logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 03 Kolovoz 2022 15:02

Rab Film Festival - mjesto dijaloga, druženja i razmjene iskustava

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Na jednoj od atraktivnijih lokacija održavanja dijela programa Rab Film Festivala, na Trgu Slobode - Pjaceti u gradu Rabu, konferenciju za tisak održali su direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Katarina Ribarić, te ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra Christopher Peter Marcich.

 

Katarina Ribarić najprije je u ime organizatora, TORO laboratorija, Grad Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab pozdravila sve prisutne istaknuvši kako će ovogodišnje izdanje RAFF-a biti najavljeno pretprogramom koji će nas uvesti u magičnu završnicu službenog dijela festivala koja započinje 19. kolovoza.

-„Vjerujemo da publici, kako domicilnoj tako i turistima, možemo ponuditi motiv i razlog dolaska na Rab Film Festival, i vjerujemo da će ove godine, zahvaljujući bogatom programu, nakon dvije pandemijske godine, Rab Film Festival ponovno biti mjesto dijaloga, druženja i razmjene iskustava“, kazala je Ribarić.

 

Gradonačelnik Grgurić je kazao da je ova manifestacija važna ne samo za grad Rab koji je sam po sebi vrelo povijesti, umjetnosti i tradicije, već i za širenje pogleda, posebno mladim ljudima, na važne segmente društvene realnosti o kojima progovara selekcija vanserijskih istraživačkih filmova koji će biti predstavljeni na ovom 4. po redu Rab Film Festivalu.

- „Manifestacija se odvija u trenutku kada na području otoka Raba, uz njegove žitelje, boravi i 30-ak tisuća gostiju koji također mogu uživati kako u filmskom programu, tako i u nizu popratnih događanja i koncerata. Apsolutno sve resurse Grada Raba, Pučkog otvorenog učičista Rab, TZ grada Raba, stavljamo RAFF-u na raspolaganje, želimo da i priprema i sam tijek festivala u organizacijskom smislu budu odrađeni na najvišem mogućem nivou, te da svi oni koji vole filmsku umjetnost, a među njih, pokazala su to dosadašnja izdanja RAFF-a, spada i velik broj Rabljana, dođu i uživaju u svemu onome što im novo izdanje RAFF-a ima za ponuditi“, poručio je Grgurić.

 

 

S obzirom da je u središu RAFF-a filmski program, kao partner i velika podrška festivala novinarima se obratio i ravnatelj HAVC-a gospodin Marcich, čestitavši najprije Robertu Tomiću Zuberu na ustrajnosti i uspješnosti unatoč svim izazovima s kojima se organizator morao nositi posljednjih godina.

-"Važno je istaknuti", kazao je Marchic, "i činjenicu da se Rabljani vesele RAFF-u, a to prihvaćanje od strane domaćih ljudi Festivalu daje jednu posebnu notu. No RAFF je sve više prepoznat i u svijetu, pa se u narednim izdanjima RAFF-a nadam još većoj prisutnosti festivalskih partnera iz drugih zemalja. Kao ravnatelj HAVC-a veselim se filmovima koje ćemo ovdje imati priliku pogledati, a kao Rabljanin veselim se samom Festivalu. Naglasak bih stavio na hrvatski film čije uspjehe kao da premalo cijenimo. Malo tko zna da smo s hrvatskim filmovima u 2021. godini bili prisutni na čak 300 festivala, kao i to da smo ove godine na dobrom putu da tu brojku dostignemo, a Rab Film Festival je izvrsna prilika da dodatno poradimo na promociji hrvatskih filmova, jer će se na njegovom repertoaru naći i hrvatski naslovi.“

 

Direktor RAFF-a Robert Tomić Zuber najprije je zahvalio suorganizatorima, Gradu Rabu i Pučkom otvorenom učilištu Rab na izvrsnoj suradnji i sinergiji bez koje bi bilo teško broditi kroz prethodne dvije godine.

- "Naime, nakon dvije pandemijske godine došla je nova svjetska kriza izazvana ratom u Ukrajini, no mi smo se unatoč svemu odlučili za jedan organizacijski iskorak realizacijom pretprograma. Naime, Rab Film Festival mimo filmova ima prostora ponuditi i poseban vid zabave pa će tako na Giardinu, odnosno Kulici, ove godine krenuti i zanimljiv petodnevni pretprogram koji će biti realiziran s DJ-evima po izboru kolege Kekića.

Uvodimo takođet i RAFF Talk na kojem ćemo razgovarati o određenim temama koje se tiču i društvenih fenomena, ali i filma i kinematografije, a što se tiče onog glavnog filmskog sadržaja, smatrali smo da rapska publika ne bi trebala biti zakinuta takozvanom "ideologijom premijera", pa i nismo htjeli koncipirtati Festival da bude isključivo premijerski, nego više boutique festival u kojem će izbor Vladana Petkovića biti takav da publika ne mora razmišljati o tome koji joj je film dobar ili loš.

 

 

Ove godine smo proširili brojku sa 13 na 15 filmova i, unatoč iskazanoj nepretencioznosti, dogodilo nam se da ipak imamo šest premijera i sedmu svjetsku premijeru upravo na Rabu, a ono što me raduje je to da imamo jedan film iz Hrvatske "Baci se na pod" Nine Violić, i dvije hrvatske manjinske koprodukcije a to su "Ljeto kada sam naučila letjeti" i "Novi imperij" koji će ujedno biti hrvatska premijera dokumentarca o aktualnoj temi odnosa vlasti Rusije, Vladimira Putina, prema disidentima koji žele reći nešto kontra te iste vlasti. Ta premijera će nam biti dosta važna jer ćemo film projicirati u istom danu kada i regionalnu premijeru ukrajinskog filma "Pamfir". Sve to činimo kako bismo pokazali da kinematografija može komunicirati i u vrijeme ratnih sukoba. Vidjet ćemo da li ćemo uspjeti ostvariti i komunikaciju između ukrajinskog autora Dmytra Sukholytkyy-Sobchuka i ruske autorice Anne Shishove koja je morala izbjeći iz svoje zemlje i danas živi u Francuskoj. Bavimo se i novinarstvom u smislu odgovornosti medija, propitkujući kako i na koji način žuti mediji mogu uništiti nečiji život. O tome u filmu, koji će na Rabu imati svoju svjetsku premijeru, progovara režiser Aleksandar Reljić, a imat ćemo i jedan razgovor na tu temu na RAFF Talku.

Organizacijski iskorak uz Giardin-Kulicu i Varoš gdje ćemo imati poseban program, jesu i dva koncerta na Novoj rivi - onaj Hladnog piva i Massima, a jedino će na Rabu nakon projekcije filma Nine Violić grupa TBF izvesti svoju autorsku pjesmu iz filma "Pas sa plastičnim plaštom" pa će i cijeli njihov koncert zapravo biti svojevrsni post-festum filma.

Sretni smo da smo imali potporu HAVC-a, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarnera, TZG Raba, Imperial Riviere i Valamara kojeg posebno ističemo jer je Valamar kao generalni sponzor s nama putovao čitavo vrijeme kroz ove četiri godine, sudjelujući tako u pozicioniranju Raba na mapi prepoznatljivih kulturno-zabavnih destinacija. Ovogodišnja investicija Imperial Riviere u Uvali „Padova I Sandy Beach“ omogućit će da završna tradicionalna filmska večer RAFF-a na kaićima poprimi još spektakularnije izdanje pod vedrim ljetnim otočnim nebom i da bude sjajan uvod u peti RAFF iduće godine“, zaključio je Zuber.

 

Pročitano 987 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1