logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Iako je na jadranskoj obali od Istre do Dubrovnika bezbroj prekrasnih gradova i naselja koja odišu ljepotom, povijesti i kulturom, stara gradska jezgra Raba je posebna po mnogočemu. Tri su glavne paralelne ulice koje se protežu njegovom dužinom: Donja, Srednja i Gornja ulica. Kada dođete do Pijacete pa krenete prema Katedrali, a onda izađete na plato ispred nje ugledat ćete neobičan kip: čovjek koji na ramenu nosi dijete i u ruci drži štap. Okrenuti su…
Otok Rab i njegov susjed Pag oduvijek su posebno zanimljivi otoci. Pag je puno veći, ali je Rab puno zeleniji, s puno pješčanih plaža, gustim šumama, plodnim i obradivim tlom. Kroz povijest su pripadali različitim vladarima jer se nalaze na granici gdje se uvijek dijelio teritorij i gdje su se sudarala carstva. Kada spomente Pag prvo vam padne na pamet par stvari: paška čipka, paški sir, paška janjetina i paška sol.
Tragove "Velebitske žičare" možete sresti posvuda, a da niste ni svjesni o čemu se radi. Ako se Jadranskom magistralom vozite iz smjera Senja prema Karlobagu, u blizini skretanja za Rab ugledat ćete neobičan betonski luk koji se nadvija nad cestom. Uglavnom projurite svojim vozilom ispod toga luka, uz put bacite pogled i zaključite da nemate pojma o čemu se radi, i već odmah nakon prolaska zaboravite na njega.
Kada bismo živjeli u svijetu bajki i čudesa (a zar mnogima odraslima priče o Harryju Potteru nisu najdraža razbibriga i bijeg od tjeskobne svakodnevice), mogli bismo reći da se 2004. godine — nakon 1747 ljeta — u zavičaj vratio rapski klesar Marin, koji je prema legendi otišao s Raba i postao svetim utemeljiteljem San Marina, najstarije republike na svijetu.
Četvrtak, 15 Prosinac 2022 08:11

Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Udbina

Napisao/la
Danas svi nekuda žurimo i jurimo i ne obraćamo pažnju na krajeve kojima prolazimo. Gotovo da ne primjećujemo ni prekrasnu prirodu, a pogotovo ne razmišljamo o nekim povijesnim događajima koji su se događali na području kojim prolazimo.
Ponedjeljak, 10 Listopad 2022 07:17

Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Kosinjski most

Napisao/la
Početak je listopada i nakon obilnih kiša i poplava napokon je stiglo nekoliko stabilnih sunčanih dana pa sam odlučio iskoristiti to vrijeme za još poneku vožnju. Lika je uvijek dobar izbor bilo da je u pitanju proljeće, ljeto ili rana jesen.
Na moru živim već više od 20 godina pa sam i svoj život, događanja i sve ostalo prilagodio na sezonu, predsezonu i postsezonu. Ovo posljednje, postsezona, uvijek je najzanimljivije… To je ono kada 31. kolovoza prošetaš gradom, a gužva na svakom kantunu. Furešti sa svih strana svijeta, modni krikovi da ti pamet stane, ali i legendarne i neumorne „fudbalerke“ koje isfuravaju samo još oni najuporniji Njemci i Česi i poneki ruski novopečeni bogataš.
Od 5. do 7. kolovoza 2022.g. održana je memorijalna moto vožnja Putevima Oluje u organizaciji rapske udruge Moto Trip Croatia. Vožnja je krenula iz Starigrad Paklenice a završila je u malom banijskom selu Strašnik.
Bakar, luka kakve nema na Mediteranu. Tako bi se ukratko mogao opisati ovaj gradić na Kvarneru. Luka je toliko dobro skrivena i zaštićena da je oduvijek imala strateško značenje u svim državnim uređenjima na tom prostoru. Od vojnog do trgovačko gospodarskog značaja.
Stranica 1 od 3

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1