logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748

"Kad dođe vrijeme za posjet domovini svakih četiri godine, dakako da se veselim vidjeti sve i čuti svoj materinji jezik jer u Brazilu nemam s kim pričati hrvatski. Naravno da mi je to jako drago…, ali nakon nekog vremena već bi se vratila. Ipak tamo se moj život događa, a ovdje mlade ne poznam, odrasle nekad isto ne prepoznajem, a stariji su pomrli… Ako nema onoga što nas čini međusobno vezanim, onda ni ne trpiš za tim što ne postoji… "

U petak, 29. rujna na blagdan svetih Mihaela, Gabrijela i Rafaela, arkanđela, kod naših benediktinki u samostanskoj crkvi Sv. Andrije Apostola proslavljena je sveta misa s obredom posvećenja koludrice s. Marije Klare Jasminke Suvalj, OSB. Mnoštvo se Rabljana okupilo tog sunčanog poslijepodneva kako bi sudjelovalo na iznimnoj svečanosti u vjerskom životu našeg otoka. Naime, zadnje je monaško posvećenje u našem benediktinskom samostanu bilo prije četiri godine, a prema kazivanju Opatice samostana Časne Majke Marine Škunca, slijedeće se planira početkom 2019. godine.

Sve generacije zajedno, iz svih župa na našem otoku, i ove su godine posljednje nedjelje u travnju krenule u procesiji za Križima. Crkvena zvona pratila su raspjevane procesije koje su se okupane suncem jedna za drugom tradiconalno slijevale u grad, u ex-katedralu Uznesenja Marijina na zajedničko slavlje svečane svete mise koju je ove godine predvodio biskup mons. Valter Župan. Prema procjenama članova DVD-a Rab, u grad se jučer slilo oko 1.600 vjernika.

Zahvaljujući Sanjinu Badurini Pilotu donosimo vam fotografije s Vazmenog bdijenja na Veliku subotu u Svetoj noći Isusova uskrsnuća u prepunoj rapskoj bivšoj katedrali. Ove je godine tom prigodom troje katekumena, odraslih pripravnika za svete saktamente, primilo sakramnete kršćanske inicijacije (krštenje, svetu potvrdu i svetu pričest), a troje je odraslih primilo sakrament svete potvrde po rukama župnika mons. Mladena Mrakovčića. (B.P.)

Nedjelja, 09 Travanj 2017 16:58

Cvjetnica u župi Mundanije

Na Cvjetnicu – Nedjelju muke Gospodnje, župljani Mundanija tradicionalno se okupe u crkvici Sv. Mateja odakle se nakon obreda blagoslova maslinovih grančica procesija uzdiže prema župnoj crkvi Sv. Ilije. Spomen je to na događaj Kristova ulaska u Jeruzalem, kojim vjernici poput mnoštva koje je s vjerom i pobožnošću klicalo „Hosana, Davidovu sinu…Hosana u visini!“ Isusa Krista priznaju svojim jedinim Spasiteljem i Kraljem. U procesiji se pjevaju prigodne pjesme: Svi kliknimo Kristu, Slava čast i hvala ti, Do nebesa nek se ori… 

U četvrtak 15. prosinca u ex-katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije predstavljena je fotomonografija „Rapski Križi“ autora Mirjane Grce i Ivice Tomića. To je prva monografija o zavjetnom blagdanu svih Rabljana Križi i prvo takvo događanje u ovom sakralnom prostoru, koje stoljećima bez prekida, posljednje travanjske nedjelje okuplja vjernike otoka Raba koji u procesijama za križima hodočaste u grad Rab.

Nedjelja, 20 Studeni 2016 16:59

Susret župnih zborova otoka Raba

U subotu 19. studenog u župnoj crkvi sv. Lucije u Banjolu na tradicionalan susret u čast sv. Ceciliji, zaštitnici crkvene glazbe koju slavimo 22. studenog, okupili su se župni zborovi otoka Raba. Domaćin vlč. Marin Hendrih na početku je toplo pozdravio sve pjevače, te se u prigodnom uvodnom izlaganju osvrnuo na odgovornost njihove službe kao posrednika između Riječi Božje upućene ljudima i Crkve. Zahvalio je svima na odricanju i žrtvi te potaknuo na ustrajnost u služenju molitvom u pjesmi, koja ne samo da naša bogoslužja čine svečanijim, već i pomaže i da se u njima snažnije osjeti nazočnost Svetoga Duha.

U nedjelju 13. studenog svečanim svetim misama zaključena je Godina Božjeg Milosrđa u našoj biskupiji. Gotovo u isto vrijeme, vjernici su se u zahvalu Bogu za Jubilej Milosrđa okupili na euharistijska slavlja u krčkoj katedrali, u osorskoj bivšoj katedrali i kod nas u crkvi Uznesenja Marijina koja je bila prepuna vjernika iz svih župa Raba. U zajedništvu s svećenicima koji vrše službe na našem otoku, svetu je misu predvodio i propovijedao biskupov delegat mons. dr. Franjo Velčić, a liturgijsko pjevanje predvodio zbor mladih „Sv. Kristofor“.

Na hodočašće Krčke biskupije „Putevima hrvatskih svetaca“ u četvrtak 27. listopada krenulo je 670 hodočasnika u 14 autobusa. Sa našeg se otoka pridružilo 59 vjernika, a predvodio ih je mons. Mladen Mrakovčić, dekan i župnik Raba. Ukupno je uz biskupa Ivicu Petanjaka sudjelovalo 15 svećenika, 3 redovnice i 5 bogoslova.

U petak 7. listopada na dan Gospe od Krunice (Ružarije) u sklopu projekta Tisućljeće rapskog benediktinstva, u dvorani Mir benediktinskog samostana Sv. Andrije Apostola obilježeno je 340 godina rukopisa Plača Dive Marije. Radi se o vrijednom zapisu pučkog prikazanja koji se od 1676. godine čuva u samostanskom arhivu. Prigodnim ga je predavanjem pred rapskim auditorijem među kojima su bili predstavnici Crkve i Gradske vlasti, predstavila dr. sc. Saša Potočnjak.

Stranica 1 od 3

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1