Home Vijesti Dvostruka književna promocija | Butkovićev književni rukopis kao nenametljivi podstrek djeci i roditeljima

Dvostruka književna promocija | Butkovićev književni rukopis kao nenametljivi podstrek djeci i roditeljima

0
Dvostruka književna promocija | Butkovićev književni rukopis kao nenametljivi podstrek djeci i roditeljima

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Večer u kojoj su promovirane slikovnica ”Pas koji nije znao plivati” te roman „Modri zvjezdani vlak“ započela je zvonkim raspjevanim glasovima mališana iz Dječjeg vrtića ”Pahuljica”, koji su izvodeći svevremenu Arsenovu „Kad se male ruke slože“ unijeli vedrinu, spontanost i dječju neposrednost među sve okupljene.

Rab danas oglas

 

U ime Grada i otoka Raba, publici i autoru prvi se obratio gradonačelnik Nikola Grgurić. Biranim riječima skrenuo je pozornost na vrijednost ovakvih kulturnih događanja kojima se još više promovira Rab i njegovo tisućljetno nasljeđe, posebno zahvalivši Krešimiru Butkoviću na tome što u svojim književnim djelima, bilo da je riječ o romanima pisanima za odrasle ili slikovnicama namijenjenima djeci, gotovo nikada ne zaboravlja dotaknuti svoj Rab.

 

Spremnost nadilaženja samoga sebe

Nakon kraćeg predstavljanja sudionika, o slikovnici je prvo govorila profesorica Gordana Ćuk-Ribarić koja je napomenula važnost proznog i likovnog pristupa u njoj jer upravo tu započinje ona prva ljubav djece prema knjizi i čitanju. Interpretativno dočaravajući atmosferu radnje ocijenila je štivo nenametljivim podstrekom kako djeci tako i roditeljima da ponekad budu hrabriji nego što jesu. Hrabrost malog koker-španijela Barta iz slikovnice, primjer je svjesnog samožrtvovanja u nastojanju da budemo od pomoći drugome, otklanjajući pritom nesvjesno strah koji nas je do tada kočio. S time se složio i sam autor, dodajući da je to logoterapijski trenutak u slikovnici koji se stručno zove ”autotranscendencija” odnosno ”sebenadilaženje”.

 

 

U ime nakladnika ”Naklade Uliks – Rijeka”, okupljenima se obratio Silvano Frančišković koji je govorio o procesu nastajanja slikovnice te o vrhunskim ilustracijama autorice Lane Hudine koja je i bila Krešin prvi izbor. Naime, Hudina je oslikala i Butkovićevu uspješnicu, roman za djecu “Bornin vremeplov”.

 

Uz dvije izvedbe dječjeg vrtićkog zbora, publiku je svojim glasom očarala i poznata rapska umjetnica Tamara Galović uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić, a predstavljače knjige znalački je na razgovor potaknuo rapski radijski meštar Damir Ćopić, pa se gotovo i neprimjetno prešlo na predstavljanje Krešinog romana, logoterapijske bajke za djecu i odrasle ”Modri zvjezdani vlak”.

 

Frančišković je posebno istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je ovaj roman, izdan u ekstremno teškom razdoblju, dotaknuo mnoge male i velike čitatelje, a uz brojne prispjele pohvale autoru, tu su i želje da se osim u izbornoj lektiri, roman „Modri zvjezdani vlak“ nađe i u obveznoj školskoj lektiri.

 

Terapeutski roman koji ima i svoje audio izdanje

Profesorica Ćuk-Ribarić ponovno je zadivila sve nazočne živopisno čitajući segment priče iz romana o ”Pahuljici”, a nakon gromoglasnog aplauza Silvano Frančišković je predstavljajući mr. sc. Ivanu Bašić, koja je, oduševivši mnoge, darovala svoj glas zvučnom zapisu knjige, kazao kako je roman od struke označen i pogodnim za osobe oštećena vida. Moderator Damir Ćopić taj je trenutak iskoristio kako bi pročitao osvrt prof. Bašić koji ističe samu bit knjige, a to je da su djeca neopisivo hrabra u trenucima kada bi mnogi odrasli već odavno odustali. Na poleđini korica romana nalazi se QR- kod kojim se otvara poveznica na audio zapis romana.

 

 

Ovaj terapeutski roman, u kojem su glavni likovi djevojčica Lea i vlak Ida, prof. Ćuk-Ribarić testirala je i na svojim učenicima šestog razreda koje je sam početak romana izuzetno zaintrigirao i iznenadio. Zaključujući da je roman vrijedan pažnje i čitanja, prof. Ćuk-Ribarić naglasila je važnost ovakve literature u dječjoj književnosti, a nakladnik je istaknuo i činjenicu da je font slova u slikovnici prilagođen i djeci koja imaju problema s disleksijom.

 

Cijeli događaj uživo je prenosio RabStreamTV, rapskog redatelja Sanjina Badurine Pilota, a video zapis promocije bit će dostupan na Youtube platformi.

 

Zahvala Rabu

Po završetku sat i pol dugog predstavljanja, Butković je, za stolom kojeg je posebno dekorirala cvjećarnica “Murtela”, još dugo potpisivao knjige djeci i roditeljima, a okupljeni su se mogli okrijepiti uz slane i slatke delicije te šampanjac, vino i sokove koje je osigurao Lounge bar Conte Nero i kulturnim događanjima uvijek podržavajuća obitelj Brna. Promociji je nauočila i bivša gradonačelnica Raba Rosanda Krstinić Gušćić koja je Krešu uvela u svijet logoterapije i prva institucionalno podržala njegov maraton za osobe s invaliditetom koji je s vremenom postao i tradicionalan.

 

 

Butković je na ovako divnoj podršci zahvalio Dječjem vrtiću ”Pahuljica”, ravnateljici Sanji Grozdanić, gradonačelniku Nikoli Grguriću, profesoricama Gordani Ćuk-Ribarić, Ivani Bašić, Moni Othman, odgojiteljicama iz vrtića, ilustratorici Lani Hudini, moderatoru Damiru Ćopiću i njegovoj obitelji, glazbenicama Tamari Galović i Juliji Dumić, svojem izdavaču ”Naklada Uliks – Rijeka”, medijskim pokroviteljima Radio Rabu, portalu RabDanas, te RabStreamTV-u Sanjina Badurine Pilota, Zvonimiru Bakoti koji je osmislio čitav tijek promocije, obitelji Brna koja je zaslužna za holivudski štih cijelog događaja, cvjećarnici ”Murtela”, svojim prijateljima koji su ispekli kolače; obiteljima Mikelić, Popić i Bakota, ravnateljici OŠ Ivana Rabljanina Rab Anamari Šarin koja je uvijek bila potpora Krešinim aktivnostima, prijateljima Ani i njezinoj obitelji, njegovateljici Radi zahvaljujući kojoj mu se ove godine uopće otvorila mogućnost ponovnog boravka na Rabu i ponajviše majci Zdenki koja mu već 50 godina nesebično daruje ljubav te svim znanim i neznanim prijateljima s Raba i šire.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime