Home Vijesti Pokrenut projekt prikupljanja i digitalizacije fotografija, slika i priča Pjaceta i črnika – sto godina u sto slika

Pokrenut projekt prikupljanja i digitalizacije fotografija, slika i priča Pjaceta i črnika – sto godina u sto slika

0
Pokrenut projekt prikupljanja i digitalizacije fotografija, slika i priča Pjaceta i črnika – sto godina u sto slika

Foto: RabDanas

 

Zamisao je da kroz sljedećih nekoliko mjeseci sakupimo stare i nove fotografije i sjećanja nastala na Trgu slobode – popularnoj Pjaceti. Prikupljeni bi materijali sačinjavali zametak prvog rapskog digitalnog arhiva te bili osnova izložbe koja bi se održala ljeti, nakon koje bi organizirali i proslavu jubileja črnike – stabla slobode.

Rab danas oglas

 

Velika je povijest poznata, dana 23. travnja 1921. u skladu s odredbama Rapalskog ugovora talijanska je vojska napustila otok, a građani to obilježavaju slavljem, sadnjom črnike kao stabla slobode te imenovanjem Pjacete Trgom slobode. Kako to često biva, stablo se bolje ukorjenilo od novog naziva. Ono što ovim projektom želimo istražiti, dokumentirati i valorizirati su male, svakodnevne povijesti lokalne zajednice, pojedinaca i obitelji, njihovih uspomena, sjećanja i priča. Ta vrsta nematerijalne baštine je iznimno osjetljiva jer se protekom vremena i odlaskom nositelja polagano gubi i nestaje.

 

 

Obiteljske fotografije i osobne priče na koje smo dosad naišli svjedoče da su se generacije Rabljana uz Pjacetu i njenu črniku rađale, igrale, družile, živile i umirale te da ona zauzima važno mjesto u memoriji grada. I sama priča o sadnji črnike, sačuvana usmenom predajom u nekoliko verzija potvrda je bliskosti građana s Pjacetom i njenog značaja u kolektivnom identitetu.

 

Cijelim projektom želimo istražiti i valorizirati intiman odnos građana i i gostiju s Pjacetom – najmanjim i najpopularnjim trgom u gradu Rabu. Čitav trg smatramo iznimno vrijednim i autentičnim primjerom mediteranskog trga – javan, dostupan, zaštićen, uvijek posjećen, no sačuvan od ikakve komercijalizacije. Fascinantno je koliko samo jedno, ali pažljivo odabrano i pozicionirano stablo može definirati prostor i uvjetovati korištenje trga. Pored svih navedenih kvaliteta ima i prostora za poboljšanje kvalitete boravka u javnom prostoru, a to je dostupnost besplatne pitke vode, posebice u ljetnim mjesecima. Upravo je to i bio naš prijedlog Gradu za ovogodišnje male komunalne akcije, također povodom stotog jubileja črnike.

 

Želeći naglasiti ekološku i ambijentalnu važnost sadnje i čuvanja stabala na proslavi ćemo dijeliti sadnice črnike, a u suradnji s Gradom i Konzervatorskim odjelom kroz ovu ćemo godinu potaknuti nove i zamjenske sadnje te promišljen izbor vrsta na ključnim pozicijama u gradu. 

 

Ovim putem molimo sve stanovnike grada i otoka kao i sve njegove posjetitelje da svoje fotografije i sjećanja vezana za Pjacetu – Trg slobode podijele s nama putem emaila prijatelji.raba@gmail.com , telefona 095 5753 266 i facebook grupe Društvo prijatelja Raba 1895, na kojoj će biti moguće pogledati prikupljene materijale a uskoro namjeravamo i pokrenuti i web stranicu projekta.Otvoreni smo za suradnju sa svim dobronamjernim i konstruktivnim pojedincima, grupama i ustanovama.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime