Home Vijesti 15. izložbom “Rapska ovca” zaključen Festival otočne janjetine na Rabu

15. izložbom “Rapska ovca” zaključen Festival otočne janjetine na Rabu

0
15. izložbom “Rapska ovca” zaključen Festival otočne janjetine na Rabu

Foto: Foto: Ivica Hodak

Natjecanje u striženju ovaca

U popratnom programu izložbe ove je godine po prvi puta održano i natjecanje u striženju ovaca. Sudjelovalo je sedam od najavljivanih deset natjecatelja. Dolazak Krčana spriječili su problemi koje imaju pojavom čagljeva na Krku, rečeno nam je, pa je to ustvari bio dvoboj Cresana i Rabljana, uz napomenu da je u konkurenciji žena kao gosća nastupila i voditeljica Službe Hrvatske poljoprivredne agencije Primorsko goranske županije Ivana Majdenić.

U muškoj konkurenciji pobjedio je Cresanin Sandro Taraboccio, koji je „svoju“ ovcu ostrigao za samo 2 minute i 30 sekundi. U ženskoj konkurenciji pobjeda u ovom zahtjevnom natjecanju pripala je vještoj Rabljanki Mariji Krstinić. Izložbu ovaca i, posebno natjecanje u striženju, privuklo je pažnju i određenog broja gostiju otoka Raba. Snimili smo jednu gošću iz Njemačke koja je poželjela i za uspomenu dobila manju količinu vune s jedne od ostriženih ovaca.

Pripremanje janjetine u brunčiću

Rab danas oglas

Događanja nakon toga preselila su na terasu restorana Auto-kampa, gdje je u večernjim satima održano, prošle godine prvi puta organizirano, natjecanje u tradicionalnom pripremanju janjetine u brunčićima na otvorenoj vatri. Ove godine, nažalost, nisu sudjelovale ekipe iz Lopara i Mundanija, pa su se natjecale samo četiri ekipe i to: ŠRK „Dolin“ i Udruge „Komin“ iz Barbata, SRD „Tunera“ iz Supetarske Drage i ekipa DSR „Kampor“. Svaku su ekipu činila dva člana; domaćin, odnosno Rabljanin, koji je sebi morao izabrati kao partnera nekog od gostiju Raba.

Ovan “Mićo” uzgajivača Petra Debelića zaslužio šampionsko zvono

Dok su se kuhari pripremali za ovo gastro natjecanje izvršeno je proglašenje najboljih s izložbe „Rapska ovca“. U konkurenciji izloženih kolekcija (ovan i tri ovce u boksu) pobjeda je pripala uzgajivaču Danijelu Begu. Drugo mjesto osvojio je Marijan Plješa, a treće Željko Šćerbe. U konkurenciji ovnova prvo mjesto pripalo grlu Žarka Kaštelana. Ovnu Dragana Vrtodušića pripalo je drugo, a Mladena Bega treće mjesto.

Ovnu Petra Debelića, kojeg vlasnik naziva „Mićo“ pripala je titula šampiona. Ovnu je priznanje – „zlatno zvono“ na vrat stavio pomoćnik ministra poljoprivrede, Zdravko Barač.

Nakon podjela priznanja prisutnima su pozdrave uputili i obratili im se s nekoliko riječi, u ulozi domaćina Nedjeljko Beg, predsjednik Udruge ovčara „Škraparica“, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, pomoćnik ministra poljoprivrede, dr. Zdravko Barać, zamjenik ravnateljice Hrvatske poljoprivredne agencije, gospodin Robert Bakota, dipl. ing., i u ime Primorsko goranske županije i župana Zlatka Komadine, gospodin Berislav Tulić, viši savjetnik, specijalist za ruralni razvoj i poduzetništvo..

Prisjećanje na Antona Jurešu

„Iako činimo maksimalne napore, kako bi kroz pomaganje Udruzi rapskih ovčara „Škraparici“ što više pomogli i posebno uzgajivačima, znamo da trebamo i dalje raditi na tome da im stvorimo što bolje uvjete za njihovo djelovanje”, rekao je, između ostalog gradonačelnik Raba Nikola Grgurić spomenuvši pritom veliki doprinos u afirmiranju ovog događanja na otoku prvog predsjednika Udruge „Škraparica“, pok. Antona Jureše.

Veliki doprinos Antona Jureše, kada je riječ o razvoju ovčarstva i kozarstva, ne samo na otoku, nego i šire u Hrvatskoj spomenuo je u svom obraćanju i pomoćnik ministra poljoprivrede, doktor Zdravko Barać.

Barač je, između ostalog naglasio, da mu je drago da ova manifestacija na Rabu sve više prerasta i u značajnu turističku manifestaciju.

Na tri kvarnerska otoka pokrenuta zaštita otočne ovce

Berislav Tulić je, obraćajući se prisutnima u ime PGŽ-e spomenuo zadovoljstvo činjenicom da danas čak na tri kvarnerska otoka, Rabu, Cresu i Krku, županija pokrenula zaštitu otočne ovce, jer je ona bogatstvo ove Županije, ali i čitave Hrvatske. Izrazio je želju za jačanjem proizvodnje sira i unaprijeđenjem spoja autohtone gastronomije i turizma.

Članove Organizacijskog odbora izložbe Rapske ovca činili su; Nedjeljko Beg, predsjednik Udruge ovčara „Škraparica“, doktorica znanosti Marija Vukobratović, ravnateljica Hrvatske poljoprivredne agencije, dr. vet. med. Ivana Majdenić, Viši koordinator Područnog ureda Zapadne Hrvatske u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, dipl. ing. Danijel Mulc, Načelnik odjela za ovčarstvo i kozarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji i dipl. ing. Tatjana Sinković, Koordinatorica u Odjelu za ovčarstvo i kozarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji.

Zlatni brunčić ekipi ŠRD “Tunere”

Iako se s veseljem, glazbom i plesom nastavilo do kasnijih noćnih sati, službeni kraj Festivala otočne janjetine uslijedio je proglašenjem pobjednika u pripremanju janjetine u brunčiću na otvorenoj vatri. O pobjedniku je odlučio tročlani žiri u sastavu; Andrija Kordić, Mladen Beg i Zdravko Šajbić.

Pobjeda je ove godine pripala ekipi ŠRD-a „Tuneri“ iz Supetarske Drage koju su činili Josip Kordić – Joško i gost iz Bratislave (Slovačka) Vladimir Škuta.

„Zlatni brunčić“ uručio im je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji se zatvarujući službeno ovogodišnji Festival zahvalio organizatorima ovog događanja; rapskoj Udruzi ovčara „Škraparici“, Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, Hrvatskom savezu uzgajivača ovaca i koza, Turističkoj zajednici Grada Raba i Imperialu d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime