Home Vijesti Održana 8. sjedniva Gradskog vijeća Grada Raba

Održana 8. sjedniva Gradskog vijeća Grada Raba

0
Održana 8. sjedniva Gradskog vijeća Grada Raba

Foto: RabDanas

 

Vijećnik Marko Sandalić svoje je izlaganje na „aktualcu“ započeo svojevrsnim protestom, odnosno konstatacijom da neće podržati niti jednu točku dnevnog reda kako bi probudio svijest o nužnim promjenama i ukazao na sporost administracije i sustava koji je, kako je kazao, na Rabu prisutan već godinama. Time je ujedno iskazao svoje protivljenje tretiranju građana po političkoj podobnosti, ali se osvrnuo i na loše ekonomsko stanje gradske blagajne, koje nije popravljeno u proteklih godinu dana pa novac, kazao je Sandalić, uglavnom ide na udruge, na tekuće projekte i prioritetne stavke, ali ne i na one koje gradu Rabu mogu donijeti dodanu vrijednost. Nenaviknut na ovakav način funkcioniranja, na loše tretiranje poduzetnika od strane državnih institucija, u kojima sjede ljudi postavljeni od dviju stranaka koje se godinama smjenjuju na vlasti, Sandalić je ocijenio da se u Gradskom vijeću ništa bitnoga ne događa i da njegov vijećnički angažman sve više nalikuje nepotrebnom gubljenju vremena i živaca.

Rab danas oglas

 

Vijećnik Damir Brusić ponovio je svoje pitanje s ranijih sjednica vezano uz komunalno poduzeće Vrelo d.o.o. i njegovo pripojenje u veću firmu, jer još uvijek čeka odgovor koji mu je trebao biti pismeno dostavljen. Zanimalo ga je što je do sada u vezi s time potpisano i što je sadržaj tih sporazuma. S obzirom da su u tijeku i pregovori o kolektivnom ugovoru, spomenuo je Brusić i navodno postojanje prijetnji otkazima politički nepodobnima djelatnicima rapskog komunalca, kao i to da oni nisu upoznati s detaljima tijeka pregovora o kolektivnom ugovoru.

 

Gradonačelnik je vijećnika Brusića izvijestio da u ovom trenutku do daljnjega nije izvjesno očekivati udruživanju Vrela u veću tvrtku Vodovod Južni ogranak – Hrvatsko Primorje, jer je novi zakon o vodnim područjima do daljnjega stavljen van snage.

– Ta tvrtka koje se bojite, je naša tvrtka, u njoj funkcioniramo kao suvlasnici već desetljećima i za razliku od svih ostalih komunalaca na području Republike Hrvatske, mi smo u boljoj poziciji, međutim, ponovit ću, zakon je trenutno van snage i pitanje je kad će se s tom idejom okrupnjivanja radi ekonomičnijeg funkcioniranja sustava vodoopskrbe, nastaviti.

U nastavku svojeg odgovora Grgurić je kazao i to da ova Gradska uprava kao osnivač itekako vodi brigu o radnicima Vrela koji su, kroz svoja predstavnička tijela, sa svojim zahtjevima, aktivni dionici pregovora o novom kolektivnom ugovoru, pa mu nije jasno odakle informacija da radnici s ničim nisu upoznati.

 

Objedinivši u svojem obrazloženju dva prijedloga godišnjih izvještaja, onoga o izvršenju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2021. godinu te prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju Plana razvojnih programa za 2021. godinu, pročelnica Martina Španjol iznijela je podatke koji kazuju da su ukupni prihodi i primici konsolidiranog proračuna Grada Raba u 2021. godini ostvareni u iznosu od 54 milijuna 887 kuna ili 93,81% godišnjeg plana, dok su ukupni rashodi i izdaci izvršeni u iznosu od 49 milijuna 111 tisuća 481 kunu, što iznosi 87,59% plana. Iz navedenog proizlazi da je ostvaren višak od 4 milijuna 889 tisuća 405 kuna. Navedeni prihodi i primici manji su u odnosu na ostvarenje iz 2019. godine za 11,32%, , a veći za 0,03% u odnosu na 2020. godinu. Istovremeno rashodi su manji za 9,77% u odnosu na izvršenje u 2020. godini, odnosno 19,09% u odnosu na 2019. godinu. Sastavni dio ovog Izvještaja je i Izvještaj o izvršenju plana razvojnih programa Grada Raba za 2021. godinu, u kojoj Grada Rab nije koristio sredstva proračunske pričuve niti je bilo preraspodjele. S obzirom da je za izglasavanje oba obrazložena izvještaja bila potrebna kvalificirana većina glasova svih članova Gradskog vijeća, šest vijećničkih ruku za, naspram pet protiv, nije bilo dovoljno za njihovo prihvaćanje.

 

Planirani proračunski višak za pokriće manjka iz ranijih godina

Pročelnica Španjol zatim je obrazložila i prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata za 2021. godinu kojom se višak prihoda poslovanja u ukupnom iznosu od 7.472.942,62 kn raspodjeljuje na način da će se jedan dio namjenskih prihoda koristiti u 2022. godini, dok se iznos od 6 milijuna 508 tisuća 824 kune raspodjeljuje za pokriće manjka od nefinancijske imovine.

 

S obzirom da je vijećnika Brusića zanimalo koji je razlog nastanka spomenutih viškova, pročelnica Španjol i gradonačelnik Grgurić odgovorili su mu da je zapravo riječ o viškovima koji su planirani u proračunu sa svrhom da se manjak nastao kroz proteklo desetljeće, a koji se godinama kumulirao, postepeno riješi i anulira, i to u okruženju recesije, pandemije, ratom izazvane ekonomske krize i posvemašnjeg poskupljenja.

– “Uza sve to Grad je završavao sve ključne projekte koji su godinama ostajali nedovršeni, a u granicama dopuštenog realizirao je i nove projekte. Prioritetni projekti se odrađuju u uvjetima nezapamćene krize, a mi uz to vodimo brigu o sanaciji manjkova iz prethodnog desetljeća. Žao mi je što je to često neprepoznato i što nismo generacija koja bi možda u nekim drugim zadanim financijskim uvjetima mogla ostvariti i brojne druge projekte, no u situaciji nezapamćene gospodarske krize mi još uvijek, doduše uz skromniji pristup, uspijevamo broditi bez većih gospodarskih posljedica”, dodao je Grgurić.

Odluka je izglasana sa šest glasova za i pet protiv.

 

Većinski je prihvaćen i prijedlog Zaključaka o ponovnoj objavi Javnog natječaja za zakup i za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Raba. Riječ je, kako je u obrazloženju kazao pročelnik Deželjin, o 10 čestica za zakup ukupne površine 2,8 Ha. Od toga 2,4 ha nudi se u zakup na 25 godina dok je 0,4ha zemljišta koje je još u postupku povrata, moguće zakupiti na rok od pet godina, a tu je još i tri manjih čestica koje se prodaju.

 

Apel gospodarstvenicima da iskoriste ponuđenu priliku

Zadnjom točkom dnevnog reda prihvaćen je Prijedlog Odluke o umanjenju kupoprodajne cijene iz Ugovora o kupoprodaji nekretnina u Poslovnoj zoni Mišnjak s kupcem Mali Palit d.o.o. Rab. Naime, na sjednici GV u travnju 2022. donijeta je odluka o raspisivanju otvorenog javnog natječaja za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni, gdje je između ostalog odlučeno da se priznaje pravo umanjenja cijene ponuditeljima, uglavnom poduzetnicima s područja grada Raba, koji su još 2013. godine zaključili predugovor o poslovanju u PZ Mišnjak. Njima će se, ukoliko se jave na natječaj i budu na njemu izabrani, priznati taj ranije uplaćeni iznos. Ovim se prijedlogom tvrtka Mali Palit d.o.o. koja se prošle godine javila na objavljeni natječaj za kupnju dviju čestica u Poslovnoj zoni ukupne površine 14.000 m2, stavlja u jednak položaj s poduzetnicima kojima je nedavno otvorena mogućnost umanjenja cijene.

Gradonačelnik Grgurić je kazao kako Interes gospodarstvenika vlada za još nekoliko čestica apeliravši i s govornice da se ti zainteresirani ponuditelji jave na ponovljeni natječaj.

– “Poslovna zona pružit će im bolje uvjete poslovanja, a ovo je jedinstvena prilika da oni koji su prije devet godina potpisali predugovore, iskoriste i taj dio uplaćenih iznosa za kupnju parcele. Pred nama je i druga faza ovog projekta, jer Poslovna zona Mišnjak nije bila namijenjena samo za razvoj i bolje uvjete gospodarstva, već i za rasterećenje i dodatno uređenje naseljenih dijelova na području grada Raba gdje primjerice dio gospodarstvenika obavlja svoju djelatnost, skladišteći tamo i odlažući građevinski materijal. Mi ćemo putem nekih odluka o komunalnom redu i kroz ovo tijelo nastojati dodatno potaknuti gospodarstvenike da presele svoje poslovanje u Poslovnu zonu. Unatoč brojnim preprekama, dovršenjem ovog projekta stvorili smo, kroz Gradsko vijeće i Gradsku upravu, sve uvjete da se iz naseljenog dijela grada Raba, koji nam treba za život i turizam, poduzetnici presele u Poslovnu zonu Mišnjak”, zaključio je Grgurić.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime