Home Vijesti Rabljani se vratili iz posjete Koenigsbrunnu

Rabljani se vratili iz posjete Koenigsbrunnu

0
Rabljani se vratili iz posjete Koenigsbrunnu

Foto: Izvor: TZG Raba

Osim službene delegacije Grada Raba, koju su uz gradonačelnika Grgurića još činili; Nedjeljko Mikelić, direktor Ureda Turističke zajednice, Kristijana Ribarić – Matušan, direktorica marketinga Hotelskog poduzeća „Imperial“, Miljenko Domijan, bivši dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske i Joško Vidas, prije dvadeset godina predsjednik Gradskog vijeća Raba, te klapa „Rab“ predvođena svojim umjetničkim voditeljem, maestrom Miljenkom Vidasom Kerijem.

Ovom posjetom, napomenuo nam je rapski gradonačelnik, započelo je obilježavanje 20. obljetnice službeno uspostavljenih prijateljskih (partnerskih) odnosa između Raba i ovog njemačkog grada. Glavna događanja u vrijeme boravka Rabljana u Koeingsbrunnu vezuju se za prošlu subotu i nedjelju (23. i 24. travnja).

Dogovorena bolja prezentacija rapske turističke ponude u Koenigsbrunnu

Rab danas oglas

U subotu je, vezano uz ovaj boravak prijatelja iz Hrvatske, u prostoru Gradske vijećnice održan „Okrugli stol“ na kojemu se razgovaralo o mogućnosti razvijanja još intenzivnijih veza Raba i Koenigsbrunna. 

Prihvaćen je zaključak da Rab u Koenigsbrunnu godišnje organizira tri do četiri prezentacije svoje turističke ponude. Razmijenjena su iskustva, a tu Rabljani mogu puno naučiti od svojih njemačkih prijatelja, na koji način što efikasnije povlačiti sredstva iz Europskih fondova. Osim toga, naglasio nam je Grgurić, razgovarali smo i o problematici rješavanja komunalnih pitanja u čemu je Koenigsbrunn vrlo uspješan.

Generalni konzul Uzorinac pozvao Rabljane u München

Nakon „Okruglog stola“ uslijedio je službeni susret i razgovor gradonačelnika Raba i generalnog konzula Hrvatske u Bavarskoj Petra Uzorinca. Ove pomalo jedinstvene prijateljske veze Raba i Koenigsbrunna, naglasio je konzul, treba još bolje iskoristiti i šire – na području cijele pokrajine Bavarske

S tim u vezi svakako vrijedi istaknuti da je generalni konzul Uzorinac, uputio poziv gradonačelniku Grguriću, da skupa s omanjim rapskim timom, sudjeluje 27. lipnja na svečanom domjenku povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, koji će se održati u kongresnom centru Hanns Seidel u Münchenu.

Tamo će se okupiti 500-tinjak uzvanika, među kojima će biti i oko 350 gostiju iz područja bavarske politike, gospodarstva, kulture, kao i brojni predstavnici hrvatske zajednice iz Münchena i Bavarske. 

Rab je tako, nakon Splita, Zadra i Dubrovnika, postao četvrti hrvatski grad koji je dobio pozivnicu za sudjelovanjem na ovom prigodnom okupljanju na kojem će gradonačelnik Raba Nikola Grgurić imati priliku obratiti se brojnim uzvanicima, dok će im članovi rapskog tima moći ponuditi dio naših gastro delicija u maniri „mini fjere“.

U nedjelju (24.4.) Rabljani su prisustvovali Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Koenigsbrunna na početku koje su se, nakon gradonačelnika Koenigsbrunna Franza Feigl-a, članovima njihovog gradskog vijeća obratili i pozdravili ih kao gosti, rapski gradonačelnik Nikola Grgurić i generalni konzul Hrvatske u Münchenu Petar Uzorinac.

Ovu prigodu, nakon održane svečane sjednice, domaćini su iskoristili i kako bi svečano otvorili novi objekt vrijedan 2 milijuna Eura, a u kojem se na katu nalazi velika i prelijepa polivalentna dvorana, a u prizmelju Muzej grada Koenigsbrunna.

Predavanje prof. Miljenka Domijana i koncert klape Rab

Uslijedilo je izvrsno dvadesetminutno predavanje prof. Miljenka Domijana, koji je na sebi svojstven, zanimljiv i duhovit način predstavio kulturno-povijesnu baštinu grada i otoka Raba, a s otpjevane dvije skladbe njegovo je predavanje dodatno uljepšala klapa „Rab“, koja je u nedjelju navečer svojim koncertom oduševila brojnu publiku.

Kamena ploča kao zalog trajnog prijateljstva

Rabljani su svojim prijateljima povodom dvadesetgodišnjice prijateljstva donijeli i poklonili kamenu ploču na kojoj je, uz grbove dvaju gradova, na njemačkom i hrvatskom jeziku uklesano: „ZUM ZWANZIGSTEN JUBILAUM DER PARTNERSCHAFT UNSERER BEIDEN STADTE ALS SYMBOL FÜR EINE DAUERHAFTE FREUNDSCHAFT“ („O dvadesetoj obljetnici povezivanja naših gradova kao zalog trajnog prijateljstva“)

Nju su domaćini postavili u park ispred Gradske vijećnice gdje već stoji izloženo ogromno sidro, koje su Rabljani donijeli i poklonili gradu prijatelju prije točno 20 godina.

Feigl i Grgurić – dvojica novih gradonačelnika prvi se puta uzajamno posjećuju

Zanimljivo je i to, rekao nam je gradonačelnik Nikola Grgurić, da smo i gospodin Feigl i ja novi gradonačelnici svojih gradova, i kao što je meni ovo bio prvi posjet Koenigsbrunnu, tako će i gradonačelnik Feigl, kao naš dragi gost, za Dan našeg Grada, 9. svibnja, po prvi puta posjetiti Rab predvodeći skupinu od 30-ak službenika i gospodarstvenika Koenigsbrunna.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime