mogu se kupiti do 1.3.2022.

Godišnje dozvole za športski ribolov na moru mogu se kupiti do 1.3.2022.

0
Godišnje dozvole za športski ribolov na moru mogu se kupiti do 1.3.2022.

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Športski i rekreacijski ribolov uređeni su Zakonom o morskom ribarstvu i Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru. Na ove se oblike ribolova također na odgovarajući način primjenjuju odredbe drugih propisa kojima se uređuju ribolovni alati i oprema, obavljanje ribolova te zaštita riba i drugih vodenih organizama.

Rab danas oglas

Za obavljanje rekreacijskog i športskog ribolova u ribolovnom moru Republike Hrvatske potrebna je dozvola, bez obzira obavlja li se sa obale ili iz brodice. Iznimno, bez dozvole rekreacijski ribolov mogu obavljati osobe mlađe od 14 godina odmetom s jednim povrazom sa ili bez korištenja štapa. U športskom ribolovu dozvoljena je upotreba podvodne puške (osobama starijima od 16 godina), bez upotrebe ronilačkih aparata. Ribolov podvodnom puškom dozvoljen je isključivo u športskom ribolovu, te je po jednom ribolovcu dozvoljeno upotreba do dva komada podvodne puške. Jednodnevne i višednevne dozvole za športski ribolov na moru dostupne su osobama koje su članovi nekog nacionalnog saveza za športski ribolov, a godišnje športske dozvole isključivo članovima Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru.

 

VRSTE RIBOLOVNIH DOZVOLE:

  • godišnje rekreacijske dozvole koje vrijede za kalendarsku godinu
  • godišnje športske dozvole koje vrijede za kalendarsku godinu
  • jednodnevne športske i rekreacijske dozvole
  • višednevne športske i rekreacijske dozvole

 

POSEBNE DOZVOLE:

  • za ribolov ostima, vršama za lov ribe, stajaćim parangalima i upotrebu umjetne rasvjete (ferala), koje se mogu izdati samo uz posjedovanje godišnje dozvole
  • za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu, koje se mogu izdati samo uz posjedovanje godišnje športske dozvole
  • za ribolov u dijelovima mora koji su zaštićeni na temelju propisa o zaštiti prirode u kategorijama nacionalnog parka, posebnog rezervata i parka prirode. Vrste i cijene dozvola za ova područja propisat će nadležne javne ustanove posebnim aktima. Do stupanja tih akata na snagu, športski i rekreacijski ribolov u ovim područjima dozvoljeno je obavljati pod uvjetima propisanim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru osim ukoliko ograničenja nisu propisana posebnim propisima iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetika ili javne ustanove koja upravlja određenim područjima.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime