Home Uncategorized @hr Dojmljiv nastup rapskih klapa KRIJANCA (m) i ANIMA ARBAE (ž) na 45. smotri klapa Senj 2018.

Dojmljiv nastup rapskih klapa KRIJANCA (m) i ANIMA ARBAE (ž) na 45. smotri klapa Senj 2018.

0
Dojmljiv nastup rapskih klapa KRIJANCA (m) i ANIMA ARBAE (ž) na 45. smotri klapa Senj 2018.

Foto: RabDanas

 {gallery}Anima i Krijanca{/gallery}

 

Rab danas oglas

1971. godine gospodin Zvonko Benzia, glazbeni entuzijast, poveo je Senjsku klapu na Festival dalmatinskih klapa u Omiš, nakon čega je zaživjela senjska smotra klapa koja već dugih 45 godina čvrsto odolijeva svim burama, zanimljivo je spomenuti da je upravo gospodin Zvonko Benzia – samozatajnih zaljubljenik u glazbu i sklad klapskih glasova, zapravo djed naše rapske Senjkinje Larise Debelić, današnje članice klape Anima Arbae, koja je nekoć pjevala i u “Senjkinjama”.

Kao izvrsna uvertira u sportske podvige kojima je hrvatska nogometna reprezentacija u nedjelju osvojila srebrno odličje na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ova je smotra, tijekom dva dana, petka, 14. i subote, 15.srpnja 2018., tradicionalnom dalmatinskom klapskom pjesmom ispunila Trg dr. Mirka Ožegovića odjekujući okolnim ulicama i uličicama ovog drevnog uskočkog grada.

 

Na smotri se predstavilo dvadesetak klapa, svaka sa po dvije izvedbe, a u lijepom klapskom društvu našle su se i dvije rapske klape, muška klapa „Krijanca“ (petak) i ženska klapa „Anima Arbae“ (subota). Muška klapa „Krijanca“ predstavila se skladbama „Od ljubavi, Bože mili“ (obr. Ljubo Stipišić Delmata) i „Dobra večer uzorita“ (obr. Jakov Gotovac), dok su „Anima Arbae“ izvele dvije tradicionalne skladbe „Dobro mi ti jutro“ (obr. Ivo Lipanović) i „Serenada Mandini“ (obr. Dinko Fio). 

„Bilo je veliko zadovoljstvo nastupiti na ovoj smotri, iznimno smo zadovoljne svojim nastupom i uopće mogućnošću dolaska u Senj s obzirom na brojne obveze kod kuće. Čujemo da su dečki iz Krijance večer prije također bili izvrsni te da je njihov nastup bio popraćen dugim aplauzom i čestitkom članova klape „Vinčace“. Uz guštanje u pjesmi, ovo je bila prilika za druženje s klapama koje su došle iz različitih krajeva Hrvatske, od Zagreba, Marije Bistrice preko Cresa, Zadra do Nina i Donje Kaštele. U razgovoru s nekim članovima drugih klapa mogli smo usporediti dojmove, razmijeniti iskustva i poneki notni zapis, a osobito ističemo činjenicu kako mnogi od njih znaju i za našu smotru klapa „Rapske Vedute“ (utemeljitelja Ljube Stipišića Delmate) koju su istaknuli kao primjer gostoljubivosti i odlične organizacije.“, rekle su članice Anima Arbae.

 

Kao vrsni televizijski voditelj programom je s lakoćom moderirao gospodin Branko Uvodić, a prisutne su pozdravili zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić i senjski gradonačelnik Sanjin Rukavina.

U uvodnom dijelu smotre saznali smo kako je Smotra klapa Senj nastala davne 1973. godine. Naime, 1971. godine gospodin Zvonko Benzia, glazbeni entuzijast, poveo je Senjsku klapu na Festival dalmatinskih klapa u Omiš, nakon čega je zaživjela senjska smotra klapa koja već dugih 45 godina čvrsto odolijeva svim burama. S tim u vezi, a u kontekstu gostovanja klape Anima Arbae na ovogodišnjoj senjskoj smotri, zanimljivo je spomenuti da je upravo gospodin Zvonko Benzia – samozatajnih zaljubljenik u glazbu i sklad klapskih glasova, zapravo djed naše rapske Senjkinje Larise Debelić. današnje članice klape Anima Arbae, koja je nekoć pjevala i u “Senjkinjama”.

 

Uz neizostavnu klapsku pjesmu, druženje svih klapa nastavilo se prigodnim domijenkom do kasno u noć.

 

Službenu snimku smotre bit će moguće poslušati na valovima Hrvatskog radija.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime