Home Vijesti Na prvom dijelu 11. sjednice GV Grada Raba obrazložen Prijedlog Konsolidiranog proračuna za 2023. godinu

Na prvom dijelu 11. sjednice GV Grada Raba obrazložen Prijedlog Konsolidiranog proračuna za 2023. godinu

0
Na prvom dijelu 11. sjednice GV Grada Raba obrazložen Prijedlog Konsolidiranog proračuna za 2023. godinu

Foto: Vijećnika Nenada Debelića (SDP) zamijenila je vijećnica Mirna Tomulić Holjar - na slici u društvu predsjednika Gradskog vijeća Željka Dumičića

 

Ukupni prihodi i primici Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu planirani su u iznosu od 9.929.710 Eura, što predstavlja povećanje od 6,73% u odnosu na prve izmjene i dopune Konsolidiranog proračuna za 2022. godinu. Ukupni rashodi i izdaci predloženog konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu planirani su u iznosu od 9.597.710 Eura, iz čega proizlazi da ukupni višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima iznosi 332 tisuće Eura

Rab danas oglas

Izglasavanjem prve točke dnevnog reda došlo je i do nove promijene u sastavu Gradskog vijeća i to u korist podzastupljenog spola. Naime, prihvaćena je odluka mandatne komisija kojom je vijećniku Nenadu Debeliću, temeljem njegovog zahtjeva, mandat stavljen u mirovanje, dok je na njegovo mjesto, na prijedlog predsjednika SDP-a – Gradske organizacije Rab, stupila novoimenovana vijećnica Mirna Tomulić Holjar. Nakon prisege vijećnica Tomulić Holjar izabrana je, umjesto Debelića, i u sastav mandatne komisije.

 

Uslijedila je rasprava po točki Prijedloga Drugih izmjena i dopuna Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2022. godinu, u kojoj je vijećnik Damir Brusić (SDP) tražio odgovor na pitanje zašto su prihodi, unatoč uspješnoj turističkoj sezoni, pali za 3,3 milijuna kuna, dok su rashodi porasli za 1,7 milijuna kuna. Spomenuto umanjenje prihoda, rečeno je u obrazloženju, zapravo je umanjenje pozicije kapitalne pomoći iz Državnog proračuna. Naime, krajem godine trebao je izaći natječaj za rekonstrukciju Dječjeg vrtića i u tom pravcu su se na početku godine planirala sredstva iz EU fondova u iznosu od 3 milijuna kuna. Kako natječaj ipak nije realiziran, jer je obrada projektnih prijava trajala nešto više od najavljenog roka, došlo je do izmjena planiranih prihoda, no riječ je samo o prihodima od pomoći do kojih se u ovoj godini nije uspjelo doći. Naime, planirani prihodi od poreza zapravo su porasli za 1,1 milijun kuna, a ukupan pad prihoda generiran je radi nerealiziranog projekta sufinanciranja rekonstrukcije vrtića. Taj pad prihoda od 3 milijuna kuna, utječe i na pad ulaganja u nefinancijsku imovinu, odnosno u materijalne objekte, pa do trošenja tih sredstava u dijelu nefinancijske imovine neće ni doći. Prijedlog drugog rebalansa Proračuna prihvaćen je sa 7 glasova za i 4 glasa protiv.

 

Prijedlog Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu potom je s govornice obrazložio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

S obzirom na ulazak Hrvatske u eurozonu od 1. siječnja, ovaj je Prijedlog Konsolidiranog proračuna iskazan u eurima pa su ukupni prihodi i primici planirani u iznosu od 9.929.710 Eura, što predstavlja povećanje od 6,73% u odnosu na prve izmjene i dopune Konsolidiranog proračuna za 2022. godinu. Ukupni rashodi i izdaci predloženog konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2023. godinu planirani su u iznosu od 9.597.710 Eura, iz čega proizlazi da ukupni višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima iznosi 332 tisuće Eura i služit će za pokriće gubitka iz ranijih godina prema odluci o sukcesivnom pokriću manjka iz prethodnih godina. Ukupni prihodi i primici projekcija konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2024. i 2025. godinu planirani su u iznosu od 9.384.454 Eura za 2024. godinu, što predstavlja smanjenje od 5,5% u odnosu na plan za 2023. godinu. Za 2025. godinu ukupni prihodi i primici planiraju se u iznosu od 9.429.454,95 Eura što predstavlja smanjenje od 5% u odnosu na plan za 2023. godinu, odnosno povećanje od 0,5% u odnosu na projekcije za 2024. godinu, a projekcijama konsolidiranog proračuna za razdoblje 2024. i 2025. godine, viškovima prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima na kraju 2025. godine planira se potpuno pokriće prenesenog manjka iz prethodnih godina.

 

U raspravi koja je uslijedila vijećnik Marko Sandalić podsjetio je da će se 2023. otvoriti Ured predsjedništva Gradskog vijeća koji bi trebao pomoći svima koji se žele uključiti u komunikaciju oko svih relevantnih pitanja, tako što će im indirekto, kroz radioničke aktivnosti, omogućiti sudjelovanje u donošenju odluka i raspolaganju financijama Grada, a čime će se način odlučivanja i komunikacija s građanima dovesti na jednu višu razinu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime