Home Vijesti Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

U aktualnom satu po dva pitanja postavili su vijećnik Željko Pećarina i vijećnica Albina Andreškić.

Rab danas oglas

 

Načelnik Jakuc izvjestio je vijećnika Pećarinu o aktivnostima i komunikaciji odrađenoj s Hrvatskim vodama vezanim uz gradnju pješačke staze kod restorana “Laguna” prema potoku, namijenjene lokalnim žiteljima i turistima, a koja bi im omogućila da se na putu prema centru ili plaži ne moraju po uskoj nerazvrstanoj cesti najprije vraćat prema Perićima.

– “Hrvatske vode načelno nisu za to da se kanal u cijelosti natkrije, ali valja situaciju sagledati na terenu i vidjeti koje su sve opcije moguće”, kazao je Jakuc i dodao: “Započete su također i pripremne aktivnosti uređenja staze od mosta prema Andreškićima, s idejom da Hrvatske vode u cijelosti urede potok do mosta i da se pritom stvore uvjeti za gravitacijsko povezivanje fekalne kanalizacije starih kuća do najbližeg spoja.”

Vezano uz pitanje o šumskim prosjekama, Jakuc je kazao kako su Hrvatske šume za 2023. godinu imale planiranu gradnju 400 metara duge ceste-prosjeke “Brajnina” koja je trebala ići prema Dubcu, ali je projektant zaključio da se ta prosjeka ne može fizički izvesti zbog nepovoljnih nagiba, te je predložio da se umjesto tom dionicom, šumska cesta, dužine 800 metara, probije prema Rtu Sturič. Taj je prijedlog, koji je usaglašen s vatrogascima i s Upravom Hrvatskih šuma, dobio i podršku načelnika, a šumska prosjeka bi se trebala početi graditi početkom 2023. i biti dovršena prije turističke sezone.

 

Odgovarajući na pitanje vijećnice Albine Andreškić o tome što se dogodilo s najavljenim produljenjem turističke sezone u Loparu, direktor TZ općine Lopar Marin Mušćo izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da rad Autokampa nije potrajao barem do 15. listopada kako se očekivalo.

– “Mi smo sa svoje strane u drugoj polovici rujna učinili što smo mogli, organizirali smo Fisherman fiestu s cjelodnevnim programom, a početkom listopada na Rajskoj plaži je bilo 200 sudionika utrke iz Treking lige – Rab Island Trail te smo u konstantnoj komunikaciji s vlasnicima gospodarskih objekata.” Dogovori oko ranijeg starta u sezonu ili njezinog produljenja bili su mogući ranije dok je “Imperial” bio bez menadžmenta “Valamara”, no novi je vlasnik zaključio da ovu turističku sezonu valja završiti 2. listopada, te je tako i učinio.

– „Naime, još uvijek bi bilo iluzorno očekivati da na području Lopara u prosincu imamo značajniji broj gostiju i da će u tom periodu 10 ili 15 objekata biti otvoreno, ali upravo zbog toga treba ustrajavati na barem desetodnevnom produljenju posezone svake godine, a TZ općine Lopar će naravno dati svoj doprinos organizacijom manifestacija i ciljanim marketinškim aktivnostima“.

 

Inače, Mušćo je iskoristio priliku obavijestiti vijećnike da je do 30. rujna u Loparu ostvareno zadovoljavajućih 745.606 turističkih noćenja što je za 19% više od ostvarenog u 2021. i za samo 1,5% manje od ostvarenog u rekordnoj predpandemijskoj 2019. Istovremeno u obiteljskom je smještaju ostvaren rezultat bolji nego u 2019. godini s indeksom 103, dok je u odnosu na 2021. godinu indeks 115.

 

Odluka o imenovanju novog ravnatelja Centra za kulturu i sport Lopar

Na kraju, kao VD ravnatelja Centra za kulturu Lopar, Marin Mušćo odgovorio je i na pitanje vijećnice Andreškić o rezultatu ponovljenog natječaja za ravnatelja Centra za kulturu općine Lopar, odnosno što je s imenovanjem istoga.

– „Naime, zahvaljujući krajem kolovoza ponovljenom natječaju došli smo do dva kandidata koja udovoljavaju sve tražene uvjete. Nakon obavljenog razgovora s povjerenstvom, načelnik je donio odluku, a izbor je pao na Davida Hrabrića, magistra kineziologije. Prevagnulo je između ostalog i to što će se dosadašnji Centar za kulturu doregistrirati u Centar za kulturu i sport, a kandidat osim što je mlad i ambiciozan ima iskustva i u sportu i u kulturi. Rok za žalbu je 15 dana, pa bi novi ravnatelj na dužnost trebao stupiti početkom studenog“, kazao je Mušćo.

 

Vjećnici su zatim primili na znanje Izvješće općinskog načelnika za razdoblje siječanj – lipanj 2022., s naglaskom na stabilizaciji općinskih financija nakon dvije pandemijske godine, nakon čega je većina predloženih točaka dnevnog reda prihvaćena jednoglasno. Dio točaka prihvaćen je s po jednim suzdržanim glasom, a protiv prihvaćanja 11. točke dnevnog reda – Prijedloga donošenja Odluke o porezima Općine Lopar, glasala je jedino vjećnica Albina Andreškić koja se u raspravi izjasnila da je protiv ovom odlukom provedenog povećanja cijena najma na javnim površinama čime se dodatno financijski opterećuje poduzetnike.

 

Zanimljivo je spomenuti da je jednoglasnim prihvaćanjem izmjene Odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu stipendija i dodjeli stipendija, koja datira iz 2016. godine, omogućeno da i učenici koji pohađaju srednju školu izvan otoka Raba, istog usmjerenja koje postoji na otoku Rabu, mogu dobiti stipendiju na temelju kriterija izvrsnosti, premda tek od druge godine srednjoškolskog obrazovanja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime