Home Vijesti Uspjeh rapskih maslinara u Zagrebu | Davoru Andriću dva zlata s 8. Festivala maslina

Uspjeh rapskih maslinara u Zagrebu | Davoru Andriću dva zlata s 8. Festivala maslina

0
Uspjeh rapskih maslinara u Zagrebu | Davoru Andriću dva zlata s 8. Festivala maslina

Foto: Na slici desno s ovogodišnje dodjele medalja u hotelu Westin: Josip Jurešić (bronca), Davor Andrić (zlato), Slavko Rak (bronca)

 

Na ocjenjivanju ulja sudjelovalo je rekordnih 306 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kemijsku i senzorsku analizu svih ulja proveo je profesionalni panel Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar. U kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja (EDMU) razvrstano je 261 ulje, što je 85,3 % svih ulja, 39 ulja (12,7 %) kategorizirano je kao djevičansko (DMU), a samo 6 ulja (2 %) bila su lampante.

Rab danas oglas

 

Na prodajnoj izložbi izlagalo je više od 40 OPG-ova s uljem, sirom, vinima, slasticama, medom, te sredstvima i alatima za primjenu u maslinarstvu. Velika posjećenost Zagrepčana doprinijela je zadovoljstvu izlagača ostvarenom prodajom i promocijom.

 

Uzorke svojih ulja na ocjenjivanje je predalo sedam maslinara s otoka Raba; Davor Andrić, Željko Dumičić – Luka, Josip Dedić, Marica i Darko Dedić, Joško Jurešić – Kačka, Stjepan Jurešić i Slavko Rak. Rabljani su na ovoj manifestaciji postigli značajan uspjeh s osvojene dvije zlatne, jednom srebrnom i dvijema brončanim medaljama. Obje rapske zlatne medalje, u svojem trećem sudjelovanju na ovoj manifestaciji, osvojio je Davor Andrić, poznati rapski hotelijer i ugostitelj, i prvi gradonačelnik grada Raba u slobodnoj Hrvatskoj.

Jednu zlatnu medalju dobilo je njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno od čiste „oblice“, ili kako je Rabljani nazivaju od „orkule“, dok je drugim zlatom nagrađeno njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje iz kategorije višesortnih maslina. Sam Davor Andrić napomenuo nam je da je ovo ulje proizveo iz točno 17 sorti maslina.

Preostale tri medalje za Rabljane osvojili su Josip Dedić srebrnu, dok je po jedna brončana pripala Josipu Jurešiću – Kački i Željku Dumičiću – Luki.

 

Davoru Andriću, počevši s 2020., ovo je već treće sudjelovanje na Festivalu maslina u Zagrebu, a u prethodna dva već se ovjenčao s tri zlata, pa je sada ponosni vlasnik pet zlatnih maslinarskih kolajni.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime