logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 24 Travanj 2022 14:06

Povratak punini tradicionalnog zavjetnog hodočašća vjernika otoka Raba "za Križima"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(8 glasa/-ova)
Povratak punini tradicionalnog zavjetnog hodočašća vjernika otoka Raba "za Križima" Foto: Hrvoje Hodak

Na Rabu je danas, posljednje nedjelje u travnju, održano tradicionalno, više od pola tisućljeća nasljedovano, zavjetno hodčašće "za Križima". Namjerno ističemo ovaj pridjev tradicionalno, jer posljednja dva pandemijska izdanja, u tom dugom višestoljetnom nizu, sada konačno možemo uvrstiti među one povijesne iznimke u kojima se moralo pribjegavati kompromisnim rješenjima.

 

Noseći po oblačnom i na trenutke kišnom vremenu sliku Rapske Gospe, župljani iz župe Uznesenja blažene Djevice Marije, predvođeni biskupom krčkim mons. Ivicom Petanjkom i rapskim dekanom mons. Mladenom Mrakovčićem, spustili su se od benediktinskog samostana, „Bobotinama“ do početka Srednje ulice, gdje su pričekali slijevanje procesije vjernika otoka Raba, koja je, u dugoj koloni iza župnih križeva i zastava, koračala prema katedrali.

 

Čudotvorna slika Majke Božje rapske vezana je uz legendu iz 15. st. o ozdravljenju sestre benediktinke iz samostana Sv. Andrije, Luchine de Dominis, koja je ozdravila zahvaljujući vjeri i Majki Božjoj. Pjevajući kroz grad sudionici procesije ušli su u katedralu u kojoj su sudjeovali u euharistijskom slavlju.
Nakon mise slika Majke Božje rapske ostaje u katedrali do zadnjeg dana mjeseca svibnja kad se vraća na čuvanje u samostan Sv. Andrije.

Čula se tako u jutros u gradu i dugotrajna zvonjava zvona sa zvonika nekadašnje rapske katedrala, današnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Naime, premda i ovaj najveći romanički rapski ljepotan, koji dominira vizurom grada, u novije doba ima električni mehanizam koji njegova zvona pokreće na "uru od zvona", za većih kršćanskih blagdana i, naravno, za Križima, konopicima masivnih zvona ipak upravljaju pravi zvonari. Srećko Deželjin, glavni zvonar u župi UBD Marije, to čini već 40-ak godina (od svoje 10-e godine), a posljednjih 20-ak godina pomaže mu i Duško Matušan - Čobi. Njih dvojica jutros su orkestrirali udarce klatna rapskih zvona od izlaska čudotvorne slike Rapske Gospe iz crkve u benediktinskom samostanu sv. Andrije pa sve dok i posljednji hodočasnik nije ušao u katedralu.

 

Uslijedilo je misno slavlje koje je uz koncelebraciju mons. Mrakovčića i svih ostalih svećenika župa na otoku, predvodio biskup Ivica Petanjak, a lijepo je bilo vidjeti da im se ove godine uspio priključiti i najstariji među njima, don Tomislav Debelić koji je svoju je zlatnu misu svečano proslavio još 2014. godine u svom rodnom Barbatu, a njegov ga je svećenićki put vodio po otocima Krčke biskupije; Lošinju, Iloviku, Unijama, Rabu, Susku, Malim i Velikim Srakanama. Trideset godine ravnao je misijama Krčke biskupije i bio potpuno predan širenju Božje riječi te spreman na najveće rizike i odricanja kako bi došao do onih kojima je potreban.

 

Svetu misu pjesmom su popratili članovi župnog zbora Crkve Uznesenja blažene Djevice Marije u Rabu, uz raspjevano zajedništvo i molitvu svih vjernika koji su danas hodočastili u rapsku katedralu.

Pročitano 2672 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450