Home Vijesti Održana peta sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

Održana peta sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

0
Održana peta sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

Prvo pitanje, nakon treće točke dnevnog reda, odnosno podnijetog Prijedloga godišnjeg financijskog izvješća TZG za 2015., postavio je član Skupštine Antonio Beg. On je, naime, na sjednici Turističke zajednice Županije čuo za podatak o nekom dugovanju u iznosu od nekih 229 tisuća kuna po osnovi neuplaćene boravišne pristojbe.

U odgovoru na to pitanje direktor Ureda TZG-a Raba Nedjeljko Mikelić je potvrdio da se radi o dugu prema Turističkoj zajednici Grada Raba po spomenutom osnovu. Ovaj se dug provlači iz godine u godinu u posljednjih desetak godina. Da li će biti i naplaćen zavisi od toga koliko će biti učinkovite sudski pokrenute ovrhe. Inače, tekući dug po toj osnovi koji se vezuje za 2015. iznosi samo 47.000 kuna, dodao je Mikelić.

Rab danas oglas

{gallery}Peta sjednica skupstine TZG Raba{/gallery}

Po četvrtoj točki dnevnog reda prihvaćeno i Izvješće Grada Raba o utrošku transfera 30% dijela sredstava boravišne pristojbe u 2015. godini.

Najveći dio vremena u radu jučerašnje pete sjednice Skupštine Turističke zajednice Grada Raba utrošen je na petu točku dnevnog reda u kojoj se govorilo o tijeku pripreme turističke sezone 2016..

U opsežnom predstavljanju programa rada i djelovanja Turističke zajednice Grada Raba, direktor Ureda TZG Nedjeljko Mikelić najprije je naglasio da je u 2015. TZG Raba ostvarila prihod od 6 milijuna i 192 tisuće kuna, što je u odnosu na ostvarenje iz 2014. više za cca 40 tisuća kuna, ili u odnosu na 2013. povećanje od samo 80 tisuća kuna. U turističkoj 2016. planira se ostvariti prihod od ukupno 5 milijuna i 818 tisuća kuna.

Da bi se ostvario takav prihod bit će potrebno uspješno odraditi, između ostalog, i zacrtane manifestacije u pred i posezoni te u glavnoj turističkoj sezoni, naglasio je, Mikelić. Za pred i posezonske manifestacije, a sve ih je opširno opisao, financijskim je planom TZG Raba, planirano ulaganje u iznosu od 481 tisuće kuna, ili 68% od ukupnog planiranih sredstava, dok je za manifestacije u glavnoj turističkoj sezoni planiran iznos od 180 tisuća kuna. Preostalih 46 tisuća kuna do ukupno planiranih 707.000,00 kn, odnosi se na na manifestacije koje se događaju tijekom cijele godine i ne mogu se pripisati spomenutim kategorijama, naglasio je Mikelić.

4 Islands mtb Stage Race 2016

I da ne navodimo sve manifestacije spomenut ćemo primjerice jednu od prvih u predsezoni. Riječ je o jedinstvenoj brdskoj utrci u svijetu biciklizma „4 Islands mtb Stage Race 2016“, koja će se održati u suradnji s agencijom Adria Bike, od 13. do 16. travnja. Adria Bike 4 Islands etapna je brdsko biciklistička utrka s 4 etape. Utrka se vozi isključivo u timovima po dva vozača. 4 dana sudionici utrke napravit će oko 270 km i popesti se ukupno oko 5.000 metara te proći kroz najljepše lokacije na otoku Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.

{gallery}4 Islands 2016{/gallery}

Ove se godine, što se tiče Raba, bilježi organizacijski napredak utoliko što će i start i cilj rapske dionice utrke biti na Novoj rivi u gradu. Međutim, želja je TZG Raba, naglasio je Mikelić, da taj događaj i svoju natjecateljsku završnicu ima na otok Rabu, što znači da bi tada rapski dio utrke trajao dva dana uz uvjet da se Turističkoj zajednici pridruži jedan od hotelijera u osmišljavanju i realizaciji projekta uz obavezu ponude Bike-Friendly hotela kojeg onda agencija promovira tijekom cijele godine (ovo je hotel „Carolina“ već prihvatila).

– Cilj ove manifestacije je daljnja promocija naših Outdoor aktivnosti biciklističkim utrkivanjem kroz jedinstvene rapske pejzaže uz sudjelovanje 400 biciklista iz čak 25 zemalja svijeta u pratnji 9 novinarskih ekipa – zaključio je Mikelić.

Tri varijante Fjere – Svibanjska fjera, Rabska fjera i Fjera od kanate

I za središnju turističku manifestaciju „Rabsku fjeru“ koja će u srpnju imati svoje jubilarno 15. izdanje pripremaju se određena osvježenja, ili točnije, dodaci. Osim njezinog glavnog izdanja 25., 26. i 27. srpnja ove bi se godine trebala održati i takozvana SVIBANJSKA i u rujnu FJERA OD KANATE.

{gallery}Rapska Fjera TZG{/gallery}

Potpuno novom manifestacijom smatra se ona koja bi se trebala događati od 22. do 26. lipnja, a naziv joj je Rapski kantuni. Manifestacija bi trebala objediniti niz ambijentalnih art&crafts događanja povezanih s jedinstvenim otočnim lokalitetima uz biranu glazbu, urbanu zabavu i otočnu gastronomsku ponudu.

Štokić: Što smo to gostima ponudili tijekom uskrsnih blagdana?

Nakon izlaganja direktora Ureda TZG Nedjeljka Mikelića za raspravu se javio Marinko Štokić, naglasivši kako postoji velika razlika između manifestacije i projekta. Po njemu, za sada samo Fjera ima i projekt. Za primjer je spomenuo da smo ove godine, zahvaljujući „Imperialu“ ipak imali određeni broj gostiju za Uskrs, no za njih nismo osigurali nikakve manifestacije. Za takvo što nema opravdanja ako se zna da je turizam na Rabu način života, kazao je Štokić.

Potvrdivši ispravnost razmišljanja Marinka Štokića, predsjednik je Skupštine TZG i, ujedno gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, obećao da će se svi zajedno potruditi da za Uskrs 2017. situacija bude bitno bolja. A da sve može biti bolje i besprijekorno potvrdilo je ovogodišnje vrijeme Adventa i dočeka Nove 2016. godine, jer su se u taj projekt uključili svi subjekti na otoku; „Imperial“, Rapska plovidba, Grad Rab i rapski ugostitelji i drugi. Do toga ćemo lakše doći ako dodatno poradimo na edukaciji, ali i boljoj međusobnoj komunikaciji, zaključio je rapski gradonačelnik.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime