Home Vijesti Predstavljanje zbornika i prisjećanje na golemu rapsku ostavštinu maestra Ljube Stipišića

Predstavljanje zbornika i prisjećanje na golemu rapsku ostavštinu maestra Ljube Stipišića

0
Predstavljanje zbornika i prisjećanje na golemu rapsku ostavštinu maestra Ljube Stipišića

Foto: Foto: Sanjin Badurina i Nenad Faflja

Nakon Zagreba i Splita, treći po redu grad u kojem je održana svečana promocija Zbornika radova „Obrisi stvaralaštva i identiteta: Ljubo Stipišić Delmata“ bio je grad Rab. Pod organizacijom Zaklade Delmata, Grada Raba, Gradske knjižnice Rab i Pučkog otvorenog učilišta Rab, u subotu, 8. travnja u dvorani Kina Rab predstavljen je zbornik radova iznesenih na istoimenom znanstvenom skupu održanom u listopadu 2014. godine u Zadru.

Skupu se najprije pozdravno obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji se prisjetio svojih susreta s maestrom iz vremena dok je obnašao funkciju direktora Bungalov naselja u Suhoj Punti, u kojem je Ljubo Stipišić u vrijeme svojih prvih dolazaka na Rab boravio.

Rab danas oglas

– S maestrom sam imao osobno iskustvo kada je bio naš gost u Suhoj Punti i ostavio je na mene poseban dojam. U tišini, dok smo gledali na puntu Luna, nemoguće je bilo ne osjetiti tu mirnoću, mudrost i sklad kojima je odisao ovaj uistinu veliki čovjek.

Stručni studij klapskog pjevanja u Splitu

U ime Zaklade Delmata, skup je otvorio njezin upravitelj mr. sc. Ivan Pehar, predstavivši Rabljanima rad i aktivnosti ove organizacije, osnovane od Gradske knjižnice Zadar na prvu godišnjicu Maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa. Jedan od postavljenih ciljeva Zaklade već je i ostvaren, a radi se o osnivanju stručnog studija klapskog pjevanja na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Akademik Jakša Fiamengo, drugi put u tjedan dana bio je gost otoka. U nadahnutom obraćanju publici govorio je o vrijednosti i značaju višestoljetnog pjevanja na klapski način, nedavno uvrštenog i na UNESCO−ov popis nematerijalne baštine; predstavio je i neke od tema i autora zastupljenih u ovom zborniku.

Maestrovo liječenje dobrotom

Doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić, inače sudionica spomenutog znanstvenog skupa u Zadru, prezentirala je svoj rad iz Zbornika. Kako se radi o prilično nepoznatom dijelu Stipišićeva djelovanja na otoku Rabu, bilo je doista vrlo dojmljivo čuti neke od detalja redovitih Maestrovih zalazaka među pacijente Psihijatrijske bolnice Rab te njegova umjetničkog i duhovnog rada sa njima, kao i komunikaciju s osobljem. Zanimljivo je da su iz te suradnje proizašle i neke zbirke pjesama, skladbe koje je uglazbio pojedinim pacijentima, te mnoga likovna djela, ali i spomenik u vrtu bolnice.

Maestro je bio sudionik svih naših Internacionalnih škola iz psihijatrije i kognitivne neuroznanosti, a njegove mudrosti i izlaganja redovito je pratio velik pljesak i odobravanje. Kada bi dolazio, onako tih i smjeran, bio je to velik događaj. Među zaposlenima i liječenima se brzo prenosila poruka. Mnogi su željeli pozdraviti ga, poslušati par toplih riječi. Govorio je: „Po duši smo svi braća“.
Doc. dr. sc. Vesna Šendula Jengić

Osim rada dr. Šendule Jengić, pročitani su i sažeci radova preostale dvije rapske autorice. Mira Belamarić detaljno je proučila Maestrovo djelovanje na otoku Rabu već od samih početaka 2000. godine kada je došao na Rab i to kao slikar. Pod pokroviteljstvom Grada Raba, Turističke zajednice i POU Rab, Maestro uskoro započinje suradnju s rapskim klapama „Eufemija“, „Kristofor“, „Sozal“ i „Rab“ te utemeljuje dvije dječje ženske klape „Rapske fijolice“ i „Rabljanke“. Također, utemeljuje je i neke od najznačajnijih rapskih manifestacija: smotre klapa „Rapske vedute“, božićnog klapskog koncerta, korizmenog koncerta, smotre dječjih klapa „Rapski mići, golubići“, te smotre pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“, događanja koja su ugostila najjača imena klapskog pjevanja te čakavske poetske riječi. Kruna Maestrova rada na Rabu je korizmeni oratorij „Klapska muka (rapska)“ u čijem su izvođenju sudjelovale sve četiri rapske klape te s njime gostovali u crkvama diljem Hrvatske.

Rukopisna ostavština namijenjena Rabu

Milena Marijan Peranić pisala je o Maestrovim mapama sa spisima i promišljanjima vezanima uz otok Rab, koje je njegova obitelj predala Gradu Rabu. U ovoj svojoj zanimljivoj rukopisnoj ostavštini namijenjenoj Rabljanima, maestro Stipišić vizionarski razrađuje cjelokupnu kulturno-turističku ponudu otoka. Osim toga, promišlja i o drugim načinima poboljšanja uvjeta života na našem otoku i njegova održiva razvoja, primjerice planirajući postavljanje postrojenja za proizvodnju obnovljive energije, ili uređenja krajobraza. Ove nedovršene ideje veliki su doprinos pri utvrđivanju smjernica i poticanju na promišljanje o kulturnoj perspektivi i mogućnostima otoka Raba.

Mladen Šćerbe – autor impresivne naslovnice

Značajnu je ulogu pri realizaciji ovog Zbornika imao još jedan Rabljanin – Mladen Šćerbe – Mišo, autor impresivne naslovnice ove knjige, ali i uvodne prezentacije sa slikama Maestra tijekom izvođenja „Klapske muke“, kao i pozivnica, plakata, a često i drugih promotivnih vizualnih materijala za potrebe Zaklade. 

Neplanirani kratki govor u svom je stilu održao i konzervator Miljenko Domijan, ispričavši anegdotu kojom je želio predstaviti temperament velikog maestra Stipišića.

“Na gori Maslinskoj”

Pod glazbenim vodstvom Miljenka Vidasa – Kerija, program su uveličale klape „Eufemija“ i „Rab“, dok najavljena klapa „Sozal“ nije mogla nastupiti zbog bolesti članica. Sve su izvedene skladbe, naravno, bile prigodno vezane uz autorski ili obrađivački opus Ljube Stipišića, a na samom kraju ovog vrijednog kulturnog događanja na Rabu klape „Eufemija“ i „Rab“ u vrlo uigranom zajedničkom nastupu izvele skladbu „Na gori Maslinskoj“ koju je na stihove pjesnikinje Stake Klanac Tulić uglazbio maestro Ljubo Stipišić i uvrstio je u oratorij „Klapska muka“.

Milena Marijan Peranić – nova predstavnica Raba u Zakladi

Jedna od službenih tema o kojoj je po dolasku na Rab Zaklada Delmata planirala razgovarati s Gradom Rabom bilo je pitanje predstavnika Raba u Upravnom odboru Zaklade, s obzirom da dosadašnji predstavnik i dugogodišnji Maestrov suradnik i prijatelj Ugo Belamarić iz zdravstvenih razloga više nije u mogućnosti sudjelovati u njezinom radu. Gradonačelnik Nikola Grgurić kao novog predstavnika Raba u Zakladi imenovao je Milenu Marijan Peranić, jednu od suradnica u organizaciji kulturnih projekata maestra Stipišića u posljednjim godinama njegova djelovanja na Rabu. 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime