Home Baština koja obvezuje Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Palestinac koji je spasio Rab

Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Palestinac koji je spasio Rab

0
Draženove moto-reportaže Hrvatskom | Palestinac koji je spasio Rab

Foto: Tekst i fotografije: Dražen Kasprek

 

Reporb je bio Palestinac rođen 3. stoljeću u Kanaanu u Palestini. Bio je snažan čovjek velike snage i stasa. Tražeći pravoga gospodara za sebe isprva je služio kralju, ali kada je uvidio da se kralj boji Sotone shvatio je da je on preslab gospodar za njega pa je odlučio služiti Sotoni.

Rab danas oglas

 

Nakon nekoga vremena uvidjevši da se Sotona boji svete vode i križa shvatio je da ni to nije dovoljno snažan gospodar za njega. Uputio se u svijet tražeći sebi snažnog gospodara koji bi bio dostojan njegove službe. U tim lutanjima stigao je do velike rijeke i na njoj upoznao prosjaka koji je propovijedao kršćanstvo i koji ga je zamolio da mu pomogne prenositi preko rijeke bespomoćne i slabe. Potpuno izgubivši vjeru u bilo što Reporb ostade tu neko vrijeme pomažući prosjaku.

 

 

Jedne noći probudi ga neko dijete i zamoli da ga hitno prenese na drugu obalu. Reporb uze svoj štap od palme u ruku, a dijete stavi na rame i krene preko rijeke. Kako su išli preko rijeke tako je dijete postajalo sve teže i teže. Uskoro nastane oluja, a oni skoro poginuše… Iscrpljen Reporb stiže s dijetetom na drugu obalu i upita ga: “Tko si ti, zapravo? Imao sam osjećaj kao da nosim težinu cijeloga svijeta!”

Dijete mu odgovori: “Nosio si Isusa Krista i nisi na leđima nosio samo mene, nego si doista nosio težinu cijelog svijeta. Ako ne vjeruješ, zabodi štap u zemlju i vidjet ćeš, do sutra će procvasti i uroditi plodom!”

I tako je i bilo, palmin štap sutradan je urodio plodom, a Reporbu dadoše ime Kristofor, prema grčkom Khristophóros – koji nosi Krista.

 

Kristofor je postao propovjednik kršćanstva i s time se zamjerio mnogima, pa su ga nekoliko puta pokušavali ubiti, ali bezuspješno. Na kraju su uspjeli tako da su mu odrubili glavu.

 

Vjernici su dijelove njegovog tijela raširili po crkvama po cijelom svijetu, a lubanja Kristofora je nekim čudom 809. godine stigla na otok Rab i od tada se čuva u rapskoj katedrali – župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ukrašena dragim kamenjem, u kutiji s pozlaćenim pokrovom.

 

 

9. svibnja 1075.g. Rab su svom silom napali Normani. Bitka je trajala dugo, a branitelji grada su izmoreni, bez hrane i oružja bili na izmaku snaga. Zadnji očajnički čin bio je da su iznjeli Kristoforovu lubanju i postavili ju na gadske zidine. Iz nekog razloga Normani su se velikom brzinom pokupili i nestali. I tako je lubanja Kristofora, palestinca iz Kanaana, spasila Rab velike tragedije. 9. svibanj danas se slavi kao Dan grada Raba, a sveti Kristofor proglašen je zaštitnikom Raba.

 

Slijedeći put kada na platou ispred katedrale budete uživali u prekrasnim rapskim zalascima sunca i pogledate kip sv. Kristofora, dobro oslušnite, sigurno ćete čuti zvukove daleke bitke koja se odvijala podno gradskih zidina…

 

Tekst i fotografije: Dražen Kasprek

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime