logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 796
Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016 14:24

Intervju s novom rapskom veterinarkom Iris Debelić

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(11 glasa/-ova)

Vrata svoje veterinarske ambulante, na veselje brojnih vlasnika životinja i kućnih ljubimaca, otvorila je prije nekoliko dana dr.med.vet Iris Debelić, a nas je počastila prvim intervjuom i predstavljanjem suvremeno uređene ordinacije u Palitu (kod suhe marine Debelić). Iskrene čestitke i puno uspjeha u radu!

Reci nam par riječi o tvom povratku na otok - nije čest slučaj da se mladi s visokom stručnom spremom odlučuju za povratak na otok, još manje da se samozaposle... Kuda te životni put nakon veterinarskog fakulteta vodio i što te ponukalo da se vratiš na Rab te otvoriš vlastitu ambulantu?

Da, nažalost, danas sve više mladih svoju budućnost vidi izvan otoka i izvan Hrvatske. Ja sam se odlučila vratiti u svoj rodni kraj, za koji sam jako vezana, kako bih pokušala ostvariti svoj životni san. Nakon fakulteta, godinu dana sam radila u Veterinarskoj ambulanti ˝VET-ARBA˝ na Rabu, nakon toga sam otišla u Zadar i zaposlila se u Specijalističkoj veterinarskoj praksi ˝Mustać˝.

Koje sve usluge u ambulanti možeš pružiti?

Ambulanta pruža uslugu pregleda i liječenja malih i velikih životinja, uslugu pretrage krvi (klasična krvna slika), uslugu operativnih zahvata, uslugu ultrazvučnog čišćenja zubi u pasa i mačaka, uslugu tretiranja protiv različitih unutarnjih i vanjskih parazita, uslugu šišanja, kupanja i uljepšavanja kućnih ljubimaca.

Načuli smo da imaš problema s hrvatskom birokracijom... Koje probleme uočavaš na relaciji državnih institucija i mladih koji žele započeti svoj posao, konkretno u tvojoj branši, i na koji je način to utjecalo na tvoj dosadašnji rad?

Tako je. Hrvatska birokracija je poprilično zahtjevna i sam proces dobivanja bilo kakvih rješenja, dozvola traje dugo, mjesecima. Sva ta procedura je odgodila otvaranje moje ambulante za nekoliko mjeseci od planiranog! 
Preporučila bih svima koji započinju svoj posao neka se naoružaju strpljenjem ali prije svega neka budu uporni i doslovno dosađuju državnim službama kako bi u što kraćem roku ostvarili svoj cilj.

Koji je sljedeći korak? Kada bi ambulanta onda mogla biti u "potpunom pogonu"?

Sljedeći korak je dobivanje ovlaštenja za cjepljenje kućnih ljubimaca, izdavanje knjižica i mikročipiranje. Točan datum dobivanja tog ovlaštenja ne mogu reći, jer ni ja ne znam. Nadam se da će se sve to riješiti u narednih mjesec ili dva. Svakako ću obavijestiti javnost kada taj dan dođe.

Koji medicinske tretmane životinja možeš provoditi - da li samo liječenje lijekovima ili i ozbiljnije zahvate poput operacija, kastracija i sl.?

Osim liječenja provodim i operacije kao što su kastracije i sterilizacije pasa i mačaka te ultrazvučno čišćenje zubi u pasa i mačaka.

Da li je pružanje pomoći ograničeno samo na kućne ljubimce (tj. pse i mačke) ili možeš pomoći raznim domaćim i divljim životinjama (gmazovi, stoka, ptice i perad, glodavci itd.)?

Ambulanta pruža pomoć svim kućnim ljubimcima: psima, mačkama, glodavcima, gmazovima, pticama te velikim životinjama i peradi. Svi su dobrodošli!

Ambulanta pruža uslugu pregleda i liječenja malih i velikih životinja, uslugu pretrage krvi (klasična krvna slika), uslugu operativnih zahvata, uslugu ultrazvučnog čišćenja zubi u pasa i mačaka, uslugu tretiranja protiv različitih unutarnjih i vanjskih parazita, uslugu šišanja, kupanja i uljepšavanja kućnih ljubimaca.

Na Rabu ima puno vlasnika ovaca i koza, da li ćeš biti u mogućnosti "izlaziti na teren", odnosno djelovati izvan ordinacije? Kada procjenjuješ da će se stvoriti takvi uvjeti?

Naravno, terenski rad je svakako predviđen. Uslugu liječenja velikih životinja već sad mogu obavljati na terenu, a sve ostale poslove poput označavanja tih životinja, nakon ovlaštenja za mjesec, dva.

Imaš li od aparature sve što ti je potrebno ili planiraš neka dodatna ulaganja sa ciljem proširenja usluga?

Za početak imam sve što mi je potrebno za rad. Sretna sam što sam uspjela ostvariti želju i nabaviti aparat za pretragu krvi. Ako mi financijske prilike dozvole planiram nabaviti još neke dijagnostičke uređaje kako bi usluga ambulante bila što kvalitetnija.

Postoji li na Rabu neka problematika vetiranarske struke što ti je "zapelo za oko" od kada si se vratila?

Ono što je teško ne primjetiti, je veliki broj napuštenih životinja, najviše mačića i štenadi posebice u ovo doba godine. Smatram da bi taj problem bio puno manji kada bi se vlasnici češće odlučivali na sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka. Isto tako, mišljenja sam da bi se na otoku Rabu trebalo otvoriti azil ili sklonište za životinje kako bi se napuštenim životinjama mogla pružiti potrebna osnovna ali i zdravstvena skrb.

Moraju li se vlasnici najaviti za pregled svojih životinja ili mogu jednostavno doći u radno vrijeme? Koje je radno vrijeme?

Na temelju dosadašnjeg iskustva, mogu reći da je rad puno ugodniji ne samo za mene nego i za klijente kada se dogovori termin pregleda. Zato, ovom prilikom, molim svoje buduće klijente, da prije dolaska nazovu i zakažu termin.

Radno vrijeme ambulante je: 

  • Ponedjeljak i srijeda 15,00 - 20,00 h; 13,00 - 15,00 h terenski rad,
  • Utorak, četvrtak i petak 8,00 - 13,00 h; 13,00 - 15,00 h terenski rad,
  • Subota 8,00 - 12,00 h; 12,00 - 13,00 h terenski rad

Sve informacije možete dobiti na tel: 051 / 847 - 840 ili na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ovaj telefon je ujedno i dežurni telefon za sve HITNE slučajeve izvan radnog vremena.

 

Pročitano 25535 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1