logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 28 Prosinac 2021 15:35

Izglasan proračun Grada Raba za 2022. godinu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Izglasan proračun Grada Raba za 2022. godinu Foto: Hrvoje Hodak

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Raba održanoj 28. prosinca u dvorani Kina Rab, vijećnici su većinom od 7 glasova za, naspram 4 protiv i jednog suzdržanog glasa, izglasali Proračun za 2022. godinu.

 

Tijekom same rasprave o prijedlogu Proračuna za 2022. godinu, u ime kluba SDP-a za govornicu je izašao vijećnik Damir Brusić koji je, ponovivši svoj već ranije izrečeni stav o tome kako je proračun netransparentan i nerealan, zapravo najavio da vijećnici SDP-a neće podržati navedeni Prijedlog.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić na Brusićeve je konstatacije odgovorio informacijom da će transparentnost proračuna, koja je od 2015. ocjenjivana najvišim ocjenama Instituta za javne financije, već od 1. siječnja 2022. biti još izraženija jer će svatko tko to bude htio putem web stranice moći steći uvid u to kako se troši proračunski novac Grada Raba.

 

Vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća Marko Sandalić (NLP), spomenuvši svoje pokušaje da prijedloge Nezavisne liste Pučana raspravi kroz razgovor sa svim čimbenicima političkog života grada Raba – dakle ne samo s vladajućom opcijom, odaslao je i kritiku kako vijećnicima i stranačkim dužnosnicima, tako i samim građanima grada Raba, poručivši da mnogima od njih nedostaje onaj proaktivni moment koji će ih iz faze prigovaranja pokrenuti u pravcu konkretnog angažmana i mijenjanja situacije na bolje. U tom svijetlu pohvalio je suradnju s izvršnom vlasti koja mu je ipak bila na raspolaganju oko svih predočenih prijedloga i koja je prihvatila njegov amandman, te je najavio svoj glas za prihvaćanje proračuna.

 

A među šest amandmana prispjelih od strane četiri predlagatelja u korpus Prijedloga konsolidiranog Proračuna za 2022. godinu ušao je amandman gradonačelnika Grada Raba kojim je otvorena nova pozicija s iznosom od 240 tisuća kuna namijenjenih financiranju jedne potresom stradale obiteljske kuće u Hrastovici br. 52 u Petrinji. Također je u Prijedlog proračuna ušao i amandman vijećnika Sandalića, kojim se 240 tisuća kuna iz izvora nefinancijske imovine te iznos od 280 tisuća kuna iz izvora spomeničke rente usmjerava u sanaciju gradskih zidina, simbola kulturno povijesne baštine otoka Raba, kojima, prema obrazloženju amandmana, na nekim dijelovima prijeti urušavanje i koje već duži niz godina vape za sanacijom.

Glasanjem nisu prihvaćena dva amandmana vijećnice Sare Krišković (NL 1 otok 1 staza) kao ni dva amandmana vijećnika Damira Brusića.

 

- „Izglasani proračun s prihvaćenim amandmanima četvrtinu svojeg ukupnog iznosa usmjerava u velike projekte, a civilno društvo i sportski klubovi dobit će za svoja funkcioniranja više od milijun i 300 tisuća kuna. Osigurana su i sredstva za ustanove koje nisu u nadležnosti Grada Raba, poput Glazbene škole, Osnovne i Srednje škole te Gradskog društva Crveni križ. Osigurana je također i nadogradnja Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab, kao i proširenje kapaciteta Dječjeg vrtića, otvaranje novog galerijskog prostora u gradu Rabu, nastavak dogradnje groblja Kampor, sanacija lukobrana kod Školjića i još mnogo toga“, poručio je gradonačelnik Grgurić.

Pročitano 1705 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450