Home Vijesti Obilježavanje uspomene na sve umrle koji su svoje posljednje utočište pronašli na našem otoku započelo u Kamporu

Obilježavanje uspomene na sve umrle koji su svoje posljednje utočište pronašli na našem otoku započelo u Kamporu

0
Obilježavanje uspomene na sve umrle koji su svoje posljednje utočište pronašli na našem otoku započelo u Kamporu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

U nedjelju, 30. listopada, na mjestu posebnog pijeteta, na Spomen – groblju žrtava fašizma u Kamporu, ispred obeliska na središnjem dijelu groblja vijence su položile delegacije Grada Raba, Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj te Logorskog odbora Rab-Gonars i Zveze združenj borcev NOB Slovenije.

Rab danas oglas

 

Minutom šutnje odana je dužna počast svim nevinim žrtvama talijanskog fašističkog logora Kampor, nakon čega su se prigodnim govorima obratili g. JANEZ ALIČ, član predsjedništva Saveza udruga boraca za vrijednosti narodnooslobodilačkog pokreta Slovenije, g. DENIS DEŽELJIN, pročelnik Grada Raba i g. GREGOR ŠTAJER, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu.

 

Svi govornici istaknuli su ono najvažnije, da prošlost ne smijemo zaboraviti kako se ne bi ponovile strahote totalitarnih i autoritarnih režima nad nevinim žrtvama, već je nužno budućnost graditi na vrijednostima koje poštuju i cijene svaki ljudski život.

 

Pročelnik Deželjin u svom je obraćanju naglasio kako na povijest više ne možemo utjecati, ali smo pozvani na njeno ispravno vrednovanje. – “Stoga danas, s ovog mjesta upućujemo poruku da nastavimo živjeti u ljepoti različitosti tako da nikada više ne dovedemo u pitanje temeljna ljudska prava kao što su pravo na slobodu i na dom, a sve žrtve ovdje neka počivaju u miru”, poručio je između ostalog Deželjin.

 

Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene i na spomeniku ispred mjesta u kamporskom polju na kojem je bio logor za žene, djecu i starije osobe, žrtve logora Kampor.

 

Odana počast i kod središnjeg križa na gradskom groblju

Idućeg dana, u ponedjeljak, 31. listopada, delegacija Grada Raba i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata predvođena pročelnikom Denisom Deželjinom položila je vijenac i zapalila svijeće na Središnjem križu Gradskog groblja u spomen na sve one koji više nisu s nama. Vijence su u ovim prigodama nosili predstavnici Rapskih samostreličara kao članovi povijesne postrojbe Hrvatske vojske.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime